DS'79 MOET WENNEN
Als Hans Dorjee de almachtige competitieleider was van het betaalde voetbal, dan had hij de nieuwe voetbaljaargang zo'n dag of tien, veertien later doen beginnen. Dat is naar het oordeel van de DS-oefenmeester voor de in de eredivisie debuterende Dordtse formatie het beste tijdstip om het sterkste DS'79 in het veld te brengen. Dorjee vraagt dus om krediet. Alhoewel hij na het openingstreffen tegen Go Ahead Eagles tot de eerlijke conclusie kwam, dat het voorlopig wel een puntje heeft gekost. Want het wennen van DS'79 betekende dat de Deventer club alsnog via een 2-0 achterstand op 2-2 kon komen. Daarvoor had de elft van Henk Wullems wel de hulp van scheidsrechter Hobé voor nodig, die ondanks z'n goede optreden de buitenspelpositie van invaller Boerebach over het hoofd zag, dat de inleiding tot de eindstand vormde.
Dat DS'79 in de tweede fase, minder goed acteerde dan in de eerste helft, was volgens technisch leider Dorjee voorspelbaar. Hij mist nog Ad van der Linden (waarvoor aanvaller Matena niet onverdienstelijk de backplaats bezet) en spelverdeler Wim van der Steene, die overigens omdat hij een grote trainingsachterstand heeft slechts de laatste vijftien minuten mocht meedraven. Dat zijn de voornaamste feiten, afgezien van trainingsachterstand bij Gorter en lichte blessure. „Ik heb me in de tijd vergist", is Dorjee van oordeel. „Ik heb te veel nieuwe spelers en blessures om in een korte periode het sterkste team neer te zetten. We zijn nog niet helemaal klaar. Dat duurt nog twee á drie wedstrijden".
Dat intussen het Dordtse publiek de nieuwe aanwinst John Linford op handen draagt is begrijpelijk. De boomlange Britse spits (ex-Ipswich Town) verzorgde niet alleen de eerste eredivisieproductie van DS, ook liet hij in al z'n optredens aan de Krommedijk zien meer te kunnen dan alleen als stormram te fungeren. Tenminste veteraan Jan Jongbloed had het erg moeilijk met Linford. Eerst dook hij onder de vrije schop van Meyer door, zodat Linford slechts z'n hoof achter de bal hoefde te zetten en kort voor rust, nadat Jongbloed bij het mistasten van z'n verdediging buiten het strafschopgebied eerder Linford had afgeremd, de Brit in een nieuwe kans de goalie voorbeeldig uitspeelde.
Go Ahead Eagles, dat slechts in Henk Veldmate een nieuwe 'hoogvlieger' heeft, sprong overigens in die fase te gemakkelijk met kansen om. Het verbeterde zich in de laatste episode, waardoor René Eykelkamp direct na rust en Ed Bosman vijf minuten voor tijd, nadat Boerebach had gefaald, nog voor 2-2 zorgden.