Het duel tussen PEC Zwolle en DS'79 droeg het stempel van Johnny Rep. Als vleugelspits opgesteld, was hij het die vanuit het middenveld creatief de openingen voor PEC Zwolle maakte. Noch Dennis van der Gijp, noch Edwin Gorter waren bij machte de snelle kleine man te stuiten.

STORM IN GLAS WATER
Een reprise van Ierland-Nederland zat er voor DS'79 niet in. Toch heeft die mogelijkheid voor het oprapen gelegen. Terwijl de storm in alle hevigheid de Zwolse Ceintuurbaan teisterde en het hard werkende DS de krachten bundelde, bleek het individuele duel net dat tikje te kort te komen om het geluk af te dwingen.

De vijfde op rij
Na een hopeloos, lijkende achterstand van 3-1 bij de rust, kwam DS uiteindelijk niet verder dan 3-2, waarmee - na de overwinning op Excelsior - de vijfde nederlaag op rij een feit werd. Geen goed voetbal aan de Ceintuurbaan, maar voor de achtduizend toeschouwers wel een aantrekkelijke wedstrijd, waarin PEC Zwolle, met een excellerende Johnny Rep, uiteindelijk kreeg waar het alle recht op had. PEC Zwolle was zich er van bewust dat het met de stormachtige wind mee zijn tegenstander zo ver mogelijk van zich af moest schudden. Het leek aardig op weg toen na een goed half uur een voorsprong van 3-0 was bereikt. DS leek te worden overspeeld, maar de kansen keerden nadrukkelijk op het moment dat Peter Matena pal voor rust voor DS een uiterst belangrijk doelpunt scoorde.

Zwakte aanvalslinie
En met nog een kwartier te spelen lag er voor DS in feite een punt voor het oprapen toen Jacques den Bakker, bij een botsing tussen doelman Piet Schrijvers en Kamstra, de bal in een verlaten doel kon koppen. Op dat moment echter bleek nog eens de zwakte van de Dordtse aanvalslinie. Zo akelig dicht in de buurt van een gelijkspel en toch er mijlen ver vandaan, omdat bij DS niemand de gelegenheid aangreep om de aangeslagen Piet Schrijvers met schoten vanuit de tweede lijn op de proef te stellen. Erger nog, niet DS, maar PEC Zwolle kreeg de beste kansen om de score op te voeren. Het blonk al evenmin uit in schotvaardigheid toen Van Roon, na een overtreding van Jacques den Bakker, een strafschop naast schoot en Van Kooten en Van Roon het houtwerk troffen.


Piet Schrijvers, de Bolle van Zwolle, grijpt resoluut in voor Peter Matena, hoog inkomend, gevaarlijk kan worden.

Het uiterste
De nederlaag van DS'79 mag dit keer niet worden afgeschoven op te weinig inzet. Alle spelers hebben zich tot het uiterste geweerd, al zal Hans Dorjee zich in arren moede hebben afgevraagd waarom hij voor de wedstrijd tactische lijnen aangeeft. Met Niels Overweg in de mandekking op Kees van Kooten en Terry Lees op Van Roon, schoot met name de laatste in zijn opdracht tekort. Hoofdschuddend volgde de veel geplaagde trainer van DS de escapades van Lees in de aanval van DS. Het is best te begrijpen dat Terry Lees zich wil ontworstelen aan zijn matige tot slechte spel van de laatste weken en met DS op jacht wil naar het succes. Van een professioneel voetballer als Terry Lees mag evenwel worden verwacht dat hij zich wel aan zijn opdrachten in de achterste lijn houdt. De zege van PEC Zwolle lag in feite verankerd bij het optreden van doelman Piet Schrijvers. Als geen ander begreep de ervaren doelman dat hoge verre trappen, waarbij de bal als een veertje werd gedragen door de krachtige wind, panieksituaties in het Dordtse doelgebied tot gevolg zouden hebben.

Tekenend
Een conclusie die voor de hand la en daarom was het tekenend dat Piet Schrijvers in feite de basis legde voor het eerste Zwolse doelpunt. Middenvelder Alex Booy verlengde de bal bij zo'n verre uittrap van Schrijvers knap en dat betekende 1-0. Veldtechnisch oogde het spel van PEC Zwolle al evenzo ruim beter, met name door de grote inbreng van Johnny Rep die nog immer in staat is om voor de aanval de nodige openingen te creëren. Rep mocht overigens blij zijn dat hij van scheidsrechter De Munnik niet meer kreeg dan een gele kaart, nadat hij na een overtreding van Melis voor eigen rechter speelde. Tweemaal geel, want de overtreding van Melis was te grof in de ogen van De Munnik.

Wanhoop
Wist DS de achterstand van 1-0 nog aardig te pareren, na een half uur leek de ploeg volledig te bezwijken onder de Zwolse druk. Gerrit Visscher speelde Jaap Bloem knap uit voor hij Rini van Roon een niet te missen kans bood: 2-0. Nauwelijks twee punten later leek het pleit voor DS definitief beslecht op het moment dat Van Roon, na een vrije trap van Weggelaar, nummer drie achter Bloem joeg: 3-0. DS vocht met de moed der wanhoop. Dennis van der Gijp - in de eerste helft sterk doch daarna ver terugvallend - liftte de bal knap over Schrijvers in het doel, maar De Munnik was de buitenspelsituatie niet ontgaan. Twee minuten voor de rust kreeg DS toch nog een beter uitzicht op een wat meer verheffend resultaat. Met een scherpe pass stuurde Edwin Gorter Jacques den Bakker de ruimte in. Diens voorzet op maat vond Peter Matena, die met een simpele voetbeweging de bal achter Schrijvers tikte: 3-1. Met dit opstekertje en de bijstand van de minnaar aflatende storm, begon DS aan een tweede helft die nog alles te bieden had.


Trainer Cor Brom haalt verhaal bij De Munnik, nadat Schrijvers en Kamstra bij een 'een-tweetje' zijn gewond.

Uittrappen
Het enige verschil; de uittrappen van Jaap Bloem hadden lang niet die kracht die Schrijvers er aan mee wist te geven. Toch kreeg Harrie Melis al na zes minuten een unieke kans. Peter Matena kopte de bal naar de vrijstaande linkerspits, die echter alleen voor Schrijvers hopeloos faalde in de afwerking. In de twintigste minuut wisselde Dorjee de uitgebluste Jaap van der Wiel voor Hakim Braham en één minuut later was er dan toch de aansluiting. Schrijvers en Kamstra smakten na een harde botsing in de lucht tegen de grasmat. Van zeker veertig meter kopte Jacques den Bakker op goed geluk de bal terug, die in het verlaten doel verdween: 3-2. Het Zwolse legioen eiste het hoofd van De Munnik, maar de leidsman keurde de treffer terecht goed. PEC Zwolle werd er wel uitermate door geprikkeld en trok furieus richting Jaap Bloem.

Verknallen
Den Bakker leek voor DS alles te verknallen op het moment dat hij onnodig Rini van Roon werd kennelijk zo door de professioneel acterende Niels Overweg - die vond dat de bal niet op de stip lag - uit zijn evenwicht gebracht dat hij hopeloos naast schoot. Tekenend voor de onmacht in de Dordtse aanval, die maar geen vuist kon maken, was wel de hoekschop van Geert Meijer - ingevallen voor Dennis van der Gijp - die bij de andere hoekschop belandde. Het was de laatste kans die werd verprutst.

Scoreverloop
PEC Zwolle - DS'79 3-2 (3-1), Terrein: Gemeentelijk Sportpark, Toeschouwers: 6500, Scheidsrechter De Munnik.
Scoreverloop: 21e min. Booy 1-0, 30e min. Van Roon 2-0, 32e min. Van Roon 3-0, 43e min. Matena 3-1, 67e min. Den Bakker 3-2.
PEC Zwolle: Schrijvers; Weggelaar, Fühler, Kamstra, Ijzerman; Van Moorst, Visser, Booy; Van Kooten, Van Roon en Rep.
DS'79: Bloem; Wijnberg, Mühren, Overweg, Den Bakker; Van der Gijp (Meijer), Lees, Melis; Gorter, Van der Wiel (Braham), Matena.
Bijzonderheden: Op de blessurelijst stonden Ad van der Linden (DS'79), Peter van der Hengst en Klaas Drost (beiden PEC). Gele kaarten waren er voor de DS'ers Piet Wijnberg en Harry Melis, alsmede voor Johnny Rep (PEC). Morgenavond om half acht oefent DS'79 in Zwijndrecht tegen de afdelingsclub SC Bakestein.