EIGEN GOAL DS FATAAL
De 3000 toeschouwers in de koude Adelaarshorst hebben er weinig lol aan beleefd dat scheidsrechter Bouke Draaisma gistermiddag besloot het startsein te geven voor het duel tussen Go Ahead Eagles en DS'79, een strijd die vanwege de barre omstandigheden zaterdagavond van het programma moest worden gevoerd.
Als gevolg van het ondergesneeuwde veld bleek normaal voetbal vrijwel niet mogelijk en de wedstrijd was dan ook het aanzien niet waard. Voor DS'79 is het in alle opzichten een mislukt weekeinde geworden. De Dordtenaren bleven met lege handen (2-1 nederlaag) en extra triest was dat de beslissende goal op naam kwam van Terry Lees, die de bal in eigen doel werkte.
Go Ahead Eagles kon aanvankelijk geen vuist maken tegen het zich fel verdedigende DS. Draaisma, die met het oog op het gladde veld het spel kort wilde houden, vond kennelijk dat de Dordtenaren te fel van start gingen en binnen 20 minuten slingerde hij twee DS-spelers - Braham en Lees - op de bon. De arbiter, die niet de indruk maakte goed bij de 'les' te zijn, deelde in totaal maar liefst vijf gele kaarten uit.
Ook Overweg (DS) en Voskamp en Bosman van de Eagles werden genoteerd voor simpele voorvalletjes. Draaisma had die kaarten beter kunnen bewaren voor de momenten waarop ze echt nodig waren geweest, zoals de charges van Braham en Lees tegen respectievelijk Oude Wesselink en Veldmate in de tweede helft.
Het werkelijke gevaar in de eerste helft school in de razendsnelle uitvallen van DS'79. Nadat Peter Matena tot tweemaal toe had gefaald in het Deventer strafschopgebied, was het in de 39e minuut wel raak. Go Ahead Eagles-doelman Jan Jongbloed stompte de bal na een voorzet van Den Bakker precies voor de voeten van de uitblinkende Edwin Gorter, die wel raad wist met het geboden buitenkansje 0-1.
Kon DS'79 voor rust de Deventaren zonder al te veel moeite van het eigen doel weghouden, in de tweede helft bezweek de ploeg van Hans Dorjee al gauw onder de groeiende druk van de Eagles. De Deventer aanvallen konden in het eerste kwartier ternauwernood worden afgeslagen. In de 61e minuut bleek Wim Woudsma echter ongrijpbaar De middenvelder van Go Ahead Eagles speelde zich prima vrij en schoot vanaf zestien meter de bal onhoudbaar langs Nico de Bree (1-1).
Illustratief voor het feit dat DS in die periode totaal ontdaan was, was de manier waarop het tweede Deventer doelpunt ontstond. Nog geen vier minuten nadat de gelijkmaker was gevallen, schoot vrije verdediger Terry Lees de bal pardoes in eigen doel, zenuwachtig gemaakt door een hevig storende Bosman.
„Lees speelt normaal gesproken geen laatste man", meldde de teleurgestelde trainer Hans Dorjee. „Hij was dan ook onwennig op die plek. Ik had er graag Gerrie Mühren bij gehad. Met zijn ervaring en techniek heb je toch een hoop voordeel op dit veld".
Go Ahead Eagles volstond de verdere tweede helft met het consolideren van de 2-1 voorsprong. Het geïrriteerde DS moest in het onvermijdelijke berusten.