Arno Schaap (links) knuffel Jerry Simons (9) en de nauwelijks zichtbare Glenn Summerville, wiens één-tweetje Dordrecht'90 de 2-0 voorsprong tegen Eindhoven opleverde.
ONGEKENDE WEELDE DORDRECHT'90
Het was natuurlijk ongekende weelde, de riante 3-0 overwinning op Eindhoven die Dordrecht'90 op de winterse avond van gisteren behaalde. Zelf weer eens drie keer scoren, een debuterende keeper van 18 jaar die de nul houdt, de eerste competitietreffer van Raffael de Gregorio en dus pas de tweede thuisoverwinning van het seizoen, na de 1-0 tegen Excelsior in november van het vorig jaar.
Trainer Robert Verbeek bleef er echter redelijk stoïcijns onder en zag de zege als een volgende, logische stap uit het diepe dal. "We hebben de lijn die we vanaf de winterstop ingezet hebben, doorgetrokken. Tegen Volendam kwam het er nog even niet uit, maar bij Den Bosch hadden we al meer verdiend dan een nederlaag. Nu zijn we weer met dezelfde, goede instelling het veld in gegaan. We verdienden daarom met deze jonge groep een keer zo'n overwinning", stelde de oud-jeugdtrainer van PSV.
De ploeg van Verbeek was er ten opzichte van het laatste optreden in Den Bosch nog wat jonger op geworden. De tiener Kevin Moeliker uit Barendrecht startte als doelman vanwege blessures en ziekte bij Jaco de Ligt en Jan Scheurwater en deed wat zijn collega's dit seizoen zo weinig lukt: geen tegengoals binnenkrijgen. Pas in het laatste half uur kreeg Moeliker, die eerder bij Sparta in de jeugd keepte, wat lastig werk te doen. Schoten van Toto da Costa en Bert Zuurman werden bekwaam door de jonge goalie verwerkt, de knappe reflex in de laatste minuut op een kopbal van Dragan Thijssens was een mooi extraatje.
Voor wie de wedstrijd tegen FC Den Bosch heeft gezien, kwam het goede spel van Dordrecht'90 niet als een echter verrassing. Ook daar waren Billy Maximiano en Rui Monteiro met hun snelheid en acties al lastpakken voor de defensie, werkte Raffael de Gregorio zich ook in defensief opzicht een ongeluk en maakte het centrale duo Van Bilsen - Van Dalen reeds een solide indruk. "Die jongens hebben vorig seizoen bijna alle wedstrijden samen in het tweede gespeeld. Ze kennen elkaar dus door en door", stipte Robert Verbeek aan.
Grote verschil met het duel van tien dagen geleden in De Vliert was gisteren het voortreffelijke optreden van Gert Aandewiel als aanvoerder, controleur en opbouwwerker op het middenveld en het feit dat Dordrecht'90 nu snel op voorsprong kwam. Al na acht minuten leverde Billy Maximiano een voorzet af, die door Raffael de Gregorio werd opgepikt. De Nieuw-Zeelander kapte op het toen nog witbesneeuwde en gladde veld een tegenstander uit en haalde hard met links uit: 1-0.
Maximiano leverde later in de eerste helft nog een puike bal voor het doel af, maar Rui Monteiro kwam bij de tweede paal wat centimeters tekort om Jan Martens in de lucht te kloppen. Een glad lopende aanval, die begon bij Aandewiel en via Monteiro eindigde bij een vliegende één-twee tussen Glenn Summerville en Jerry Simons - laatstgenoemde rondde uitstekend af - leverde Dordrecht'90 niettemin een 2-0 voorsprong bij de pauze op.
Eindhoven-trainer Willem Leushuis, die met zijn team vier wedstrijden ongeslagen was gebleven en voor de tocht naar de Krommedijk een trainingskamp in Hoenderloo had belegd, bracht in de tweede omloop Bert Zuurman in voor Ger Schuman, maar ook de komst van de oud-speler van FC Groningen en Veendam bracht de bezoekers geen aanvallende impulsen. In het eerste kwartier kregen Arno Schaap - na weer en vlotte combinatie met Simons en De Gregorio - Monteiro (die op aangeven van Summerville finaal over de bal heentrapte) en De Gregorio, na een steekbal van Schaap op keeper Dennis van Veghel stuitend, kansen op de 3-0.
Kort voor ingaan van het laatste kwartier betekende een breiwerkje van Simons en De Gregorio, afgerond door Monteiro, de genadeslag voor Eindhoven. De Brabanders kwamen daarna bij pogingen van Gert Aandewiel (vrije trap via Van Veghel tegen de kruising), Maximiano (schot over) en Chima Onyeike (idem) nog goed weg. Onyeike was samen met de nieuwe aanwinst David Xausa in het veld gekomen voor De Gregorio en Simons, het spitsenduo dat een publiekswissel kreeg van trainer Verbeek. En ook die gelegenheid had zich dit seizoen nog niet zo vaak voorgedaan.
Scoreverloop: 1-0 Raffael de Gregorio, 2-0 Jerry Simons, 3-0 Rui Monteiro.
Opstelling Dordrecht'90: Moeliker; Summerville, Van Bilsen, Van Dalen, Sandvliet; Monteiro, Aandewiel, Schaap, Maximiano; De Gregorio (Xausa) en Simons (Onyeike).
Eindhoven: Van Veghel; Van Huijksloot (Van de Rijt), Thijssens, Smulders, Martens; Thysbaert, Laponder, Van Gils, Da Costa; Vroomans (Santegoeds) en Schuman (Zuurman).
Bijzonderheden: Arbiter Erik Braamhaar, die er af en toe heel slecht het oog in had, gaf gele kaarten aan de Eindhovenaren Dragan Thijssens en Sander van Huijksloot. De thuisploeg miste de beide keepers Jan Scheurwater (ziek) en Jaco de Ligt (spier). Daarnaast konden de Dordtenaren geen beroep doen op Joop Lankhaar (knie), Mischa Rook (enkel) en Karsten Myssing (schouder). Eindhoven kon niet beschikken over Stee van den Borght (geschorst), Juha Jussila (knie) en de zieken André van Tuinen en Benito Kemble.