Een hopelijk steeds terugkerend beeld voor DS'79. Harry Melis heeft eindelijk gescoord. Zijn medespelers zijn er dolgelukkig mee.
DS: GEEN UITSCHIETER
Het meest verheugende voor DS'79 na de eclatante triomf van 2-4 op Helmond Sport: Volendam was geen uitschieter. Verre van dat zelfs, want in de tweede helft etaleerde DS een fris spelletje waarmee het aantoonde dat de positie op de ranglijst in geen verhouding staat tot datgene waartoe de ploeg in staat is. Hans Dorjee, het noodlot blijft hem niettemin achtervolgen. Na de opwaartse piek tegen Volendam ging de oefenmeester van de Dordtse club ervan uit dat hij eindelijk verder op weg kon met een vaste basis

Rentree Cees Spaan
Pal voor het duel, tijdens de warming-up, werd Wim van der Steene getroffen door een onwillige spier in het bovenbeen. Mede hierdoor maakte Cees Spaan zijn rentree in de topselectie en het is mede aan Spaan te danken dat DS uiteindelijk Helmond Sport nog wat vaster op de laatste plaats drukte. Wonderbaarlijk is het eigenlijk dat een elftal zo onder druk van het moeten winnen, wil het niet afglijden, zo opmerkelijk het spel naar zich toe weet te halen.

Presenteerblaadje
Niet in de eerste helft, al kreeg Helmond Sport geen echte kans om de score open te breken. Toen had de voorzichtigheid teveel bezit genomen van de spelers van DS, dat werd geremd door te weinig lengte in de lange passes van Gerrie Mühren en Jacques den Bakker. Het aanvallende effect van Piet Wijnberg met name ging daardoor vrijwel de mist in.


Kees Spaan is met de bal aan zijn voet Wim van den Meijden gladjes voorbij gegleden. Vanuit een moeilijke hoek brengt hij vervolgens DS op 1-2.

Volle toeren
Met de komst van Gorter in de tweede helft voor Geert Meijer klinkte het plotseling wel. DS draaide op volle toeren. Het sneed goed plaatsend door de Helmondse linies en verzuimde niet om het veel betere spel met treffers af te ronden. Voorbij was op dat moment het gezag van Rob Hutting op het middenveld en derhalve bij Helmond Sport de aansluiting tussen de verschillende linies. Twee gezichten van DS? Nee, dat zeker niet, want de wijze waarop het uiteindelijk al in de eerste helft zijn tegenstander in de tang hield was een sterk pluspunt. Het enige wat aan het spel mankeerde was de uitvoering van de aanval en het net iets te lage tempo om Helmond Sport te kunnen verrassen. Het heilige vuur, waarvoor Helmond Sport geschrokken terug deinsde, kwam in de tweede helft. De inbreng van Edwin Gorter, die zich verbijtend op de bank, maar al te graag wilde bewijzen maakte van DS een formatie die Helmond Sport tot een figurant declasseerde. Helmond Sport kon in de eerste 45 minuten de schijn nog hooghouden. Spelmaker Rob Hutting gebruikte zijn teveel aan vrijheid om oogstrelende combinaties te creëren die echter in schoonheid stierven omdat er te veel schijven aan te pas kwamen. Slechts even kwam DS in de problemen bij een vermeende buitenspelsituatie en een snelle counter over rechts, nadat een pass van Den Bakker de voortijlende Piet Wijnberg niet bereikte. Terry Lees loste beide momenten rustig op, terwijl Jaap Bloem betrouwbaar als immer, een aantal plooien moeiteloos glad streek. DS'79 wachtte eigenlijk op het moment dat het vanuit die rustige positie spijkerhard kon terugslaan. Maar tijdens dat wachten kwam het moment waarop niemand rekende. Jacques den Bakker ging een duel aan met Vincent, die heil zocht in het natte, kille gras. Scheidsrechter Severein oordeelde: strafschop. Jaap Bloem was absoluut kansloos tegen de granaat die Harrie Lubse afvuurde 1-0. Helmond Sport dolde een tijdje, maar aan het breiwerk zaten teveel losse steken om een gaaf werkstuk af te kunnen leveren.


Drie doelpuntenmakers vieren feest; Cees Spaan, Edwin Gorter en Harry Melis v.l.n.r. in beeld.

Dodelijk
Binnen zeven minuten in de tweede helft kreeg Helmond Sport met het DS te maken dat dodelijk weet uit te halen. Als een mes sneed die ploeg door de laatste linie, waar stukje bij beetje het zelfvertrouwen werd weggesneden. Peter Matena mocht bij een van die gladde acties nog falen, want de gretige Harry Melis zorgde er toch voor dat DS niet te lang op de gelijkmaker hoefde te wachten. Met zijn linker, voor hem 'houten' been, joeg hij de bal achter Wim van den Meijden. Een schitterende actie op rechts van Piet Wijnberg, gevolgd door een afgemeten voorzet, bracht de bal op het hoofd van Peter Matena die echter Van den Meijden op zijn post vond. Helmond Sport pruttelde bij vlagen wat tegen, doch het had, voor de zoveelste maal in dit seizoen, een meester gevonden. In de twintigste minuut zette Edwin Gorter drie tegenstanders voor schut, waarop Cees Spaan de kans kreeg om 1-2 te scoren. Beheerst voldeed Spaan aan die plicht. Met Jaap van der Wiel voor de geblesseerde Piet Wijnberg vatte DS, na een kort intermezzo van Helmond Sport, de aanvallende draad weer op. Hakim Braham, in ijver nimmer aflatend, leek de grondlegger van een derde treffer, tot het moment dat hij door De Wert - die er geel voor kreeg - onder de zoden werd gestopt. Scheidsrechter Severein vergat vervolgens een strafschop te geven op het moment dat Jaap van der Wiel in uiterst kansrijke positie dacht te kunnen uithalen doch onreglementair aan die daad niet toekwam. DS bleef doorhameren en in de 35-ste minuut werd Niels Overweg de grondlegger voor de derde treffer. In de achterhoede speelde de voorstopper knap een tegenstander uit. Zijn verre lange trap vond het hoofd van Hakim Braham, waarmee de bal pasklaar voor de voeten van Peter Matena kwam te liggen. Matena nam zich de tijd om de juiste hoek uit te zoeken. Hij versloeg Wim van den Meijden kansloos en zette DS in feite op fluweel: 1-3. Een ten onrechte aan Helmond Sport gegeven inworp bracht zes minuten later Helmond Sport weer in de race. Hans Meeuwsen bedacht zich geen moment en plaatste de bal voor het doel waar Jimpie Andriesen een juweel van een doelpunt scoorde: 2-3. Het in de winning mood verkerende DS had slechts een minuut nodig om Helmond Sport duidelijk te maken wie de sterkste was. Jaap van der Wiel, die na zijn invallen zijn aanwezigheid niet onopvallend voorbij had laten gaan, tikte de bal naar de gretige Edwin Gorter. Voor Van den Meijden wist wat er gaande was suisde de bal in de bovenhoek: 2-4.


Het zag er aanvankelijk dreigend uit, de grote vuurbol op het veld van Helmond Sport. Het vuurwerk pakte uiteindelijk voor Helmond Sport verkeerd uit, want de prikkelende geur van de rookbom prikkelde DS tot grote daden.

Scoreverloop
Helmond Sport - DS'79 2-4 (1-0). Sportpark de Braak, 5000 toeschouwers, Scheidsrechter Severein.
Scoreverloop: 27. Lubse (strafschop) 1-0, 51. Melis 1-1, 64. Spaan 1-2, 79. Matena 1-3, 83. Andries 2-3, 84. Gorter 2-4.
Opstellingen: Helmond Sport: Van der Meijden; Meeuwsen, Andries, De Wert, Roossen (65. Dijkstra); Vincent, Edelbloedt, Hutting, Van de Hooft; Lubse, Corbijn.
DS'79: Bloem; Wijnberg (60. Van der Wiel), Mühren, Overweg, Den Bakker; Lees, Braham, Spaan; Melis, Matena, Meijer (46. Gorter).
Bijzonderheden: Gele kaart (derde) voor aanvoerder De Wert na onderuit halen van Braham. Wijnberg laat zich vervangen, omdat hij zich duizelig voelt.