ARBITER WOUT SCHAAP STAAKT DORDRECHT'90 - EMMEN NA BEZOEK IN KLEEDKAMER

Dordrecht'90-verdediger Michel van Zundert en de gewezen Dordtenaar in Emmense dienst Leo Koswal liggen met elkaar in de clinch.
Scheidsrechter Wout Schaap en Dordrecht'90 voorzitter Frans Derks zorgen zaterdag voor een unicum in de Nederlandse voetballerij. De leidsman uit Noordwijk wenste de tweede helft van de wedstrijd tegen Emmen, dat een 0-2 voorsprong had, niet meer te beginnen nadat hij in de kleedkamer bezoek had gekregen van een briesende Derks. De preses had Schaap toegevoegd dat hij in de eerste drie kwartier 'als een drol' had gefloten. De mededeling van Schaap dat hij het duel definitief staakte, zorgde voor overuren bij het leger geelgejaste en beoortelefoond stewards en veiligheidsmensen. Oprukkende supporters die verhaal wilden halen - speaker Leo Scheffer had meegedeeld dat 'door omstandigheden' de tweede helft niet meer zou beginnen - moesten buiten gehouden worden, terwijl Schaap en zijn assistenten Kloeg en Takacs na een verblijf van een uur in de kleedkamer onder begeleiding van twee potige sportschooljongens en een koppel agenten via de achteruitgang naar buiten werd geloodst. Schaap zei op dat moment niets, of mocht dat niet van KNVB-waarnemer Jan Boer, die zelf ook nog een een rookgordijn aan politieke antwoorden optrok. "Ik heb geadviseerd om niets te zeggen. Verder voel ik me ook niet geroepen er iets over te zeggen. Alles wat je over de eventuele gevolgen zegt is teveel of onjuist."
Emmen-trainer Jan de Jonge had zijn zienswijze over de consequenties heel wat sneller klaar: "Wat mij betreft hebben we hier gewoon met 0-3 gewonnen. Dit is toch niet normaal?" Als de KNVB de lijn uit het amateurvoetbal doortrekt, zouden de gebeurtenissen Dordrecht'90 wegens schuld aan staken zelfs nog wel een paar punten extra kunnen kosten.
Later op de avond zou Schaap overigens alsnog reageren. "Ik voelde mij in woord en gebaar bedreigd en één van mijn grensrechters ook", sprak de arbiter. "Wat er precies gezegd en gebeurd is staat in mijn rapport, maar ik kan wel vertellen dat het meer was dan alleen het verwijt dat ik 'als een drol' gefloten zou hebben. Het waren dingen die ik in het normale maatschappelijk leven ook niet zou pikken. Ik fluit twintig jaar, maar het is voor het eerst dat ik een bestuurslid scheldend en tierend in de kleedkamers heb gekregen. En onaangekondigd, dus zonder te kloppen, ook nog."
Frans Derks deed ondertussen - met een door verkoudheid en de emoties aangedane stem - in de perskamer uitgebreid zijn relaas, waarbij hij zich verbaasde over de reactie van Schaap. "Ik heb in het verleden wel ergere dingen gehoord, ook van voorzitters, en toch doorgefloten. Ik vind ook dat de omgeving van de scheidsrechter - waarnemers en rapporteurs - hem hadden moeten verplichten om door te gaan. Dan hadden we elkaar na de wedstrijd nog gesproken en als er dan een tuchtzaak van komt, prima. Nu hebben onze supporters en die van Emmen geen hele wedstrijd gezien en dát betreur ik, maar dat ligt wel aan de scheidsrechter. Ik heb verder geen spijt. Ik heb niemand bedreigd, als dat zo was had hij nog reden om te staken. Nu niet. Het is de eerste keer dat ik dit heb gedaan, maar er moest iets gebeuren."
De voorzitter van Dordrecht'90 refereerde aan het feit dat zijn club met 41 keer geel en drie keer rood de onbetwiste kaartenkampioen in het betaalde voetbal is, een kwestie waar hij onlangs nog met scheidsrechtersbaas John Blankenstein over sprak. "Ik ben al jaren bezig de scheidsrechters constructief te bekritiseren. Ik vind dat de arbitrage geen gelijke tred houdt met de ontwikkelingen in het voetbal en met de inspanningen van de clubs. Ik zie alleen nog maar gasten met strakke koppen binnenkomen, hun wedstrijd fluiten en zich verder van niets of niemand wat aantrekken. Ik zie geen mensen die lol in het fluiten hebben, ik zie niemand die weet wat er bij de clubs leeft. En ik sta in die kritiek echt niet alleen in het betaald voetbal. Of dit het juiste moment was om dit te doen? Ach, na maanden en jaren van ergenis heb ik mijn emoties laten spreken. Ik ben ook maar een mens."
Derks zei verder alle consequenties van zijn daden te zullen aanvaarden. "Zowel intern als extern. Want dinsdag op de bestuursvergadering zal moeten blijken wat mijn collega-bestuursleden van deze actie vinden", zei de Brabander, die wel eens een forse schorsing tegemoet zou kunnen zien. En aangezien het toch het laatste seizoen is dat Derks als woordvoerder van Dordrecht'90 op mag treden - de KNVB - reglementen schrijven een maximale leeftijd van 70 jaar voor - was het wellicht één van zijn laatste publieke daden. Bestuurslid technische zaken Bert Zwanenburg: "Dat hij dit doet, is de man zijn eigen beslissing. Ik zeg alleen dat ik het frappant vind dat we na dertien wedstrijd al evenveel kaarten hebben als in heel vorig seizoen."
Maar waarover had Frans Derks zich nu eigenlijk zo opgewonden? Een enkel dubieus buitenspelgevalletje? Een makkelijk gegeven prent voor Glenn Summerville? Of toch dat ene moment dat de inleiding vormde voor voor de tweede treffer van Emmen? Een overtreding op Leo Koswal werd door Schaap niet geconstateerd, maar toen zijn assistent Ronald Kloeg hardnekkig de vlag omhoog hield verstrekte de scheidsrechter alsnog een vrije trap. Uit die vrije trap van Gerard Kocks kopte Bert Zuurman - bij de tweede paal helemaal vrijgelaten - simpel binnen.
Het was de tweede goedkope goal die Emmen kreeg, want ook de 0-1 van Pascal de Vries werd door Dordrecht'90 weer erg makkelijk weggegeven. Uriël Trustfull gleed op zijn snuit, waardoor De Vries zomaar kon doorlopen en de bal onder René Ponk door in het net mocht schuiven. Dat de Dordtse ploeg daarna wel wat kleine kansjes kreeg - een vrije trap van Nico Jalink werd door Jelle ten Rouwelaar over de lat getild enTrustfull kwam iets tekort om een inzet van Jermaine Sandvliet te verlengen - kon de aandacht niet afleiden van de opnieuwe ondermaatse prestatie die het team van Harry van den Ham leverde. Iets waar voorzitter Derks met zijn eenmansrevolte uiteindelijk wel in slaagde.
Opstelling Dordrecht'90: Ponk; Van Aerde, Trustfull, Van Duijvenbode, Van Zundert; Summerville, Van der Net, Jalink, Sandvliet; Boogers en Molhoek.
Emmen: Ten Rouwelaar; Slor, Arts, Van Bilsen, Hegeman; Koswal, Kocks, Sabandar, Oosting; De Vries en Zuurman.
Bijzonderheden: Voordat arbiter Wout Schaap een vroegtijdig einde aan de wedstrijd maakte had hij al gele kaarten gegeven aan de Dordrecht'90 spelers Glenn Summerville, Jermaine Sandvliet en Uriël Trustfull. Ook Emmenaar Joseph Oosting werd genoteerd. Dordrecht'90 was gestart zonder Dennis van der Pennen (kuit), terwijl Emmen het deed zonder Peter Hofstede (enkel), Rudy Witvoet (voet), Alami Ahannach en Paul Weerman (beiden knie).