Jaap van der Wiel (links) knalt de bal langs Huijbregts en buiten bereik van Formannoy in het doel.
DS'79: ÉÉN ZWAK MOMENT
Jan Notermans, de winnende trainer/coach van Willem II, na afloop van het treffen met DS'79: „Ik heb teveel gehad, maar ik kan het moeilijk teruggeven". De eerlijkheid van Notermans kon begrijpelijk de downsfeer bij DS'79 niet doen wegebben. De spelers zaten diep in de put. Begrijpelijk, want DS'79 was de veel betere ploeg geweest tot in de 35-ste minuut van de tweede helft die ene beslissende goal aan de verkeerde kant viel: 0-1.

Hartverwarmend
'Goodwill' heeft DS gisteren zeker niet verspeeld, want er is hartverwarmend gewerkt, technisch beslist een ruim voldoende gehaald en puur op de volle winst gespeeld. Het grote manco ligt bij DS in de aanval. Jaap van der Wiel speelde een verbluffend sterke wedstrijd en was heel dicht bij de waarschijnlijk voor DS bevrijdende treffer. Hoe anders pakte het echter uit voor Hakim Braham en Edwin Gorter. De laatste speelde vorige week tegen FC Utrecht de 'sterren van de hemel'. Van die blakende vorm en van het brok brutaliteit viel, met name in de tweede helft, niets meer te bespeuren. Hakim Braham; van hetzelfde laken een pak. Geen zelfvertrouwen en niet opgewassen tegen de Tilburgse afweer. En zo heeft de komst van Niels Overweg niet gebracht waar iedereen zo op gehoopt had: de eerste overwinning. De inbreng van Overweg als voorstopper heeft niettemin wel aan de verwachtingen beantwoord. DS'79 speelde vooral verdedigend een heel sterke wedstrijd. Er was rust in de laatste lijn. En die rust zou waarschijnlijk gebleven zijn als Gerrie Mühren zich niet vroegtijdig had geblesseerd.


Niels Overweg, net op het verkeerde been, kan het onheil niet meer afwenden. Wanny van Gils is op weg de winst voor Willem II veilig te stellen.

Te gretig
Na een kwartier in de tweede helft mocht zodoende Cees Spaan invallen en verhuisde Wim van der Steene naar de positie van libero. Beiden bleken in het nog resterende half uur te gretig. Met name voor Wim van der Steene, met Terry Lees de pijlers op het middenveld, kwam de wisseling ongelegen. Eindelijk had hij getoond wat hij in zijn mars heeft, maar aan de kant Spaan-Van der Steene viel wel het ene doelpunt dat DS de nek zou omdraaien. Wat nu? Het antwoord is er: gewoon doorgaan. Het is onmogelijk dat de Dordtse formatie, met een dergelijke progressie in het spel, blijft verliezen. Mits tenminste in aanvallend opzicht de aanval wordt bijgeslepen. Had Willem II aan één mogelijkheid genoeg om de wedstrijd voordelig te beslissen, DS kreeg veel meer kansen,doch was niet bij machte om één van die mogelijkheden met een goudrandje te omlijsten.

Laf
Het was mede de verdienste van een sterk verdedigend Willem II, dat alleen in de schoenen kon worden geschoven - en dit beslist tegen de zin van Notermans in - dat het zich laf opstelde. Vele malen vertoefden elf spelers van Willem II op eigen helft en werd de bal, zonder enige noodzaak op Formannoy teruggespeeld. Ook hierbij gold dat DS zijn tegenstander daartoe de gelegenheid gaf. In de aanval, met uitzondering van Van der Wiel, werd te weinig gestoord om het succes te kunnen afdwingen. Wat DS wel afdwong, was het initiatief van de wedstrijd. Uitermate nadrukkelijk werd Willem II meteen in het defensief gedrongen.

Te druk
Het werd druk, voor een aantal spelers van DS te druk in het Tilburgse strafschopgebied. Alleen met geraffineerde acties zou het mogelijk zijn de muur te doorbreken. Aan Jaap van der Wiel lag het niet, want in de 17-de minuut gleed hij gladjes lang een tegenstander en deponeerde de bal in een 'braakliggend' stuk terrein. Edwin Gorter ging evenwel niet door, waarmee de fraaie kans tot nul werd gereduceerd. Van der Wiel was voorts de grondlegger voor dolle tonelen in het stadion. Een gewonnen kopduel van Wim van der Steene bracht de bal bij de Dordtse spits, die meteen met een half volley uithaalde.


Piet Wijnberg (links) blijft met zijn vingers 'haken' en vernielt zo een nog smetteloos kledingstuk van een tegenstander.

Levensgevaarlijk
Voor of achter de lijn, die beslissing was aan scheidsrechter Thomas, die het advies van zijn grensrechter negeerde en liet doorspelen. De parmante druk die DS uitoefende noopte Willem II tot antwoorden via snelle counters. Ze waren levensgevaarlijk, zoals tien minuten voor rust Terry Lees slechts redding kon brengen door een tegenstander met bal over de doellijn te glijden. En pal na rust moest Niels Overweg, die rust en vertrouwen schonk, bij een doorbraak over rechts de lucht voor DS klaren. DS vatte de aanvallende draad weer snel op en bij een zoevend schot van Terry Lees trad de punt van een schoen als blokkade op. Pal daarna kreeg Geert Meijer de kans van de dag, toen hij buiten bereik van Formannoy inkopte. Millimeters naast. Wat DS ook probeerde, de afmaker bleef schitteren in afwezigheid. In de 35-ste minuut het voor DS tragische moment. De linkerflank bij DS ging in de fout, Patrick Cohen raasde als een hinde langs de lijn en trok de bal scherp voor.Wanny van Gils die tot dat moment geen pot had kunnen breken, nam de bal kil op de voet en scoorde: 0-1.

Scoreverloop
DS'79 - Willem II 0-1 (0-0) Terrein: Krommedijk. Toeschouwers: 4000. Scheidsrechter Thomas.Scoreverloop: 80-ste min. Van Gils 0-1.
DS'79: Bloem; Wijnberg, Mühren (Spaan), Oerweg, Den Bakker; Van der Steene, Lees, Gorter (Matena); Van der Wiel, Braham, Meijer.
Willem II: Formannoy; Van de Ven, Seyaerts, Huijbregts, Braam; Feskens, Soffers (Cohen), Bastiaanse; Goozems (Donders), Van Gils, Müller.