DORDRECHT'90 BESCHULDIGT ARBITERS VAN MARCHANDEREN

Scheidsrechter Dick van Egmond toont René Ponk (uiterst links) de rode kaart. Voor de tweede keer in drie weken kon de doelman van Dordrecht'90 vroegtijdig de kleedkamers opzoeken. Dit keer als gevolg van een handsbal buiten het strafschopgebied.
Het heeft er heel veel van weg dat Dordrecht'90 er slecht op staat bij het vaderlandse scheidsrechterkorps. Met 28 gele en 3 rode kaarten is dat ook een beetje door de Dordtse eerste divisieclub in de hand gewerkt, al kunnen bij deze cijfers na 10 wedstrijden de nodige vraagtekens worden geplaatst. Na de 1-3 nederlaag tegen FC Den Bosch heeft Harry van den Ham het in elk geval voorlopig gehad met de arbiters. Zeker, in het begin van het seizoen incasseerde Dordrecht'90 een aantal terechte kaarten, die ook bij de Dordtse trainer een doorn in het oog waren. Alleen kan er de laatste weken niet aan het idee worden ontkomen, dat zich ondertussen een soort van heksenjacht op het groen-en-zwart van de Krommedijk heeft ontketend. Kennelijk gaan de Dordtenaren tijdens bijeenkomsten van scheidsrechters in de Zeister bossen nogal rap over de tong. Van de sancties waar Dordrecht'90 dit seizoen mee te maken heeft, worden clubs als FC Zwolle en FC Den Bosch bijvoorbeeld gevrijwaard. Het was zaterdagavond niet de intentie van Harry van den Ham om spelers van de tegenpartij een gele of rode kaart aan te praten, maar hij plaatste wel de nodige kanttekeningen bij het optreden van de Bosschenaren Patrick Peelen en Jan Michels. De eerste kon zonder straf een duidelijke strafschop veroorzaken, terwijl de laatste opzettelijk hands maakte zonder dat er een repressaille van scheidsrechter Dick van Egmond volgde. Een tweede gele kaart - dus rood - voor Michels was niet meer dan op zijn plaats geweest. Om die reden was Dordrecht'90 trainer Harry van den Ham na afloop witheet over het wegzenden van René Ponk. Voor de tweede keer in drie weken kon de voormalige doelman van het Spaanse Santiago de Comppestela vroegtijdig de kleedkamers opzoeken. Dit keer als gevolg van een handsbal buiten het strafschopgebied. "In andere wedstrijden wordt ddat met een gele kaart opgelost, zoals vrijdagavond tussen Fortuna Sittard en NAC."
Het is het gebrek aan eensgezinheid, die Van den Ham op het ogenblik in alle staten brengt.
"Het is niet mijn gewoonte om over scheidsrechters te praten. Ik ga altijd correct met deze mensen om. Het tart echter alles als zij gaan lopen marchanderen. Het was vandaad de scheidsrechter die heeft beslist hoe de wedstrijd zou aflopen."
Het wenste na afloop dan ook geen wedstrijdanalyse te geven. "Heb ik geen behoefte aan. Het is duidelijk door wie we hebben verloren."
Van den Ham sprak over zeven tot acht momenten, die het duel met FC Den Bosch een beslissende wending gaven. Het enige excuus dat door scheidsrechter Van Egmond kon worden aangevoerd, was dat assistentie van de grensrechters Boot en Wassink allerbelabberst was. Zij wekten de hoon van het publiek te pas en te onpas voor buitenspel te vlaggen. Dordrecht'90 werd hiervan in belangrijke mate het kind van de rekening.
Het was echter een fout van Romeo van Aerde, die de nederlaag van de thuisclub inleidde. De rechtsback ging bij de achterlijn in een duel met Patrick Peelen hopeloos in de fout, waardoor Bart van den Eede de 0-1 kont laten aantekenen. Na een uur leek de situatie voor Dordrecht'90 volslagen hopeloos, nadat Fred van der Hoorn - na het wegsturen van doelman Ponk - de tweede Bossche treffer achter vervanger Rody Hoegee poeierde. Met een speler minder kwam de thuisclub echter tot de beste kansen. Het was tot drie keer toe doelman Maikel Aerts, die FC Den Bosch voor een tegentreffer behoedde. Dit tot teleurstelling van trainer Harry van den Ham. "Want normaal maakt Marco Boogers die ballen altijd." Toch kwam de Dordtse topscorer uit een strafschop nog één keer tot scoren, nadat de marge voor FC Den Bosch door Moerad al tot drie doelpunten was opgevoerd.