DS'79 BERUST IN DEGRADATIE
Berusting in een zeker schijnende degradatie bij het zien van het gestuntel van DS'79. Als gold het een oefenwedstrijd van het collectief sterke Haarlem, dat het maar een kwartier lang moeilijk had met de opportunistische start van de Dordtenaren. Een compleet nieuwe aanval zou DS'79 de nodige impulsen moeten geven, maar het bleef bij enkele plaagstootjes voor het doel van Edward Metgod. Behalve de opnieuw getoonde improductiviteit (in negen ontmoetingen drie keer gescoord) bleef de Dordtse club ook nog verstoken van de eerste overwinning dit jaar.
Maar op de puinhopen van de eredivisie bouwt D'79 aan zijn toekomst. Eentje die volgend seizoen in de eerste divisie ligt. Op het eerste gezicht rond een kern met René Notten, Niels Overweg en Terry Lees. Al deelde dit trio gisteravond ook al in de malaise. Dat het uiteindelijk maar 0-4 werd, was grotendeels te wijten aan de slordige momenten van Haarlem. Hans Dorjee was realist genoeg te erkennen, dat DS'79 na de snelle 2-0 achterstand compleet in elkaar zakte.
„Zo goed het voor rust ging, zo slecht daarna. Maar ik neem het de jeugd niet kwalijk. Dennis van der Gijp, Wim Los en Bert Bartelings hebben zeker niet gefaald. om te zien wat DS'79 aan talent in huis heeft, gaan wij met de jeugd door. Als er geen blessures komen, blijven Peter Matena (ziek), Harry Melis en Hakim Braham voorlopig op de bank". Ook trainer Hans van Doorneveld schrok even van de gretigheid van de thuisclub. Bert Bartelings voerde zijn taak uitstekend uit om zich als linkerspits in het centrum op te houden en Keith Masefield dikwijls kon ontlopen. Hij was evenals Edwin Gorter levensgevaarlijk met zijn schoten.
Schoten uit de tweede lijn waren ook het enige alternatief van de Dordtse aanval, omdat Dennis van der Gijp nauwelijks los kwam van Piet Huyg en het debuut van Wim Los gepaard ging met de bewaking van de felle Alwin Leysner. Zijn goede voorbeeld vond echter geen gevolg bij rechtsachter Ad van der Linden, die op alle mogelijke manieren Wim Balm zijn zin deed. In de 37e minuut moest Wim Los zelfs bijspringen om Wim Balms het scoren te beletten. Maar uit de hoekschop die volgde, was er toch gerechtigheid dankzij Chris Verkaik (0-1).
Die klap kwam DS'79 niet meer te boven. „Erger nog", betreurde Hans Dorjee de slappe houding, „het amusement waaraan de 1500 man genoegen beleefden, was ineens verdwenen". Met als dieptepunt de tweede minuut na rust, toen Piet Keur na vele 'missers' DS'79 de genadeklap gaf (0-2). Dat dezelfde spits vervolgens geen strobreed in de weg werd gelegd om een lange solo succesvol te beëindigen (0-3), was ook nog eens mooi meegenomen.
En dat Niels Overweg grote moeite heeft met het niveau in de eredivisie, bewees Joop Böckling, toen hij uit een pass van Piet Keur fraai inschoot (0-4). Hans Dorjee vol bewondering: „Wat is Haarlem eigenlijk sterk! Typisch een ploeg die in staat is fouten af te straffen. Zij kregen van ons op de flanken erg veel ruimte. Cees Spaan en Ad van der Linden pasten dan ook in het rijtje spelers die een dikke onvoldoende haalden...".