Doelman Jos Smits belijdt zijn zonde. Nadat hij bij een schot van Geert Meijer de bal had losgelaten, sloeg de attente John Linford toe.
EEN BITTERE ERVARING
DS'79 heeft gisteravond aan de Krommedijk een geweldige desillusie beleefd. Voor een dikke vijfduizend toeschouwers heeft DS'79 met name in de tweede helft storm gelopen. Tevergeefs, want Roda JC puurde uit een verkeerde actie op het middenveld meteen de volle winst: 1-2.

Kwelgeest
Tot de laatste seconde heeft DS alles in het werk gesteld om het naderende onheil te doen keren. Edwin Gorter, een ware kwelgeest voor de Roda defensie, kreeg de laatste kans, maar ook hem was het niet gegund om voor eigen publiek de totale show te stelen. Professioneel, gerijpt in jaren eredivisieniveau, joeg Roda in hoge nood de bal bij herhaling over en in de tribune. Een dubbele wissel; Hakim Braham en Harry Melis voor Peter Matena en Cees Spaan zette voor het met wanhoop vechtende DS al evenmin zoden aan de dijk. Het elftal had een ander gezicht en een beter gezicht gekregen. Peter Matena was door Hans Dorjee naar de frontlinie gedirigeerd om John Linford in de lucht meer steun te geven.


Het moment dat Kees Spaan de bal voorbij Eugene Hansen tikt, wordt hij neergelegd. Scheidsrechter Blankensteyn zag er geen strafschop in.

Opgerold
Met die lengte voorin moest de aan lengte tekort schietende verdediging van Roda worden opgerold. Piet Wijnberg vulde de plaats van Matena als rechterverdediger op, terwijl Terry Lees de functie van voorstopper kreeg toebedeeld. Met Cees Spaan als vaste bewaker voor Hans Zuidersma, een gifangel die moest worden uitgetrokken, een buitenom komende Edwin Gorter en een schakelende Wim van der Steene. In eerste instantie een gerechtvaardigde opstelling, want DS wilde zich voor eigen publiek maar al te graag eens waarmaken. Voor DS aan het grote werk toekwam, moest Jaap Bloem met een katachtige reflex, voorkomen dat al in de beginfase een messcherpe kopbal van Chris Guthrie alle goede wil bij DS bij voorbaat de kop indrukte. DS had een passend antwoord klaar op de brutaliteit waarmee Roda uit de startblokken was gekomen. Sterk bewegend werden er openingen in de Roda-verdediging gemaakt en al in de vierde minuut kreeg Geert Meijer de goede opening na een pass van Linford. Meijer omspeelde doelman Jos Smits, waarop Jimmy Calderwood hem op het laatste moment de bal van de voet gleed. Er ontwikkelde zich een boeiend gevecht tussen het technisch betere Roda JC en het spijkerhard werkende DS'79. Het legioen leefde nadrukkelijk mee en in de twintigste minuut kreeg het alle reden om zich uit te leven. Bij een scherpe voorzet van Geert Meijer liet Jos Smits de bal los. Opperste verwarring bij Roda, waar Linford handig gebruik van maakte: 1-0. Zeven minuten lang mocht DS van deze geweldige opsteker genieten. Niet langer, want het snel counterende Roda JC bleek niet van zins om zich de wil van DS te laten opdringen.


De grillige DS-spits John Linford, veroorzaakt verwarring binnen de Roda-verdediging.

Meedogenloos
Terwijl Cees Spaan een hard schot zag afstuiten op een verdedigend been en Jacques den Bakker voorlangs het doel schoot, haalde Roda op volle snelheid meedogenloos uit. René Hofman vloog als een raket vanaf de linkerkant richting Jaap Bloem en joeg de bal spijkerhard in de hoek: 1-1. Een domper op de vreugde met name omdat DS zo verrukkelijk bleef jagen op het vergroten van de voorsprong. Met een ongekende felheid en opportunistisch spel zette DS in de tweede helft Roda JC meteen onder zware druk. De Dordtse spelers claimden in de negende minuut een strafschop, die ze van Blankenstein niet kregen. Vervolgens deponeerde Geert Meijer de bal op de lat. Kortom DS liep storm. Tegen de verhouding in moest DS een zware tol betalen voor al het elan wat het wist op te brengen. Gerrie Mühren ging in het hart van de middenlijn een kopduel aan en werd geklopt. Als aasgieren doken spelers van Roda in het ontstane gat. De bal kwam op maat naar binnen, waarop John Eriksen DS tot de orde riep: 1-2. DS was aangeslagen, maar niet voor lang. Opnieuw nam het Roda in zijn greep, waarbij het risico werd genomen. van een derde treffer voor Roda. Opnieuw claimde DS een strafschop op het moment dat Cees Spaan in een rush richting Smits onderuit werd gehaald. Doch ook nu werd de claim door scheidsrechter Blankenstein afgewezen. Roda JC zat beslist niet stil, want aan Jaap Bloem had DS het uiteindelijk te danken dat de achterstand niet groter werd. Een dubbele wissel, een gele kaart voor Gurthie, een spetter van Gorter op de vuisten van Smits hielden het duel op de norm spektakel. Het mocht niet baten. Professioneel bleef Roda tot de allerlaatste seconde overeind.

Scoreverloop
DS'79 - Roda JC 1-2 (1-1). Terrein Krommedijk. Toeschouwers: 5500. Scheidsrechter Blankensteijn.
20-ste min. Kinford 1-0, 27-ste min. Hofman 1-1, 60-ste min. Eriksen 1-2.
DS'79: Bloem; Wijnberg, Mühren, Lees, Den Bakker; Gorter, Van der Steene (Braham), Spaan (Melis), Matena, Linford, Meijer.
Roda JC: Smits; Cremer (Klein), Degens, Calderwood, Hanssen; Zuidersma, Van de Ven, Van Geel, Hofman, Gurthie en Eriksen.
Bijzonderheden: Bij Roda ontbrak Marijnissen vanwege een spierblessure. Scheidsrechter Blankenstein gaf een gele kaart aan Guthrie (Roda) wegens trappen naar Melis. Hoewel de hoofdtribune nadrukkelijk om rood vroeg, nam de arbiter - ook al gezien het toneel van Melis - de juiste beslissing.