DS'79 DOM TEN ONDER IN LIJF-AAN LIJF GEVECHT

Er was voor DS geen doorkomen aan tegen NEC. Hier wordt Matena (rechts) weer afgestopt door Willemse.

Hans Dorjee, de trainer van DS'79, was gisteravond na de 0-2 nederlaag tegen NEC net een vaatje buskruit. Eén vonk, één ongelukkige opmerking was voldoende om hem te laten ontploffen. Verliezen hoort bij het spelletje, maar op eigen veld een bekerreplay verliezen van een ploeg die een klasse lager speelt, dat doet pijn en doet je van spijt de haren uit het hoofd trekken. 'Begrijp je die jongens nou', mompelde Dorjee verbijsterd, nadat de eerste emoties wat bezonken waren. In de volgende ronde hadden ze misschien wel duizend gulden de man kunnen verdienen. Bij DS'79 is de regeling zo, dat we bij bekerwedstrijden op recettebasis spelen. Vanavond waren er niet veel toeschouwers, maar wie weet, wie we in de volgende ronde zouden hebben geloot. Deze nederlaag kan niet alleen de spelers, maar ook de club een kapitaal kosten.' DS'79 heeft tegen de bekerfinalist van het vorige seizoen, zoals Dorjee terecht opmerkte, 'tactisch dom gespeeld.' De Dordtenaren hadden zich voorgenomen om NEC van de eerste minuut af onder druk te zetten, maar maakten daarbij de fout een hoger tempo te willen spelen dan de technische kwaliteiten toelieten. Het gevolg was een rommelige wedstrijd met veel lijf-aan-lijf gevechten. NEC, dat zwaar gehandicapt was door het ontbreken van o.a. Visser, Mulderij, Vievermans, Helsper en Van Zinnen, deed het in de eerste helft niet veel beter dan DS, maar groeide naarmate de wedstrijd vorderde. Vooral linkermiddenvelder Anton Janssen en linksbuiten Danny Hoekman onderscheidden zich in periodes dat het tempo wat zakte en er meer speelruimte kwam. Anton Janssen was het brein van de ploeg en de 19-jarige Hoekman toonde met enkele dribbels dat hij een belofte is.
Bij DS'79 was alleen Edwin Gorter zichzelf. Hij liet zich niet meesleuren door het krampachtige gedoe van zijn medespelers en bleef vertrouwen op zijn technische kwaliteiten. Gorter kogelde al na acht minuten een vrije schop tegen de paal en loste ook daarna nog een paar formidabele schoten, die echter knap door doelman Van Cuyck werden gekeerd.

Slalom
Gorter had ook eenmaal bijna succes met een knappe slalom. Hij slingerde zich behendig langs twee man, maar werd door de derde - Carlo Aalbers - ten val gebracht. Het leek een strafschop. Scheidsrechter Bep Thomas, die de reputatie heeft veel door de vingers te zien, liet echter doorspelen en beweerde na afloop bij hoog en bij laag dat Gorter zich had laten vallen.
Het voorval speelde zich een minuut of acht voor tijd bij af bij een stand van 0-1. In de 66e minuut had aanvoerder Mommertz de Nijmegenaren een voorsprong gegeven, nadat Wijnberg even buiten het strafschopgebied een vrije schop had veroorzaakt door de stevige Grim ten val te brengen.
Een strafschop van DS'79 had de strijd een verlenging en een wending kunnen geven. Nu werd het een minuut of drie voor tijd nog 0-2. Nadat schoten van Grim en Anton Janssen waren geblokkeerd, bracht Hoekman zijn ploeg definitief bij de laatste acht. NEC moest de zege met twee gele kaarten - voor De Groot en Selbach - bekopen, maar dat kon de pret niet drukken.
Bij DS'79 werd de falende Terry Lees in de rust vervangen door Van der Wiel. Hans Dorjee: „Terry was er helemaal niet in. Hij raakte geen bal". Peter Matena verdween een kwartier na rust strompelend naar de kant. Hij had zoveel last van een rugblessure, dat hij zich na afloop nauwelijks kon voortbewegen. Harry Melis speelde de volle negentig minuten, hoewel Dorjee had aangekondigd dat de oud-Feyenoorder in de dug-out zou blijven wegens rugklachten. Dorjee: „Tijdens de warming-up bleek dat Melis weinig last meer had en daarom heb ik hem toch laten spelen."
Het enige lichtpuntje in de duisternis was voor DS'79 de comeback van Jaap Bloem. De Dordtse doelman trad betrouwbaar op en had geen schuld aan de doelpunten.