Peter Matena (l.) op een gezond moment in duel met Michel Mommertz. Later kreeg de speler van DS'79 te maken met een rugblessure.

NEC ZORGT VOOR STUNT
Een erbarmelijk slecht spelend DS'79 is volkomen terecht met 0-2 door een alleen tactisch beter spelend NEC uit het bekertoernooi gewipt. De Nijmegenaren overtroefden de stuurloze Dordtse eredivisieclub in gegroepeerd samenspel en snelheid in de aanval met de behendige jonge linkerspits Danny Hoekman als uitblinker en beslisser van de ontmoeting. „We hebben het gewoon slimmer gespeeld", glunderde de winnende coach Pim van der Meent, die langs de lijn als een terriër de tactische opdrachten voor zijn elftal luidruchtig bewaakte. „Ik had mijn jongens verteld, dat ze hier niet hoefden te verliezen. Zo sterk is DS niet, dat ik ook wel gebleken, want we hebben terecht gezegevierd." Toch was de nederlaag als gevolg van het Dordtse falen dan een bekroning voor de met veel invallers in het veld getreden Nijmeegse ploeg. DS'79, weer met doelman Jaap Bloem, maar nog zonder de geblesseerde Mühren, is het spoor weer volledig bijster. Net zo rampzalig als het eredivisiedebuut aan het begin van de competitie werd ingezet, verloopt de hervatting na de winterstop. „Dit was erg slecht", reageerde de zeer teleurgesteld ogende Hans Dorjee. „Als laatste man heeft Piet Wijnberg best voldaan, maar in de tweede helft ging hij meer in de spits in plaats van op het middenveld lopen, waardoor er een groot gat viel, waar NEC behendig van profiteerde." De Dordtse trainer had overigens geen goed woord over voor het optreden van Terry Lees, vorige week de negatieve laatste man, die Go Ahead Eagles aan de zege hielp en nu de grote schuldige op het Dordtse middenveld.

Aanfluiting
Vooral de eerste helft was een directe aanfluiting voor het betaalde voetbal met een ploeg, die niet wilde (NEC) en een team, dat niet kon (DS'79). Amateur Jaap van der Wiel, die de falende Lees verving, zorgde direct na de rust voor een zeer korte opleving aan Dordtse zijde, maar toen ook spits Matena gewisseld moest worden voor de alleen in negatief opzicht opvallende Geert Meijer was het voor de Nijmeegse ploeg alleen nog maar afwachten op het moment, dat de wedstrijd beslist kon worden. Door balverlies van diezelfde Meijer leidde in de 20ste minuut tot een snelle uitbraak van Henk Grimm, die slechts met een grove overtreding door gelegenheidsausputzer Piet Wijnberg, de vierde Dordtse laatste man in even zovele wedstrijden, gestopt kon worden. De logische vrije trap werd door de aanvoerder Michel Mommertz in tweede instantie verzilverde, 0-1.

Winterslaap
De nauwelijks 1500 ontgoochelde toeschouwers hoopten, dat DS hierdoor alsnog uit de verlengde winterslaap wakker geschud zou worden, maar zij kwamen volledig bedrogen uit. NEC-doelman Wim van Cuyck streek bekwaam de kleine oneffenheden in zijn versterkte defensie glad en pareerde fraai twee afstandsschoten van Gorter, die pech had, dat de overigens uitstekende scheidsrechter Thomas hem geen strafschop toekende, toen hij door Mommertz onderuit gehaald werd. Dat waren de laatste Dordtse wapenfeiten. Het wachten was nu op de definitieve knock out. De geslepen Nijmeegse cupfighter NEC had dar twee kansen voor nodig. Eerst liet de balvaardige Hoekman de bal nog aan de verkeerde kant van de paal langs de geslagen Bloem glijden, maar net voor tijd profiteerde hij behendig van de zoveelste panieksituatie in de Dordtse defesie, 0-2. Scheidsrechter Bert Thomas deelde nog twee gele kaarten uit aan Selbach en De Groot van NEC.