De jeugd van DS'79 begint een nadrukkelijk stempel op het spel van DS'79 te zetten. Dennis van der Gijp (foto links) betekende een ware plaag voor de verdediging van Willem II door zijn enorm storende werk. Acrobatische toeren ten spijt, kwam hij niet tot scoren. Bert Bartelings is een verhaal apart. Op het moment (rechts) haalt hij voluit, doch Formannoy zou een treffer in de weg staan. Zijn inzet heeft iedereen inmiddels aangestoken, want DS'79 verzette in Tilburg eindelijk weer bergen werk.
DS: HET JEUGDIG ÉLAN
Ze glom van trots, de jeugdige inbreng in het elftal van DS'79. Na negen achtereenvolgende nederlagen werd zaterdagavond deze trieste serie, met een overwinning van 0-1 op Willem II, dan eindelijk doorbroken. Edwin Gorter priemde ruim een kwartier voor het einde de voor DS'79 winnende treffer achter een vertwijfelde doelman Formannoy. DS'79 kreeg daarmee zijn dik verdiende revanche voor de nederlaag van 1-0 die het thuis tegen Willem II had geleden. Als 'een dief in de nacht' had toen immers een puur verdedigende Tilburgse formatie, via één uitval de winst op zak gestoken. De jeugd, in Tilburg volledig gesteund door een 'herrezen' Niels Overweg en de meer geroutineerde generatie, heeft - nadat trainer Hans Dorjee de druk van de ketel had genomen - een duidelijk positieve uitwerking op het spel van DS'79 gehad. Vorige week in het duel met Haarlem sprak de geestdrift een half uur nadrukkelijk mee. In het Gemeentelijke Sportpark in Tilburg bleef de ploeg geestdriftig de volle speeltijd op de overwinning jagen.
Bert Bartelings in vooruitgeschoven positie blijkt de grote vondst van de laatste weken. Bartelings is supersnel en hij verstaat de kunst van aanvaller en - als dat nodig is, meeverdedigen. Wim Los als rechterverdediger peelde - nog onwennig - een nuttige partij, terwijl Dennis van der Gijp - van origine een middenvelder en de laatste weken laatste man in het tweede elftal - de verdediging van Willem II geen moment rust gunde.

Terugkeer
De terugkeer van Cor Lems betekende op het middenveld een enorme verbetering, al haalde Lems het einde van wedstrijd niet. Lems werd bij herhaling neergelegd en liep daarbij een beenblessure op die hem noodzaakte de tweede helft in de kleedkamer te blijven. Terry Lees zijn vervanger toonde zich daarna eveneens uit het goede hout gesneden. Met Wim van der Steene en de vooral in de lucht oerdegelijke Niels Overweg - Wanny van Gils kreeg van de nestor in het betaalde voetbal geen kans zijn gevaarlijke kopballen te lanceren, zat de verdediging van DS solide in elkaar. De gordel die DS op het middenveld optrok bleek voor Willem II uiteindelijk een te groot probleem. De ploeg zette vanaf de eerste minuut de jacht in op een bevrijdende treffer, die een ticket voor nog een jaar eredivisie moest opleveren. In zijn haast verloor Willem II echter op vele momenten het hoofd en werden de onzuivere passes een prooi voor de hardwerkende Dordtenaren. Willem II creëerde zich derhalve wel een veldoverwicht, maar de grote schotloosheid waaraan de ploeg al maanden mank gaat, bleek niet te zijn uitgebannen. Mocht er al eens een doorbraak dreigen, dan stond bij DS als vanouds een betrouwbare doelman Jaap Bloem onder de lat. Slechts één keer had Bloem de hulp van de lat nodig, bij een machtig schot van Jurgen Muller. De Tilburgers trachtten met name in het begin van de wedstrijd DS met harde overtredingen, vier in de eerste drie minuten, te intimideren. DS liet zich echter niet opjagen in een te hard gevecht. Het bleef de aanvallen van Willem II secuur ontregelen en zocht daarbij zelf naar openingen.
Nadat Bastiaansen tevergeefs bij scheidsrechter Verhoef een strafschop claimde strandde Bert Bartelings tweemaal op buitenspel, terwijl een schot van Wim van der Steene te 'tam' bleek om Formannoy te verrassen. Ook in de tweede helft een veel te gehaast aanvallend Willem II, waarbij Bram Braam zich naast een aanvallende verdediger vooral in het oog viel door een groot aantal overtredingen.
In de dertiende minuut van de tweede helft ontging Bartelings opnieuw de bekroning voor zijn gedurfd spel. Na een pass van René Notten nam hij de bal ineens op zijn schoen, doch vond de vuisten van Formannoy op zijn weg. En nadat bij een combinatie Notten, Gorter, Van der Gijp, de noodrem bij Willem II nog net werkte, werd de Tilburgse ploeg volkomen verrast door eigen slordigheid.Edwin Gorter maakte zich op om de zoveelste vrije trap te nemen. De verdediging van Willem II dacht het zonder muur af te kunnen en werd daarvoor zwaar gestraft.
Als een granaat joeg Gorter de bal onhoudbaar achter Formannoy: 0-1. Een domme gele kaart voor Van der Gijp en voor Piet Wijnberg, alsmede voor Wanny van Gils drukte dreigende wrevel de kop in. Bij de laatste twee kaarten stookte Donderd het vuurtje op, door Van der Steene neer te leggen en een trappende beweging te maken.Het liep met een sisser af, evenals het laatste slotoffensief van Willem II, dat stuk liep op het harde werken van de Dordtse elf.

Scoreverloop
Willem II . DS'79 01- (rust 0-0), Terrein: Tilburgse Sportpark, Toeschouwers: 4000, Scheidsrechter: Chris Verhoef.
Scoreverloop: 63. Edwin Gorter 0-1.
Opstellingen: Willem II: Formannoy; Van der Ven, Steyaert, Hijbregts, Braam; Cramer (Donders), Müller, Van den Dungen; Bastiaansen, Van Gils, Gozems.
DS'79: Bloem; Los, Van der Steene, Overweg, Wijnberg; Notten, Spaan, Lems (Lees), Van der Gijp; Gorter, Bartelings.
Bijzonderheden: Gele kaarten voor de DS'ers Van der Gijp en Wijnbergf en voor de Willem II'er Van Gils.