EEN MISSER VAN LEES FATAAL VOOR DS

Hakim Braham schuwde in Deventer de strijd bepaald niet. Op dit moment gaat hij echter wal al te ver in zijn bedoeling om de bal te spelen en plant hij een schoen in de nek van Hans Voskamp.
DS'79 is de winterstop beslist niet zonder 'kleerscheuren' doorgekomen. Na de al tegenvallende 1-1 in het bekertreffen met NEC, volgde gistermiddag de deceptie in Deventer met de 2-1 nederlaag tegen Go Ahead Eagles. Van het doelgerichte en zelfbewuste spel van voor de 'stop' in de wedstrijden tegen Feyenoord en Ajax, is DS'79 momenteel nog een eind verwijderd. DS kon gisteren aandragen dat het loodzware veld in Deventer, slechts omzoomd door drieduizend toeschouwers, goed voetbal zeker niet in de hand werkte. Maar dat gold voor Go Ahead in dezelfde mate. Het wegvallen van Gerrie Mühren en vervolgens Wim van der Steene, heeft het zelfvertrouwen in de laatste linie toch meer aangetast dan was verwacht. Aan Terry Lees was de zware taak toebedeeld om als laatste man de 'resten' van de Go Ahead-aanval op te ruimen. Lees deed dat in de eerste helft voortreffelijk. Mede daardoor was het zo jammer dat hij de directe inleiding werd van de Dordtse nederlaag. In de twintigste minuut van de tweede helft passeerde hij doelman Nico de Bree, vier minuten nadat Go Ahead Eagles met succes had gejaagd op de gelijkmaker. Om alle schuld van de nederlaag af te schuiven op Lees gaat veel te ver, want er waren zwakke punten genoeg voorhanden om het spel van DS te bekritiseren.

Balverlies
Er werd verschrikkelijk veel balverlies geleden. Er werd zwak gepast en er zat veel te weinig beweging in het elftal om de wedstrijd naar eigen hand te kunnen zetten. Dat deed DS in feite nog wel in de eerste helft, waarin het Go Ahead met een straffe dekking in de tang hield en in de 39-ste minuut zelfs via Edwin Gorter de thuisclub op een achterstand zette. Maar toen ook al had Go Ahead grotendeels het initiatief, omdat de Dordtse aanval niet bij machte bleek de bal in de eigen linie te houden. De wedstrijd dreigde zelfs in de tweede helft uit te draaien op een ordinaire schoppartij, omdat ook dit keer weer de man in het zwart, Bouke Draaisma de spelers van beide ploegen dermate irriteerde - hij trok vijf gele kaarten - dat ze uit de hand dreigde te lopen. DS was het eerste slachtoffer van de kaartdrang van de dit seizoen afscheid nemende scheidsrechter op het moment dat Hakim Braham in zijn ogen ex-DS-ser Ton Witbaard wat te hardhandig aanpakte.

Abnormale
Gezien de abnormale omstandigheden waaronder de 22 spelers zich op de been moesten houden, ha Draaisma andere maatstaven moeten aanleggen. Hoe warrig hij met het geel omsprong bleek eens te meer toen Cor Lems door Bosman werd neergelegd en Draaisma beiden het geel toonde. Gelukkig voor Lems had de scheidsrechter zich vergist en bleef hij brandschoon. Lees, Overweg en Voskamp moesten er evenwel wel aan geloven. Met Jaap Bloem als reserve op de bank, de omstandigheden waren voor hem te gevaarlijk om zijn rentree te maken, Terry Lees als laatste man en Piet Wijnberg op het middenveld begon DS'79 op een sneeuwwit veld aan de eerste opdracht in de tweede helft van het seizoen. Hans Dorjee had gehoopt dat hij zijn ploeg vlekkeloos door de wintermaanden zou kunnen loodsen, maar dat zat er niet in. Go Ahead creëerde een veldmeerderheid waar het na tien minuten een reële kans voor Hans Schrijvers, na een listig hakballetje van Boerebach, uit puurde.

Baanbrekend
Echt in moeilijkheden kwam DS evenwel niet, omdat met name het middenveld verdedigend baanbrekend werk verrichtte en de laatste linie de poort naar Van Bree uitstekend afsloot. De fouten zouden pas later komen. Piet Wijnberg kweet zich uitstekend van de hem opgedragen taak om de gevaarlijke schutter Eddy Bosman aan banden te leggen. Aanvallende impulsen vielen van hem niet te verwachten; die moesten van Edwin Gorter en Cor Lems komen. Gorter speelde heel wat beter dan in het bekertreffen met NEC, maar domineren was er niet bij. Lems trachtte een paar maal gedurfd de verdediging van Go Ahead open te breken, doch meer dan vrije trappen voor DS leverde dat niet op. Voetbaltechnisch viel er intussen weinig te genieten, dat kon ook moeilijk, gezien de omstandigheden die meer van de spelers eisten dan het spelen van de bal. Na de gele kaarten voor Terry Lees, waarop Piet Wijnberg de bal na de vrije trap van Bosman blokkeerde, kreeg DS zijn eerste goede mogelijkheid.


Terwijl een aantal spelers de vreemdste bokkesprongen maakt, heeft Edwin Gorter, op de rug gezien, de bal richting doelman Jongbloed gestuurd. Jongbloed lag al en was kansloos.

Afgeschreven
Een strakke pass van Edwin Gorter bereikte de vrijstaande Peter Matena. Het linkerbeen van Matena is zeker niet zijn beste, waarop hij besloot in plaats van te schieten, de bal terug te leggen. Waarmee de mogelijkheid kon worden afgeschreven. Strandde vervolgens een pass van Wijnberg op Jacques den Bakker op buitenspel, Lees moest pal daarop koppend een hoekschop weggeven terwijl Nico de Bree bij een goed schot van Voskamp attent reageerde. Twee overtredingen achter elkaar van Bosman op Lems betekende een ongestoorde voortzetting van het kaartenfestival en een totaal verkeerde waarneming van Draaisma bij een overtreding tegen Piet Wijnberg. DS wenste een strafschop, maar Draaisma weigerde en wees Piet Wijnberg als de schuldige van de overtreding aan. DS nam zelf wraak, want twee minuten later stompte Jongbloed bij een scherpe voorzet van Jacques den Bakker de bal voor de voeten van Edwin Gorter. De lichtgewicht middenvelder van DS bedacht zich geen moment en stuurde de bal onder de benen van de vallende Jongbloed in het net: 0-1. De wijze waarop DS de aanval van Go Ahead inmiddels in bedwang hield, was goed voor de prognose dat DS die kostbare voorsprong wel vast zou kunnen houden. De mening moest echter snel bijgesteld worden, want Go Ahead schroefde het tempo dermate op dat er druk op de Dordtse ketel kwam. Nadat Jongbloed op de ouderwetse toer, ver uitlopen om Braham van een treffer af te houden, zijn falen bij het doelpunt had rechtgezet, kwam DS in de problemen. De verdediging van DS werd door Witbaard aan de linkerflank opengetrokken. De bal werd teruggelegd op Woudsma, die De Bree met een strak laag schot passeerde: 1-1.

Orkaan
Drieduizend verkleumde toeschouwers schreeuwden meteen om meer, via een orkaan van aanmoedigingen. De honger van het legioen werd in de twintigste minuut gestild. Niet door eigen bekwaamheid van Go Ahead, maar door een ongelukkige terugspeelbal van Terry Lees richting de verste hoek - buiten bereik van De Bree - bracht de 2-1 stand op het scorebord. Twee minuten daarna een juichend DS op het moment dat Hakim Braham scoorde. De groene vlag van de grensrechter verstoorde - wegens buitenspel - echter het naderende Dordtse feest. Na de 2-1 werd de irritatie binnen de lijnen als maar groter. Het bracht Niels Overweg zelfs een moment buiten zinnen, waarop Draaisma met de rode kaart dreigde. Zover kwam het gelukkig niet, omdat de spelers begrepen dat het zo niet verder kon. En aangezien DS geen vuist meer vermocht te maken, ook niet met Jaap van der Wiel voor Melis, bleef Go Ahead Eagles baas in eigen huis.

Scoreverloop
GA Eagles - DS'79 2-1 (0-1). Adelaarshorst. 3000 toeschouwers. Scheidsrechter Bouke Draaisma.
Scoreverloop: 39. Gorter 0-1, 61. Woudsma 1-1, 65. Lees (eigen doel) 2-1.
Opstellingen: GA Eagles: Jongbloed; Schrijver, Back, Oude Wesselink, Witbaard; Woudsma, Veldmate (Nijzing), Voskamp; Small (Brouwer), Bosman, Boerebach.
DS'79: De Bree; Van der Linden, Lees, Overweg, Den Bakker; Lems, Wijnberg, Gorter; Melis (Van der Wiel), Matena, Braham.
Bijzonderheden: Gele kaarten voor Braham, Lees en Overweg (allen DS'79) en Bosman en Voskamp (beiden Eagles). Jeugdige Go Ahead Eagles-supporters bestookte DS'79-doelman Nico de Bree vanuit het vak van de B-side met vuurwerk. Scheidsrechter Draaisma staakt de wedstrijd voor enkele minuten en hervat het spel nadat Go Ahead Eagles-aanvoerder Oude Wesselink het publiek tot kalmte heeft gemaand.