Het gestrekte been van Wim Rijsbergen (l) reikt verder dan dat van Dennis van der Gijp. Jempie Andries (4) en Hans Meeuwsen behoren tot de toeschouwers.
DS'79 IS UITGEBLUST
Op de schouders van Frans Körver rust straks de taak om DS'79 nieuw leven in te blazen. Dat zal beslist geen gemakkelijke opgave worden als de verrichtingen van DS'79 in het duel met Helmond Sport als maatstaf moet worden aangedragen. DS'79 verloop op smadelijke wijze van een ploeg die in ieder geval nog de inspiratie had om er aan het slot van de competitie nog iets aantrekkelijks van te maken. Is Helmond Sport juist in de nadagen van de competitie, nadat er schoon schip was gemaakt, tot beter spel gekomen, DS'79 maakte aan de Krommedijk een volkomen uitgebluste indruk.

Beschamend
De wijze waarop Terry Lees meende de clubbelangen van de Dordtse ploeg te moeten dienen, was zonder meer beschamend. René Noten bleef in de rust wijselijk achter, want ook hij kon niet de indruk wekken dat hij naar Dordrecht was gekomen om het betere voetbal aan te dragen. De beide nestors in het nationale voetbal stonden niet alleen. Positief haalden slechts drie spelers een absolute voldoende, zover dat mogelijk was te taxeren. Cees Spaan heeft zich te pletter gewerkt, Cor Lems kwam aan een ruime voldoende, terwijl Wim van der Steene voetbaltechnisch en disciplinair gezien ver boven de middelmaat reikte.


Edwin Gorter aan de bal terwijl Rijsbergen van Helmond Sport verbijsterd toekijkt.

Mentaal harder
Verder; te droevig om over naar huis te schrijven. Dennis van der Gijp en Bert Bartelings wilden best wel, maar zij zagen evenmin kans om zich mentaal harder te tonen dan degenen die reeds het moede hoofd in de schoot hebben gelegd. Wim Los, de bijter, stelde alles in het werk om het hoofd boven water te houden, maar ook bij hem kwam het water verder dan de lippen, omdat hij - en dat gelukkig - zijn tekortkomingen kent. Het treffen tussen DS'79 en Helmond Sport had een afspiegeling moeten zijn voor wat in de toekomst komen gaat, want het staat al enige tijd vast dat beide elftallen elkaar in de eerste divisie weer tweemaal zullen ontmoeten.

Heel wat beter
Het moet gezegd dat op dit moment Helmond Sport heel wat beter naar de eerstendivisie is toegegroeid dan de Dordtse formatie. Bij Helmond Sport was de bereidheid tot werken groot en voetbaltechnisch is de ploeg op dit moment zeker niet de slechtste in de eredivisie. Opvallend was dan toch wel dat bij DS'79 niemand, maar dan ook niemand bij het eerste tegendoelpunt de vuisten balde over het naderende onheil. Alle vier de doelpunten werden gelaten geaccepteerd en dat zegt meer dan voldoende over de huidige instelling van de spelers. Vanaf de tribune het ironisch geluid: „Ze sparen zich alvast voor het treffen tegen Feyenoord". Er zal heel wat moeten gebeuren wil DS maar bij machte zijn om Feyenoord op Tweede Paasdag de voet dwars te kunnen zetten, zo miserabel werd er gisteren gespeeld.


Met de voet keert doelman Versveld de bal, die door Edwin Gorter (midden) is ingeschoten.

De eerste
Bij de eerste de beste aanval van Helmond Sport was het al prijs. Hans Meeuwen zette Notten te kijk en stoomde ongehinderd langs de lijn voort. Zijn strakke pass naar het midden vond de schietgrage voet van Peter Corbijn, die Bloem met een halve draai volledig verraste: 0-1. Een gele kaart voor Jumpy Andries, na een grove overtreding tegen Cees Spaan, tekende slechts de agressiviteit bij Helmond Sport. Hoe schril stak daartegen af de wijze waarop Edwin Gorter alleen voor doelman Versveld een opgelegde mogelijkheid naar het rijk der fabeltjes verwees. Als hij had gescoord was er misschien nog iets te redden geweest. Jaap van der Wiel, voor René Notten, kon het tij al evenmin keren. Met de wind mee kwam er wat meer leven in de brouwerij, maar er was maar een ploeg die daarvan profiteerde: Helmond Sport. Nadat Edwin Gorter een nieuwe levensgrote kans naar het hiernamaals had geholpen, sloeg Helmond Sport al counterend dodelijk toe. Peter Corbijn nam na het eerste ook het tweede en derde doelpunt voor zijn rekening, terwijl Hans Meeuwsen voor DS de afgang compleet maakte: 0-4.

Scoreverloop
DS'79 - Helmond Sport 0-4 (0-1). Scheidsrechter: Draaisma, Toeschouwers: 1300, Terrein: Krommedijk.
Scoreverloop: 2e min. Corbijn 0-1, 55e min. Corbijn 0-2, 82e min. Corbijn 0-3, 87e min. Meeuwsen 0-4.
DS'79: Bloem; Los, Van der Steene, Overweg, Spaan; Notten (Van der Wiel), Lees, Lems; Van der Gijp, Gorter, Bartelings.
Helmond Sport: Versveld; Meeuwsen, Rijsbergen, Andries, Roossen; Vincent, Lubse, Van der Hooft; Corbijn, Van Breemen, Nelemans.
Bijzonderheden: Blessures houden bij DS'79 vier spelers aan de kant: Van der Linden, Den Bakker, Mühren en Wijnberg. Jacques den Bakker heeft vandaag de looptraining hervat, de met een pijnlijke knie worstelende Gerrie Mühren komt wellicht deze competitie niet meer in actie. Jean-Pierre Andries (Helmond Sport) kreeg het geel voorgeschoteld.