De 'Bolle van Zwolle', Oranje's doelverdediger Piet Schrijver, had een slechte middag aan de Krommedijk. De jeugd van DS'79 begint zo langzamerhand geschiedenis te schrijven, want als zelfs een klasse doelman als Piet Schrijvers viermaal naar het net moet, dan wil dat wel wat zeggen. Van de vier doelpunten nam Dennis van der Gijp (links) er twee voor zijn rekening. Piet Schrijvers had overigens nog niet te klagen, want de donkere spits van DS beukte eenmaal op de paal en schoot en kopte enkele keren de bal millimeters naast.

DS KRIJGT VLEUGELS
Lang was het geleden dat het 'DS,DS' blijmoedig van de tribunes rolde. De dartele jeugd van DS'79 heeft de 'yell' gisteren, in het treffen met PEC Zwolle, voor honderd procent weten af te dwingen. DS'79 versloeg zijn tegenstander met de sprekende cijfers van 4-1, een uitslag die dit seizoen meestal aan tegenstanders was toebedeeld.

Intrede van de jeugd
Het moest daarvoor een in de eerste helft opgelopen achterstand van 0-1 wegwerken. Nadat Dennis van der Gijp eindelijk het net achter doelman Piet Schrijvers had gevonden, kreeg DS vleugels. Er is de laatste weken bij DS'79 het een en ander veranderd. De intrede van de jeugd heeft de totale ploeg uit de diepe impasse gehaald. Er wordt frank en vrij gespeeld, met een hartverwarmende tomeloze inzet. DS'79 plukt er de niet onsmakelijke vruchten van. Wie echter durft te wijzen in de richting van 'nog niet alles is verloren, het kan nog', ziet een aantal reële zaken over het hoofd. De Dordtse eredivisionist is afhankelijk van de resultaten van andere ploegen, met name van Volendam en Willem II. Beide mededegradatiekandidaten verloren gisteren, maar er mag niet worden verondersteld dat ze in het resultaat van deze competitie geen punten meer halen. Daarbij staat DS nog voor een aantal zware ontmoetingen, met onder andere Ajax en Feyenoord. Het volgende gegeven is dat DS'79 ruim een helft nodig heeft gehad om PEC Zwolle tot capitulatie te dwingen. In de eerste helft werden zeker zes reële scoringskansen onbenut gelaten. De schroom van het niet kunnen scoren is echter wellicht op dit moment verdwenen, en dat zou een verder herstel van DS'79 kunnen inluiden. De toekomst zal het wel leren. Niet onbelangrijks is in ieder geval het duel van volgende week zondag tegen Volendam. Mocht DS die wedstrijd tot een goed einde brengen dan, ja dan... Een gegeven is wel, dat het trio Dennis van der Gijp, Bert Bartelings en Edwin Gorter de toekomst voor DS'79 kunnen bepalen. Hun brutaliteit in sportieve zin kent geen grenzen. Het uithoudingsvermogen van Bartelings en Van der Gijp lijkt daarbij onuitputtelijk. Edwin Gorter heeft zich aan het noeste werken van de andere twee sterk opgetrokken en de wijze waarop hij het vierde doelpunt scoorde, tekende zijn ongekende technische kwaliteiten.


Bert Bartelings, de jonge speler die zo van zich doet horen, scoort het derde doelpunt voor DS.

Voor schut
Het middentrio Notten, Spaan en Lems - de laatste was de absolute uitblinker in de wedstrijd - zette het middentrio van PEC Zwolle, Willems, Veldwijt en Booy, bepaald voor schut. En verdedigend is Wim Los, door zijn sombere doch degelijke speelwijze, een aanwinst. De ongeremde aanvalsdrift van de jonge spelers in het elftal kende ook zijn negatieve aspect. Met name het te driftig tot scoren willen komen. Het was zelfs onbegrijpelijk dat PEC Zwolle in het eerste kwartier overeind bleef. Dennis van der Gijp, Gorter, Bartelings en Van der Steene, verschenen beurtelings in goede uitgangsposities. Piet Schrijvers staat evenwel niets onder de lat van Oranje en met name hij keerde menig gevaar voor zijn doel. Schrijvers hield zijn ploeg zelfs op de been, maar met meer overleg had hij beslist eerder moeten capituleren dan nu in de tweede helft. Dat DS'79 de domper van een eerste tegentreffer momenteel wel aankan, werd evenzo bewezen. In de 21-ste minuut greep Alex Booy knap in op een te korte combinatie tussen Notten en Gorter. Hij slalomde langs enkele tegenstanders en bood Rep een niet meer te missen kans: 0-1. Ongeschokt bleef DS het aanvallende voetbal propageren. René Notten was niet bepaald gelukkig met zijn acties - nauwelijks hersteld van een zware griep - doch hij deelde al pratend wel de lakens uit. De jeugd luisterde en hopelijk blijft ze dat doen. In de 25-ste minuut was Dennis van der Gijp akelig dicht bij zijn eerste doelpunt. Hij klopte Schrijvers, doch die kreeg de hulp van de paal, waarop het feest voor DS niet doorging. Het legioen, hoopvol gestemd, moest wachten op de tweede helft eer het aan zijn trekken kwam. Het hoefde niet lang te wachten, want in de tweede minuut snelde Bartelings op links richting Schrijvers. Hij passte strak naar binnen, waarop Lems handig over de bal stapte. Wat eerder in dit seizoen niet mogelijk bleek, werd nu waarheid. Dennis van der Gijp had het gat goed opgevuld en scoorde onberispelijk. DS moest even op adem komen. Even maar. Want het trok weer snel richting Schrijvers, die op onnavolgbare wijze een kopbal van Van der Gijp en een spetter van Bartelings onschadelijk maakte. In de 31-ste minuut was er voor Schrijvers geen houden meer aan. Van der Gijp reageerde snel op een iets te zachte terugspeelbal. Hij omspeelde Schrijvers en scoorde beheerst: 2-1. Het hek was op dat moment van de dam. Rep gooide nog wel bijna roet in het eten, maar hongerig trok DS nog eenmaal de buikriem strak aan. Twee minuten voor het einde kreeg Bartelings eindelijk zijn doelpunt en weer een minuut later gaf Edwin Gorter een demonstratie van zijn technische mogelijkheden door secondenlang de bal op zijn schoen te houden. Plotseling draaide hij om twee tegenstanders en maakte Schrijvers kansloos: 4-1. Wat een weelde.

Scoreverloop
DS'79 PEC Zwolle 4-1 (0-1), Toeschouwers: 2500, Scheidsrechter: Geurds, Terrein: Krommedijk.
Socreverloop: 22. Rep 0-1, 48. Van der Gijp 1-1, 76. Van der Gijp 2-1, 88. Bartelings 3-1, 90. Gorter 4-1.
Opstellingen: DS'79: Bloem; Los, Van der Steene, Overweg, Wijnberg, Notten (86. Lees), Spaan, Lems, Van der Gijp, Gorter, Bartelings.
PEC Zwolle: Schrijvers; Van Moorst, Fühler, Kamstra, Visscher, Willems, Veldwijk (46. Riemens), Booy, Van Kooten, Van Roon, Rep.