Rogier Molhoek lijkt zijn teleurstelling over het missen van de periodetitel aan zijn shirt af te willen vegen.
SPROOKJE EINDIGT IN ANTICLIMAX
Het sprookje van de nacompetitie is over en uit voor Dordrecht'90. Bijna een uur lang leek het mooiste scenario uit te komen, maar de ploeg van Harry van den Ham kon het ticket uiteindelijk niet verzilveren. De 1-0 voorsprong ging verloren en de 1-2 nederlaag tegen Cambuur Leeuwarden was terecht. Pleister op de wonden was dat door de driepunter van Zwolle tegen Excelsior de schapenkoppen ook bij een overwinning met minder dan vijf doelpunten verschil naast de prijs zou hebben gegrepen.
"Het zat er gewoon niet in", luidde de eerste reactie van oefenmeester Harry van den Ham. "En dat is vooraal heel erg jammer." De trainercoach maakte een gelaten indruk. Hij berusste erin dat de missie richting nacompetitie was mislukt. En dat terwijl de Dordtenaren juist een droomstart kenden. Hans van der Woude stuurde vanaf de rechterkant Mark de Vries weg, die zich een baan richting het doel van Cambuur-doelman Cees Paauwe verwierf en verwoestend en bovendien doeltreffend uithaalde: 1-0.

Wachten
Voor de 3500 toeschouwers was het op dat moment wachten op de volgende Dordtse treffer. Dordrecht speelde fris en aanvallend voetbal en zette creatieve aanvallen op, hoewel dat weinig kansen opleverde. Verdedigend kregen Marcel van der Net en Leon van Dalen de eerste helft nauwelijks problemen. Cambuur was nog het gevaarlijkst toen een inzet van Kenneth Goudmijn, die in eerste instantie goed gepareerd werd door Van Dalen, alsnog tot een voorzet leidde en Jan Bruin de bal tegen de buitenkant van de paal kopte.
Ondertussen werd het feest compleet op de Dike-side, het thuis van de meest fanatieke Dordtse aanhang, toen de achterstand van concurrent FC Zwolle tegen Excelsior doorsijpelde. Marco Boogers had die vreugde nog kunnen verhogen, maar hij wist een goede kans niet om te zetten in een doelpunt. De bal viel plotseling voor de voeten van de Dordtse aanvalsleider, die zich geen moment bedacht, maar de Friese sluitpost Cees Paauwe bleek een sta-in-de-weg.
"En dan sta je in de ultieme uitgangspositie tijdens de rust en lijkt alles perfect", wist Dordrecht'90-verdediger Leon van Dalen. "Maar dan is die tweede helft van een heel ander niveau." Dat verschil kwam vooral door het ingrijpen van coach Gert Kruys.Cambuur wisselde tijdens de rust de onzichtbare Leonard van Utrecht voor Sandor van der Heide. Goudmijn schoof door naar de rechterkant en Sandor van der Heide ging naast Jan Bruin in de spits spelen. Die samenwerking bleek al binnen tien minuten goed te werken. Van der Heide wist vanaf de achterlijn een bal voor te geven die door Bruin bij de tweede paal achter René Ponk werd geschoten: 1-1.
De gelijkmaker kwam als een mokerslag aan bij de Dordtse ploeg. Van de inzet en creativiteit van de eerste helft was totaal geen sprake meer en Cambuur maakte daar dankbaar gebruik van. "Typisch is de manier waarop de tweede goal werd weggegeven", zinspeelde Van den Ham op de Friese voorsprong. Rogier Molhoek leed op het middenveld balverlies, Jan Bruin ging er met de bal vandoor en prikte het leer achter Ponk: 1-2.


René Ponk, wilde na afloop op de vuist met Cambuur-speler Sandor van der Heide, maar wordt hier tegengehouden door Kenneth Goudmijn.

Onverzorgd
Van den Ham reageerde. De trainer, die volgend jaar op de Barendrechtse Bongerd te bewonderen valt, bracht Rachid el Khalifi, Michel van Zundert en Dennis van der Pennen nog in de ploeg, maar dat hielp nauwelijks. Het spel was simpelweg te onverzorgd en ondanks kansen van De Vries (losgelaten bal van Paauwe voor leeg doel) en Molhoek (bekeken lob over het doel heen) zag het er niet meer naar uit dat Dordrecht'90 nog in de buurt van de periodetitel zou komen. Vooral niet omdat in Dordrecht bekend was geworden dat FC Zwolle de achterstand op Excelsior had omgebogen in een 2-1 voorsprong.

Teleurstelling
"Dat was de volledige anticlimax", vond Van Dalen. "vooral omdat tijdens de rust alles in ons voordeel leek te verlopen." De teleurstelling was ook bij Harry van den Ham terug te zien. "Maar ik denk niet dat we vandaag de 'periode' hebben verloren. Dat gebeurde in de wedstrijd tegen TOP Oss." Met drie matige optredens op verplaatsing (TOP-uit, Volendam-uit en Emmen-uit) van de acht gespeelde wedstrijden en een al met al zwak seizoen was het maar de vraag of de Dordtse ploeg recht had op de nacompetitie. "Toch kijk ik toch tevreden op de laatste periode. Want er staat nu een ploeg die nog jaren meekan en zo in de subtop van de Toto-Divisie mee kan draaien", meende Van den Ham.
Van berusting bij René Ponk was geen sprake. Op het moment dat scheidsrechter Braamhaar net had afgefloten rende de normaal rustige doelman als een bezetene achter Cambuur-speler Sandor van der Heide aan. Het scheen dat de Fries enkele beledigende opmerkingen over de familie van de Dordtse sluitpost had gemaakt, die Ponk blijkbaar niet waardeerde. Enkele minuten later, toen de kemphanen gescheiden waren, was het aan de andere kant van het veld weer bal. Enkele Dordtse onverlaten waren het hek overgeklommen en wilden zo het vak van de ongeveer 250 feestvierende Cambuur-supporters bezetten. Het vormde de enige smet op een wedstrijd waarin de echter supporters getrakteerd waren op een heerlijk voetbalavondje.
Scoreverloop: 1-0 Mark de Vries, 1-1 en 1-2 Jan de Bruin.
Opstelling Dordrecht'90: Ponk; Trustfull, Van der Net, Van Dalen, Sandvliet; Jalink (Van Zundert), Molhoek, Van der Woude (El Khalifi), Van Aerde; De Vries, Boogers.
Cambuur Leeuwarden: Paauwe; Ferrier, Van Schoonhoven, Durmusoglu, Loontjens; De Roo (Veltman), Van Utrecht (Van der Heide), Abma; Bruin, Goudmijn, Rook (Vergoossen).
Bijzonderheden: Alleen vorig jaar tegen NAC zaten er meer toeschouwers in het GN Bouw Stadion (3600). Afgelopen zaterdag bleef de teller steken op 3500. Scheidsrechter Braamhaar, die een prima wedstrijd floot, gaf geel aan Mark de Vries en Rogier Molhoek van Dordrecht'90. Bij Dordrecht'90 was alleen Alex van Duijvenbode afwezig. Gert Kruys van Cambuur Leeuwarden kon geen beroep doen op de geblesseerden Fabian de Freitas, Hendrik van Beelen, Francois Gesthuizen en Wim de Ron. Voor aanvang van de wedstrijd werden Romeo van Aerde (250e wedstrijd in het betaald voetbal) en Marco Boogers (400e wedstrijd) gehuldigd.