Niels Overweg (tweede van links) is zijn aanval bij een hoekschop te hulp gesneld. Doelman Metgod grijpt echter uitstekend in, een actie die door zijn ploeggenoten wordt waargenomen.
PIET KEUR, KEURMEESTER
Een klein half uur heeft de jeugdige inbreng in het elftal van DS'79 Haarlem volwaardig weerstand kunnen bieden. Het combinatief sterke Haarlem diende de Dordtse ploeg echter, nadat het tegen alle verhoudingen in op 0-1 was gekomen, één minuut na de rust een mokerslag toe die het niet meer te boven is gekomen. Piet Keur, werd Haarlems keurmeester, waarbij DS'79 zich onverbiddelijk diende neer te leggen. Nadat DS was uitgeraasd strooide Keur met akelig zuivere passes en scoorde zelf twee glaszuivere wonderbaarlijke doelpunten.

Optrekken
Wat Hans Dorjee had beoogd met de inbreng van meer jeugdig talent, is er slechts een half uur uitgekomen. Dorjee mikte op het gegeven dat de 'veteranen' in de ploeg zich zouden optrekken aan hun enthousiasme. De opzet lek te slagen, maar nadat Haarlem in de 39ste minuut van de eerste helft door Chris Verkaik een voorsprong had genomen, moest de jeugd op eigen kracht verder. Zonder de geroutineerde inbreng van Terry Lees, René Notten en Niels Overweg, lukte dat niet. Wat niet inhoudt dat het experiment van Hans Dorjee volledig is mislukt, want wat de jeugd in het eerste half uur presteerde deed menig Dordts voetbalhart goed. Met Bert Bartelings als vooruitgeschoven middenvelder, Kees Spaan in de verdediging op links en Dennis van der Gijp, in de punt van de aanval, was het hartverwarmend om te zien hoe Haarlem moest wijken voor het jeugdig enthousiasme.


Bert Bartelings drukte een behoorlijk stempel op de wedstrijd, maar hij slaagde er niet in om de ban van de schotloosheid bij DS te breken.

Vaart
Met name Bert Bartelings bracht vaart in het elftal, met als gevolg dat DS'79 een paar opgelegde kansen kreeg voorgeschoteld. Het verzilveren ervan was ook gisteravond een van de negatieve aspecten in de ploeg. Negatief kwam vooral over dat op het moment dat Haarlem de score uitbouwde tot 0-2 de ouderen opnieuw het moede hoofd in de schoot legden en vanaf dat moment kon de jongere garde zich niet meer presenteren. Het is een duidelijke zaak: DS heeft vers bloed nodig. De eerste verversing heeft niet afdoende geholpen, al leek de ploeg op de goede weg. De uiteindelijk overwinning van Haarlem van 0-4 was, nadat de ploeg in het veld het evenwicht had gevonden, bepaald niet geflatteerd. Eenmaal op voorsprong bleek dat Haarlem een goed draaiende combinatie sterke formatie is.

Bewust
Het neemt bewust risico's door zonder rechtervleugelaanvaller te spelen, een taak die door de opkomende Masefield moet worden overgenomen. Mede omdat DS in het eerste half uur uitstekend pressievoetbal speelde, kwam Masefield aan de uitvoering van zijn taak niet toe en kreeg Kees Spaan alle gelegenheid om over de voor hem linkerflank de Dordtse aanval in beweging te brengen. De frisse stat van DS bracht Haarlem al in de eerste minuten aan het wankelen. Spaan en Bartelings dwarrelden spontaan richting Edward Metgod, die echter geen vinger hoefde uit te steken naar het door Edwin Gorter te hoog gerichte schot.

Half uur
René Notten stuurde vervolgens Bert Bartelings alleen richting Metgod, maar ook hij zocht het doel veel te hoog om succes te kunnen afdwingen, evenmin als Edwin Gorter die Metgod testte met een zwiepend schot vanuit de tweede lijn. Het sterk gegroepeerd spelende Haarlem had een half uur nodig om het evenwicht te herstellen en het initiatief van de wedstrijd naar zich toe te halen. In de verdediging van DS bracht evenwel Niels Overweg de nodige rust met het effectief uitspelen van een tegenstander op de vierkante meter. Als intermezzo volgde een loupe-zuivere pass van Wim van der Steene naar al weer Bert Bartelings die dit keer echter millimeters naast vuurde. En toen kwam de eerste dreun. Gerrie Kleton nam op links een hoekschop, waarbij de bal werd doorgekopt door Joop Böckling. Voor DS wist wat er gaande was kopte Verkaik de bal achter de vertwijfeld springende Jaap Bloem: 0-1. Nog had DS de naderende nederlaag kunnen afwenden, want op slag van rust stuurde René Notten, wie anders dan Bartelings in de vrije ruimte. Edward Metgod etaleerde op dat moment zijn grote kwaliteiten door de kanonskogel van Bartelings uit zijn doel te ranselen.


Één van de schaarse DS-schoten op het doel van Haarlem. René Notten, belaagd door Piet Keur (l) en Gerrie Kleton, kijkt de knal na.

De grond in
Met Peter van der Waart voor Gerrie Kleton drukte Haarlem het enthousiasme van DS direct na de rust de grond in. Piet Keur, de grote regelaar, werkte op schitterende wijze een driehoekscombinatie af en klopte Jaap Bloem voor de tweede maal kansloos: 0-2. Haarlem zat op rozen, maar Piet Keur kreeg er nog niet genoeg van. Met een aantal schijnbewegingen zette hij de hele Dordtse verdediging op het verkeerde been en tekende voor 0-3. Het verzet van DS was gebroken. Nog een keer mocht Edwin Gorter hopen toen hij op Metgod afstevende. De doelman van Haarlem kwam echter ver uit zijn doel en bracht ook deze aanval van DS tot staan. Tien minuten voor het einde maakte Joop Böckling voor Haarlem het gave combinatie-werk nog eenmaal af: 0-4.

Scoreverloop
DS'79 - Haarlem 0-4 (0-1), Terrein: Krommedijk, Toeschouwers: 1500, Scheidsrechter: Oetelmans.
Scoreverloop: 39e min. Verkaik 0-1, 46e min. Keur 0-2, 58e min. Keur 0-3, 84e min. Böckling 0-4.
DS'79: Bloem; Van der Linden, Van der Steene, Overweg, Spaan; Notten, Lees, Los, Bartelings; Gorter, Van der Gijp.
Haarlem: Metgod; Masefield, Huyg, Nijholt, Leysner (Van Leen); Verschoor, Balm, Verkaik, Kleton (Van der Waart); Keur, Böckling.
Bijzonderheden: De absentielijst van DS'79 telde de namen van Cor Lems (schorsing), Peter Matena (grieperig), Jacques den Bakker, Gerrie Mühren en Piet Wijnberg (blessures). Matena vraagt wellicht overschrijving aan naar Fluks.