Helmond Sport - DS'79 werd beheerst door het goede spel van Edwin Gorter na rust. Op de foto beurt hij aanvaller Peter Matena op.
GORTER ALS GEHEIM WAPEN
In de duiventil van DS'79 solliciteerde Edwin Gorter naar een vaste stek in het team van trainer Hans Dorjee. De onlangs 20 jaar geworden middenvelder drukte hoogstpersoonlijk Helmond nog dieper in het moeras. Na de ruststand van 1-0 flitste DS'79 met Gorter als regisseur naar een zege van 2-4. In de eerste helft verbeet de langharige inwoner van Sint-Wilibrord zich in de dug-out. Sinds vorige week zondag was hij het slachtoffer van de vaak met zijn spelers schuivende Dorjee. „De trainer had denk ik meer beukers nodig. Daarom werd ik gepasseerd voor het duel met Volendam", verklaarde Gorter zijn verbanning naar de reservebank.

Onthutsend
Tot aan de rust was hij getuige van een onthutsend wedstrijdverloop, waarbij paniekvoetbal de ontmoeting in zijn greep had. In die fase maakten beide ploegen duidelijk waarom zij zo laag op de ranglijst staan. „Na die voorsprong hield niemand bij ons het hoofd erbij. Ik geloof dat wij alleen kunnen winnen wanneer een paar seconden voor tijd de winnende treffer wordt gemaakt", vertelde de ontgoochelde trainer Jan Brouwer. De wissel Gorter - Meijer en de verschuiving van middenvelder Braham naar de positie van linksbuiten deed DS'79 in de tweede helft blijkbaar goed. Helmond Sport dacht toen dat de wedstrijd alleen op de speelhelft van DS werd afgewerkt, waardoor Gorter alle ruimte kreeg om zijn talenten te tonen. Zowel de 1-1 als 1-2 bereidde hij voor, terwijl hij de afsluitende 2-4 voor zijn rekening nam. „Ik was extra gemotiveerd doordat ik niet in de basis stond", merkte Gorter later op. „Ik dacht dat ik nu wel bewezen had dat ik gewoon in het team hoor". Niettemin speelt de voormalige speler van het Rijswijkse RVC, bij welke amateurclub hij onder leiding van trainer Aad de Mos van Ajax trainde, nog wisselvallig. „Dat komt ten eerste omdat ik nonchalant overkwam, maar dat ben ik niet. En ten tweede door de speelstijl van DS in de eerste tien wedstrijden van dit seizoen.
Zodra de ploeg een voorsprong nam, kropen de spelers het liefst met z'n allen in het doel. Iedereen ging dan angstig spelen. Zoiets bevordert het zelfvertrouwen niet, maar de eerste thuiszege tegen Volendam en dan nu deze overwinning geeft de burger weer moed", aldus Gorter, die aanvankelijk dreigde op te stappen na twee jaar in Dordrecht op de loonlijst te hebben gestaan. „Ajax had contact met mij opgenomen. Dat beschouwde ik als positieverbetering. Daarom wilde ik weg", meende Gorter, die tussentijds voor 150.000 gulden mag vertrekken. In elk geval bewees hij na rust tegen Helmond Sport dat hij inderdaad wat in zijn mars heeft. Pas aan het einde van het seizoen zal blijken, of dit een uitschieter was, of dat hij rijp is voor een sportieve promotie.