Hakim Braham groeide uit tot een van de betere spelers van DS'79. Zijn vaste bewaker Bux (liggend) weet zich op dit moment al weer geklopt. Anne Evers op de achtergrond en Chris Dekker (nr. 5) volgen de actie van de Dordtse speler.
DS'79 IN ZEVENDE HEMEL
Het eerste einddoel dat DS'79 zich enkele weken geleden stelde, zes punten uit drie wedstrijden, heeft de ploeg gisteren bereikt. Fortuna/S werd na Volendam en Helmond Sport het derde slachtoffer van de Dordtse dadendrang: 2-0. Het tweede deel, handhaven in de eredivisie, zal op een veel langere termijn moeten worden afgebakend, al heeft DS'79 de medeconcurrenten voor de degradatiezone bijtijds ingehaald.

Driemaal vierpuntenduel
FD'79 weet echter nu wat het kan. Het bleek bestand tegen de druk van driemaal een vierpuntenduel en het waande zich daarom na afloop terecht in de zevende hemel. Hoe goed het werkstuk ook is dat DS afleverde, de weg is nog lang en zeker niet uit het oog mag worden verloren dat de concurrentie bepaald niet stil zit. In feit heeft de groep van Hans Dorjee iets unieks gepresteerd. Terwijl het volledig onder de voet dreigde te worden gelopen en de achterstand op de concurrenten angstaanjagende vormen aannam, veerde het plotseling op. Eindelijk kwam dan dat talent waarop het bestuur van DS had gemikt boven water drijven. Maar eens te meer werd bewezen dat zelfs voetbal op het hoogste niveau niet kan zonder de harde werkers die het vuile werk opknappen. Cees Spaan is er een schoolvoorbeeld van. Niels Overweg ook, evenals Peter Matena. Met name Niels Overweg heeft DS toch die impuls gegeven die ploeg in het begin zo node miste. Karakter geeft momenteel het gezicht van de Dordtse eredivisionist een aparte glans, waarbij het eens te meer het trouwe legioen aan zich heeft gebonden. De wegblijvers hebben in ieder geval, al was de aanloop slechts te noemen, ongelijk gekregen.


Niels Overweg houdt opruiming. Anne Evers rechts kijkt hoe zijn vroegere speelmakker dat eigenlijk wel doet.

Hartverwarmend
Het elan waarmee DS'79 gisteren voor 6500 toeschouwers tegenstander Fortuna/S 'besprong', was hartverwarmend en het leverde al na zes minuten het zo broodnodige rendement op. Maar er is meer. DS kruipt niet meer in zijn schulp. De ploeg heeft momenteel ijzersterke verdediging die tegen Fortuna vrijwel geen fouten maakte. Slechts tweemaal was er sprake van een noodsituatie, waarbij het geluk een helpend handje moest toesteken. Met name bij het dreunend schot van Anne Evers, waarbij de bal via de onderkant van de lat het veld weer insprong. Het schakelen vanuit de verdediging naar het middenveld verloopt zeker nog niet altijd vlekkeloos, maar de binding tussen beide linies is beslist tot stand gebracht. Dan de voorhoede. Er is sprake van een gezichtsverandering. De wijze waarop Hakim Braham naar een hoofdrol in de wedstrijd groeide, was klasse. Zeker omdat hij over zijn vaste bewaker Bux weinig vleiende woorden zal hebben gehad. Naast Braham is Harry Melis op het niveau gekomen waarvoor hij was aangetrokken. Agressief en voor iedere verdediging een obsessie.


Anne Evers (liggend op de grond) wordt gepasseerd door Hakim Braham, die vervolgens het eerste DS'79 doelpunt zal scoren.

Sterke spits
Het vertrek van John Linford heeft nogal wat kritiek losgewoeld. DS is er momenteel zeker niet rauwig om omdat Peter Matena zich als een sterke spits heeft ontwikkeld. Viermaal scoren in vier wedstrijden is een rendement waar velen jaloers op zullen zijn. Met Anne Evers, doch zonder Huub Smeets was Fortuna/S niet meer dan een matig spelende tegenstander die door DS bij vlagen volledig in de tang werd genomen. Anne Evers, falend bij de inleiding van het eerste doelpunt, kwam zeker in het eerste stuk van de wedstrijd niet voor. Terry Lees had zich uitstekend op zijn werk - Evers uitschakelen - toegelegd. Cees Spaan deed voor Lees niet onder, want Syvrijn kwam in het stuk al evenmin voor.

Treffend
Een treffend verschil in beide elftallen vormden de doelverdedigers Jaap Bloem en Nico Hansen. Bloem betrouwbaar tot de laatste seconde, met een formidabele redding op een kopbal van Hoyer waarmee hij de voorsprong van 1-0 van dat moment voor DS intact hield. Nico Hansen was schuldig aan beide treffers. Met name bij het doelpunt van Peter Matena liet hij de bal stuntelig uit zijn handen vallen, waarop de Dordtenaar vernietigend kon uithalen. Ondanks het falen van Hansen kwam de overwinning terecht bij de ploeg die daar alle recht op had. DS'79 trok vanaf het startsignaal van scheidsrechter Van der Laar alle registers open.


Hakim Braham scoort het eerste doelpunt voor DS'79.

Verschrikt
Fortuna/S deinsde voor zoveel voortvarendheid verschrikt terug. Al na zes minuten brak DS de score open en werd weifelen van Hansen en een 'miskleun' van Bux - na een gave voorzet van Harry Melis door Hakim Braham op de enige manier afgestraft: 1-0. Een kwartier lang nagelde DS zijn tegenstander op de eigen helft vast, waarna Fortuna zich wist los te werken uit de wurggreep. Even kreeg Fortuna te veel greep op het middenveld, maar vanuit die vrijheid wist Fortuna - op die ene keer na dat Jaap Bloem Suvrijn van een treffer moest afhouden - geen vuist te maken. Daarvoor speelden Niels Overweg en Gerrie Mühren in het centrum en de secondanten op rechts en links te sterk. Zelfs meedogenloos hard ingrijpen kon DS niet van zijn stuk brengen. toch bleef het tweede, bevrijdende doelpunt te lang uit om DS'79 tot een geruste ploeg te maken. Fortuna kreeg met de komst van Huub Smeets wat meer inhoud, maar ook dat maakte op Overweg en de overige verdedigers geen indruk. Wel kreeg DS het knap benauwd op het moment dat Fortuna vier hoekschoppen op rij mocht nemen. DS overleefde die korte periode van pressie en sloeg in de dertiende minuut definitief toe. Uit een snelle tegenaanval, na een op maat gesneden voorzet van Gerrie Mühren, liet Hansen de bal voor de voeten van Peter Matena springen. De Dordtse spits schoot gretig in: 2-0. Tweemaal kroop DS vervolgens door het oog van de naald. De bal spatte na een knal van Anne Evers via de lat het veld weer in en Jacques den Bakker reageerde attent toen hij een dreigende inslag uit de hoek gleed. Er stond tegenover dat DS nog een handvol kansen kreeg op 3-0 op het moment met name dat Bux vrijwel hetzelfde presteerde als Den Bakker. Hakim Braham kon tot slot net niet bij een afgemeten voorzet van Melis, die zijn zwakke start bij DS volledig deed vergeten.

Scoreverloop
DS'79 - Fortuna S 2-0 (1-0). Terrein Krommedijk. 4000 toeschouwers. Scheidsrechter Van Laar. Scoreverloop: 5. Braham 1-0, Matena 2-0.
Opstellingen: DS'79: Bloem; Wijnberg, Mühren, Overweg, Den Bakker; Lees, Gorter, Spaan; Melis, Matena, Braham.
Fortuna S. Hansen; Bux, Dekker, v.d. Berg, Maessen; Suvrijn, Evers, Koevermans (46. Smeets); v.d. Well, Ruys, Hoyer.
Bijzonderheden: Gele kaart voor Terry Lees, die Hoyer met een gestrekt been tegen de vlakte had gewerkt. De Brit bleef zich nadien onhebbelijk gedragen, maar Van Laar durfde het niet aan hem met een rode kaart op te zadelen en liet het bij een vermanend woord.