Edwin Gorter zorgde er in Haarlem voor dat DS'79 niet met lege handen bleef; hij scoorde in de slotfase twee keer.

HAARLEM VERKIJKT ZICH OP GORTER
Met twee fraaie doelpunten van Edwin Gorter en een 2-2 puntendeling werd zaterdag het enthousiasme van DS'79 tegen en in Haarlem beloond. De Dordtse ploeg toonde zich - bevrijd van de degredatiedruk - opvallend gretig en compenseerde op die manier de afwezigheid van negen geblesseerde spelers.
„Voor de invallers was het een uitstekende gelegenheid om zich te laten zien. Ik denk dat dat de prikkel bij de meesten is geweest," oordeelde de scheidende trainer Hans Dorjee later.
Dat de tweede keus uit Dordrecht één punt meer aan deze ontmoeting overhield dan vijf weken geleden bij het inhaalduel bij de Krommedijk (4-0 verlies), dankte het team voor een belangrijk deel aan Haarlem, dat niet meer vooruit te branden was en zijn hoge klassering op de ranglijst geenszins kon waarmaken. De enige speler die uit de schaduw van zijn falende collega's trad was Gerrie Kleton. De 30-jarige middenvelder maakte van de gelegenheid gebruik om het ongelijk aan te tonen van trainer Hans van Doorneveld, die heeft laten weten dat hij het komend seizoen aan een ander de voorkeur zal geven.
Als opvolger van Kleton heeft de oefenmeester Louis van Gaal in gedachten, maar er trekken meerdere clubs, zoals AZ en Volendam, aan de leider van Sparta. Meer dan telefonisch contact tussen Van Gaal en Van Doorneveld is er overigens nog niet geweest.
„Een officiële aanbieding hebben wij hem tenminste nog niet gedaan", aldus Haarlem voorzitter Henk Hut, die zich zaterdagavond evenals de meesten van de 2500 toeschouwers moet hebben afgevraagd waarom Kleton dient te wijken voor Van Gaal. De middenvelder die pas na de pauze opdraafde omdat hij de afgelopen week ziek was geweest, plaatste zichzelf nadrukkelijk op de voorgrond en nam de taak over van Wim Balm, die als spelbepaler opnieuw uit zijn rol viel.
Kleton stelde orde op zaken binnen het elftal en doorbrak de impasse van het duel door een treffer voor te breiden van Joop Böckling en Peter van der Waart in de 64ste en 71ste minuut. Dat die 2-0 voorsprong voldoende was voor de winst, kwam omdat Haarlem niet geconcentreerd bleef spelen. Zodoend kon DS, dat in Niels Overweg zijn beste speler had, evenals Excelsior vorige week de marge binnen vier minuten ongedaan maken via Edwin Gorter, die met twee afstandschoten zichzelf en doelman Edward Metgod verraste.