Johan van der Werff met een redding.
ONMACHT, WOEDE, SCHRIK EN AFGRIJZEN
Wat voor NAC de aanloop naar een koppositie in de Toto Divisie had moeten werden, draaide uit op een dramatisch einde van een voetbalmiddag. Na het vuurwerkincident tijdens Nederland - Cyprus in 1987 en het staafincident bij Ajax - Austria Wien in 1990 beleefde het Nederlands voetbal wederom een inktzwart dieptepunt.
De strijker die in de nabijheid van Dordrecht'90-keeper Johan van der Werff ontplofte, waardoor Van der Werff op een brancard moest worden afgevoerd, kondigde het voortijdige slot aan en bewees tevens dat één hersenloze idioot het plezier wat duizenden mensen aan een wedstrijd beleven met een onbezonnen daad kan verpesten.
Onmacht, woede schrik en afgrijzen. Wie haalt het in zijn hoofd om bij een 1-0 voorsprong van zijn eigen club een vuurwerkbom naar de keeper van de tegenpartij te gooien? "Hoe moet je dit voorkomen?", riep NAC's algemeen directeur en voormalig hockeybondscoach Roelant Oltmans vertwijfeld uit. "Dit probleem is niet in de hand te krijgen. De communicatie tussen ons en de supporters is goed, maar er lopen altijd klootzakken rond. Via ons interne videocircuit zullen we achter de identiteit van de dader komen. Wat de sanctie zal zijn, daarover valt nog niets te zeggen. Daarover zullen we komende week met de KNVB praten.
Verwacht mag worden dat de straf niet mals zal zijn voor de gebeurtenis die niet alleen een krater in de grasmat sloeg, maar vooral voetbalminnend Breda en de rest van Nederland verdoofde.
De klok stond op vijf minuten over half vier toen de beide ploegen zich opmaakten voor de tweede helft. De Bredase speaker had alle supporters net erop geattendeerd dat er geen vuurwerk gegooid mocht worden toen vanuit vak G, gevuld met NAC-supporters, een vuurwerkbom in het Dordtse strafschopgebied werd gegooid. Het projectiel landde op vijf meter van Van der Werff, die zich in de richting van het smeulende voorwerp begaf om het te verwijderen. Op het moment dat Van der Werff de strijker wilde pakken, volgde een ontploffing en zakte de sluitpost in elkaar.
Het was niet de eerste vuurwerkbom die tijdens de wedstrijd vanuit vak G werd gegooid. Tijdens de eerste helft ontplofte er twee bommen in de buurt van NAC-goalie Jan-Willem van Ede. Tijdens de rust werd een strijker naar het vak met Dordrecht'90 supporters gegooid, maar dit vuurwerk ontplofte op veilige afstand.
De vierde knal was de fatale. Spelers van Dordrecht'90 spoedden zich richting hun ploeggenoot, de Dordtse bank stroomde leeg en GGD'ers ontfermden zich in allerijl over Van der Werff. Het fanatieke deel van de NAC-aanhang, de B-side, reageerde meteen met striemende spreekkoren waarin de collega-supporters in het vak aan de overzijde voor klootzakken werden uitgemaakt. Een vader met zijn drie kinderen, alle vier getooid in gele NAC-shirts, was woedend op de bezoekers van vak-G. "Het is altijd hetzelfde groepje dat hier voor problemen zorgt. Dit zijn geen echte supporters, maar gasten die zich voor de wedstrijd helemaal laveloos zuipen en alleen komen om rotzooi te trappen."
Angst maakte zich van de bezoekers uit Dordrecht meester, angst over het mogelijk letsel van Van der Werff. Reserve-doelman Jan Scheurwater piekerde er niet over om de plaats van Van der Werff onder de lat in te nemen. "Ik ben gewoon bang om in het doel te gaan staan. Voor hetzelfde geld gooien ze er namelijk nog een", aldus Scheurwater.
Nadat Van der Werff per brancard van het veld was gedragen, spoedden ook de spelers zich richting de kleedkamer. De eerste diagnose zag er niet best uit. "Johan hoorde alles suizen en bovendien zag hij door zijn rechteroog bijna niets meer", vertelde bestuurslid Bert Zwanenburg. Zwanenburg spoedde zich via het veld richting het vak van de de woedende Dordtse aanhang. "Jongens, gebruik jullie verstand. Doe alsjeblieft geen gekke dingen", smeekte hij. De oproep had effect, want de Dordtse aanhang vertrok uiteindelijk onder ME-begeleiding zonder problemen terug naar huis.
Hoewel de B-side een zwak 'voetballen, voetballen' aanhief, werd als snel duidelijk dat de wedstrijd niet meer hervat zou worden. Dordrecht'90 had weinig behoefte om naar het veld terug te keren. Van der Werff hield geen ernstig letsel over, maar was mentaal helemaal stuk. Arbiter Rien Koopman uit Halsteren, die nooit eerder een wedstrijd gestaakt had, besloot om niet meer naar het veld terug te keren: "Het criterium in dit soort uitzonderlijke gevallen is dat een elftal benadeeld wordt. Ik ben in de kleedkamer bij Van der Werff geweest. Voor mij was duidelijk: deze jongen kon niet meer verder. Dordrecht'90 zou daarmee zijn keeper verliezen en werd daarmee benadeeld. Dat was voor mij aanleiding om te staken. Ik zal een rapport opstellen en dat naar de tuchtcommissie van de KNVB sturen."
Zowel de spelers van Dordrecht'90 als die van NAC willen na afloop niets zeggen over het incident. Alleen de Bredase vrije verdediger Jeffrey van As verbrak het stilzwijgen. "Ik heb samen met Alfred (Schreuder) met die jongens in vak G gesproken. Zij hebben gezworen dat de vuurwerkbom niet ui het NAC-vak is gekomen. Ik heb geen idee wat voor gevolgen dit zal hebben. We waren op weg om koploper te worden." Zijn trainer, Kees Zwamborn, had begrip voor de houding van Dordrecht'90: "Ik had in dit geval hetzelfde gedaan."
Zwamborns collega, Robert Verbeek, voelde zich na het incident machteloos. "Het is zo jammer, maar het is een tendens dat het weer steeds vaker voorkomt. Dit is zo verschrikkelijk want door zulke idioten wordt het voetbal kapot gemaakt. De enige remedie tegen dit soort gasten is kei- maar dan ook keihard optreden."
Dordrecht'90-preses Frans Derks sprak van een 'walgelijk incident'. "Als Bredanaar weet ik dat NAC er alles aan doet om samen met de supporters in harmonie te leven, maar één idioot stuurt dat allemaal in de war. Ik sta compleet achter de beslissing om de wedstrijd te staken. Dat wij met tien man stonden, maakt in dit geval geen bal uit. Dit voorval heeft gevolgen voor NAC en ook voor het voetbal in het algemeen, dat weer negatief belicht zal worden."
Scoreverloop: 1-0 Glen Salmon.
Opstelling NAC: Van Ede; Van der Ree, De Jong, Van As, Steijn (Gudelj); Stewart, Versteeg, Schreuder, Broers; Salmon, Arveladze.
Dordrecht'90: Van der Werff; Hol, Myssing, Wattamaleo, Sandvliet; Monteiro, Van der Net, Schaap, Van Aerde; Boogers, Onyeike.
Bijzonderheden: Scheidsrechter Koopman gaf geel en direct rood aan Karsten Myssing en een gele kaart aan Jeffrey van As van NAC. Bij Dordrecht'90 stonden Uriël Trustfull (hiel) en de principieel niet op zondag spelende Leon van Dalen op de absentielijst. Bij NAC ontbraken de geblesseerden Wilko de Vogt en Regilio Simons op het appèl.