Een vrije trap van Kiki Musampa belandt in de handen van doelman Benny Gall.
FEESTJE IN DE MEER NA ZEGE VAN RESERVISTEN
De Ajax-gekte, die al weken door de vaderlandse voetbalwereld raast, begint steeds grotere vormen aan te nemen.
Ook het tweede elftal van de landskampioen, dat in Amsterdam via een dikverdiende 2-0 overwinning een volstrekt machteloos Dordrecht'90 de doorgang naar de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi (Amstel Cup) versperde, wordt inmiddels op handen gedragen.
Liefst 5069 enthousiaste toeschouwers - daar doet Dordrecht'90 1 bijna vier thuiswedstrijden over - vonden gisteravond de weg naar het stadion De Meer. En zij maakten er daar, geïnspireerd door de gunstige tussenstanden vanuit Nijmegen (waar de hoofdmacht van Ajax met 0-3 van NEC won), een heerlijk avondje van. Zelf de wave rolde over de tribunes; een uniek feit voor een tweede elftal.
Een verrassing kon de uitschakeling kon de uitschakeling van Dordrecht'90 trouwens niet genoemd worden. Daarvoor herbergde Ajax simpelweg te veel kwaliteit. De voorhoede, die werd gevormd door talent Noordin Wooter, Patrick Kluivert en Peter van Vossen, zou bijvoorbeeld bij niet één topclub uit de PTT-telecompetitie misstaan. En spelers als Fred Grim, Clyde Wijnhard, Winston Bogarde, John van den Brom en Martijn Reuser weten eveneens wat voetbal op het hoogste niveau inhoudt.
Bovendien werd Dordrecht'90, dat er opbouwend totaal niets van bakte, geplaagd door de afwezigheid van vier basisspelers. "Ik miste Langerak, Lems, Atmodikoro (allen geschorst)en de zieke Liefden en dat is met onze selectie niet op te vangen", sprak Dordrecht'90-trainer Nico van Zoghel berustend. "We konden Ajax daardoor gewoon geen tegenstand bieden. Ik vond het zelfs noodzakelijk om aanvallers Lars Brøgger achterin te zetten. Nee, tegen Ajax 1 (3-0) verlies hebben we hier laatst goed gespeeld, maar vandaag hebben we terecht verloren."
Van Zoghels verklaring werd door zijn Ajax-collega Gerard van der Lem onderschreven. "De schorsingen en blessures van Dordrecht'90 vormden de basis van onze overwinning", had hij duidelijk een beetje medelijden met de opponent uit de Merwestad. "Het had natuurlijk een slok op een borrel gescheeld, wanneer dat viertal er wel bij was geweest. Nu hebben wij op basis van strijdvaardigheid, waarbij de gemotiveerde A-selectiespelers niet verzaakten, de partij naar ons toe kunnen trekken. En ik mag uiteraard de steun van het publiek niet vergeten."
In het eerste bedrijf wist het met nieuweling Ronald Hoop aantredende Dordrecht'90, dat duidelijk niet voor de schoonheidsprijs naar de hoofdstad was afgereisd, de euforiestemming bij de Ajax-aanhang nog enigszins te temperen. De verdedigende tactiek, met Lars Brøgger vanwege zijn snelheid als rechtsback op Van Vossen, wierp aanvankelijk zijn vruchten nog af.
Ajax 2, dat minder snel jaagde dan het eerste, slaagde er dan ook nauwelijks in een gaatje in de Dordtse muur te vinden. Bij de thuisclub, uiteraard in het vertrouwde Ajax-systeem acterend, werd te weinig bewogen, lagen de linies te ver uit elkaar, wilden de combinaties maar niet vlotten en beten de spitsen zich stuk op Brøgger, Wilsterman (contra Kluivert) en Van de Merwe (op Wooter). Met name Peter van Vossen, die te zelfzuchtig was, liep zich herhaaldelijk kapot op de Deen.
Slechts bij een vrije trap van Kiki Musampa moest Dordrecht'90-doelman Benny Gall gestrekt naar de hoek, terwijl Patrick Kluivert na een foutje van corrector Adri van Tiggelen over vuurde.
Was het in defensief opzicht nog wel aanvaardbaar, in aanvallende zin maakte het regelmatig goalie Gall inschakelende Dordrecht'90 een ronduit armetierige indruk. Elk duel werd voorin verloren, de frontsoldaten kregen geen enkele steun en het inspelen was zwaar beneden de maat. In 90 minuten creëerden de gasten zich één echte- (pass van Wattum en schot Wouden op vuisten van Grim) en één halve kans, toen Mischa Rook even dreigde.

Reinier Robbemond tackelt Martijn Reuser.

Vier minuten voor rust werden alle illusies van Dordrecht'90 op een positief resultaat aan diggelen geslagen. Martijn Reuser mocht op de rand van buitenspel doorgaan en bood de lang weifelende Peter van Vossen, die door Brøgger bijna nog werd achterhaald een niet te missen kans.
"Ik had mijn jongens zo gewaarschuwd geen onnodige goals tegen te krijgen. En dan zijn ze opeens zo bijdehand om vlak voor de pauze op buitenspel te gaan spelen", vertelde Van Zoghel verbolgen. "Dat soort risico's moet je in Amsterdam juist uitsluiten. Maar mijn woorden schijnen tot de heren voetballers niet door te dringen."
In deel twee kam Mischa Rook de geblesseerde Brøgger aflossen - nu werd Romeo Wouden weer aan Van Vossen gekoppeld - en verving Olaf Schaap Leo Koswal, die door Bogarde in een louter verdedigende rol werd gedrongen.
Maar het haalde allemaal niets uit: Dordrecht'90 liep als een aangeslagen bokser door de ring en ging na achttien minuten - vrije trap Reuser, gevolgd door rake kopbal Kluivert - definitief knock-out.
Waarna Van Vossen en Wooter nog nalieten het niet eens grootse Ajax 2, dat na afloop een triomfantelijke ereronde liep, aan een nog grotere marge te helpen. Het publiek, dat er voor zorgde dat de wedstrijd niet als een nachtkaars uitging, deerde dit allemaal niets en bleef juichkreten uitslaan. Waarvan het 'Heerenveen, Heerenveen' (dat zojuist PSV een loer had gedraaid) nog met de meeste passie ten gehore werd gebracht.
Scoreverloop: 41. Peter van Vossen 1-0, 63. Patrick Kluivert 2-0.
Opstelling Ajax 2: Grim; Wijnhard, Witzenhausen (76. Ten Heuvel), Bogarde; Van den Brom, Gehring, Reuser, Musampa; Wooter (89. Van den Bergh), Kluivert, Van Vossen.
Dordrecht'90: Gall; Brøgger (46. Rook), Van Tiggelen, Wilsterman, Van de Merwe; Van Wattum, Robbemond, Valke; Koswal (46. Schaap), Hoop, Wouden.
Bijzonderheden: Arbiter Zuidema, die wel erg grif vrije tappen aan de gastheren toekende, gaf gele kaarten aan Robert Gehring van Ajax 2 en aan de Dordrecht'90-spelers Brian Wilsterman en Eric van de Merwe. Dordrecht'90 moest het stellen zonder Cor Lem, Michel Langerak, Maarten Atmodikoro (allen geschorst) en de zieke Roël Liefden.