NACHTMERRIE PONK KOST DORDRECHT'90 PUNT
Sinds dit seizoen is het gebruikelijk dat bij betaald-voetbalwedstrijden de spelers en het arbitrale trio elkaar allen de hand schudden voor er daadwerkelijk afgetrapt wordt. Bij de wedstrijd tussen Cambuur en Dordrecht'90 stond bij het arbitrale trio deze keer ook de goedheiligman. Hij kon toen nog niet weten dat één van de elf Dordtenaren een rol als hulpsinterklaas zou gaan vervullen, omdat René Ponk de 1-0 overwinning als suprise aan de spelers van Cambuur schonk.
Voor de Dordtenaren werd Ponk in een fractie van een seconde van een held een antiheld. Een bal werd teruggespeeld vanaf het middenveld en in plaats van de bal met een ferme trap het stadion uit te trappen, schopte Ponk pontificaal over de bal heen.
De oplettende Sandor van der Heide keek vervolgens het sinterklaascadeautje niet in de bek en scoorde - vanuit een nog moeilijke hoek - de enige treffer: 1-0. "De bal was én te zacht én op zijn verkeerde been", probeerde trainer Harry van den Ham de fout van zijn doelman goed te praten. "De bal hoefde van die plaats niet teruggespeeld te worden en het is bovendien nog een hobbelig veld. "Het relaas van de oefenmeester klopte inderdaad wel, want de bal van Gene Overkleeft was niet hard genoeg, maar toch mag een keeper die op eredivisieniveau en in Spanje in de hoogste afdeling heeft gekeept eigenlijk nooit en te nimmer zo'n fout maken. Heel triest was het voor de Dordtse sluitpost die bij de gang naar de kleedkamer een verwoeste indruk maakte. Ponk stak namelijk met kop en schouders boven zijn ploegmaten uit en het zag er lang naar uit dat dankzij zijn werk toch een remise meegenomen zou worden naar Dordrecht. Desalniettemin kosste de persoonlijke fout Dordrecht'90 wederom een punt.
Van den Ham: "Dit is al de achtste of negende keer dat we punten laten liggen door persoonlijke fouten, het lijkt wel of we de hele gifbeker leg moeten drinken." Vooral tijdens de eerste helft leek het er overigens op dat alle spelers achterin bij Dordrecht'90 voor Sinterklaas wilde spelen. Romeo van Aerde, Dennis van der Pennen en zelfs good-old Marcel van der Net werden keer op keer voorbijgelopen door hun tegenstander, waardoor Ponk iedere keer handelend moest optreden.
Scheidsrechter Eugene Westerink kreeg het bovendien extra zwaar doordat Cambuur-aanvallers Fabian de Freitas en vooral Hendrik van Beelen op zoek gingen naar een strafschop. Westerink had een strafschop kunnen geven toen Van Beelen na kinderlijk Marcel van der Net, opzij gezet te hebbeen, gestuit werd door René Ponk. Een Ponk, die sowieso al de hekel van het Leeuwarder publiek over hem heen gehaald had toen hij de stervende zwaan speelde nadat Sandor van der Heide door gelopen was op de Dordtse sluitpost.
Beste kans van de eerste helft kwam uiteindelijk op slag van rust toen Van der Heide de onzichtbare Glenn Summerville uitspeelde en de reflexen van Ponk mocht testen. De aanvallende aspiraties van Dordrecht bleven tot een minimum beperkt in Leeuwarden. Typerend voor de aanvallende onmacht was een schot van Jermaine Sandvliet, dat tegen de benen van de wegduikende Marco Boogers ketste. Naast die actie was alleen nog een schot van Trustfull te noteren en eigenlijk bleef het daarbij.
Dit was voor een groot deel te danken aan de strakke dekking op Marco Boogers. De routinier - net als tegen Go Ahead Eagles als enige spits fungerend - had altijd twee man bij zich en won weliswaar ieder kopduel, maar daar werd door zijn ploeggenoten niets mee gedaan. "Nico Jalink heeft niet het loopvermogen dat daarvoor nodig is en Michel van Zundert heeft dat wel", doelde Van den Ham op de wissel van Michel van Zundert voor Nico Jalink voor de tweede helft. Met van Zundert in de ploeg werd er wel iets meer gedaan met de doorgekopte ballen van Boogers, maar echt gevaarlijk werd het nooit voor het doel van invaller-doelman Cees Paauwe van Cambuur. Iets waar Dordrecht'90 wel tevreden over kon zijn was het debuut van het dui Ferry van Lare en Rachid el Khalifi. De twee jongelingen - beide startend in de basis ten koste van de geslachtofferde Van Zundert en Molhoek - leken wat nerveus, maar naarmate de tweede helft vorderde werden zij steeds gretiger.
Na de schlemielige tegengoal probeerde de schapenkoppen nog iets van de wedstrijd te maken en gooiden alles op de aanval. In de laatste vijf minuten was de druk wel aanwezig, maar echte kansen moest de ploeg van invaller-coach Henny lee niet toestaan.Vervelend werd het in de slotfase toen Paauwe geblesseerd het veld moest verlaten, nadat Dennis van der Pennen bij een scrimmage het hoofd van de Friese keeper raakte.
Paauwe stond op en na het schot van Van Zundert dat ruim naast het doel ging baarde de goalie opzien door spontaan drie meter de andere kant op te duiken. Het bleek dat Paauwe een hersenschudding had overgehouden aan de actie van van der Pennen. Omdat Cambuur al drie maal gewisseld had moest de ingevallen oud-Dordtenaar Mischa Rook de handschoenen van Paauwe aantrekken en onder de lat gaan staan. Rook kwam geen moment in serieus gevaar, waarop de Cambuur supporters hem toezongen: 'Mischa houdt de nul.'
Scoreverloop: 1-0 Sandor van der Heide.
Opstelling Cambuur Leeuwarden: Paauwe, Veltman, Ferrier, Abma, Loontjes, Gesthuizen, Van Utrecht, Van der Heide (Schoonhoven), De Freitas (Mann), Van Beelen (Rook).
Dordrecht'90: Ponk, Van Aerde, Van der Net, Van der Pennen, Sandvliet, Jalink (Van Zundert), Summerville, Trustfull (Molhoek), Van Lare, Boogers, El Khalifi (Overkleeft)
Bijzonderheden: Voor 4500 toeschouwers gaf de heel aardig leidende scheidsrechter Eugene Westerink gele kaarten aan Gene Overkleeft en Dennis van der Penne. Cees Paauwe, de doelman die in de slotfase met de brancard het veld moest verlaten, blijkt een lichte hersenschudding te hebben en moest 24 uur rust houden. Cambuur, waar Henny Lee op de bank plaats nam voor de geschorste Gert Kruys, miste zeven spelers. Jan Bruin, Meindert Postma, Jan Roelofsen, en Geert-Jelle de Vries waren geblesseerd en Dominik Vergoossen, Kenan Durmusoglu en Wim de Ron geschorst. De laatste twee zijn disciplinair geschorst door de clubleiding na kritiek geuit te hebben op het functioneren van trainer Kruys. Bij Dordrecht'90 waren Alex van Duijvenbode en Mark de Vries geblesseerd.