Peter Houtman heeft zijn "zilveren schoen" onder de bal gezet. De kogel van de Feyenoorder zou even later DS-doelman Bloem volkomen verrassen.
FEYENOORD 'SCHUWT' DISCIPLINE
Er zijn geen sancties te verwachten (Libregts: 'Daarvoor is de groep te klein') na de 'ontmaskering' van Feyenoord. Hoogstens een pittige discussie vandaag met de vraag waarom DS'79 zich zo thuis voelde in de Kuip. Maar zoals het een topclub meestal vergaat, had Feyenoord in de slotfase net dat beetje geluk, om de concurrentie (PSV) op grotere afstand te zetten en DS'79 ontgoocheld achter te laten. Een onnodige overtreding van Cees Spaan honoreerde scheidsrechter Jan Keizer terecht met een vrije trap, die Ruud Gullit op aangeven van Johan Cruyff drie minuten voor tijd inkopte (2-1). Met Peter Houtman (9e minuut 1-0), bracht de donkere krullenbol Nederland-Spanje in herinnering (ook toen scoorde de beide Feyenoorders en eveneens wed het 2-1), maar verder was het succesvolle Rotterdamse duo niet in staat de interland na te bootsen. Ondanks het massale 'Hup Holland Hup' geroep. Gebrek aan discipline was het belangrijkste facet waardoor Feyenoord er weinig van terecht bracht. Het is dat de ontknoping zo lang op zich liet wachten, anders hadden de Rotterdammers het laatste kwartier voor een vrijwel lege Kuip kunnen spelen. want het was af en toe hemelschreiend wat Feyenoord liet zien. Thijs Libregts huilde ook nadrukkelijk mee, maar dan meer om het feit, dat hij Feyenoord na de Dordtse gelijkmaker (1-1) helemaal in de fout zag gaan. „In plaats dat Pierre Vermeulen en Andrej Jelizakov zich koest hielden op hun flanken, kwamen ze met hun acties veel te veel binnendoor, waardoor de spelers elkaar in de weg liepen en uitzicht op doelpunten erg klein was. Allemaal doordat de wedstrijd niet snel kon worden beslist en de spelers zich gingen forceren. Ze deden veel meer dn hun was opgedragen". Nadat de slimme Jaap van der Wiel na een doorgekopte bal van Braham, doelman Joop Hiele op het verkeerde been had gezet (1-1), was de aardigheid er voor de overigens sterk gestarte Rotterdammers af. DS'79 met de staart tussen de benen naar de Kuip gekomen, had zelfs moed de tactiek van de Rotterdammers te ontregelen. Dat gebeurde door Wim van der Steene en Edwin Gorter, die het ontzag voor Johan Cruyff tot staan brachten en daardoor het gejaagde patroon van de Rotterdammers aan banden legden.

Zuiniger
Hans Dorjee: „Die opdracht slaagde volkomen, op die manier konden we het tempo laag houden. Al geef ik toe dat de 'oude' meester vaak pas op onze helft kon worden aangepakt. Maar dat komt door de angst, de meeste jongens speelden pas voor het eerst in De Kuip. Het is jammer dat Jan Keizer floot, van hem kan je altijd verwachten dat-ie iets weggeeft. Zoals nu een vrije trap. Eerlijk, ik zag na de gelijkmaker mogelijkheden genoeg. Elke aanval van Feyenoord was voorspelbaar en tot mislukken gedoemd als die in de buurt van Niels Overweg en Gerrie Mühren kwam. Maar we hadden zelf wat zuiniger met de acties moeten omspringen. We kregen nogal wat balbezit na de uitzichtloze passes van Feyenoord, maar Harry Melis en Hakim Braham deden er weinig mee." Jubilaris Bennie Wijnstekers (250e wedstrijd en dus bloemen van voorzitter Gerard Kerkum) bleef in de rus geblesseerd in de kleedkamer achter. Voor hem Wim van Til . In het spelbeeld veranderd evenwel weinig. De Feyenoorders liepen maar in de fuik. Ruud Gullit en Johan Cruyff konden het nog zo goed met elkaar vinden in subtiele een-twee combinaties, Peter Houtman en André Hoekstra stonden daardoor te lang op een 'eiland'. Er was niemand die zich opofferde om de vaak gevierde en verguisde spits in stelling te brengen als Vermeulen en Jelizakov, die geen kopbal won van Sjaak den Bakker, weer eens 'zoek' waren.

Obstakel
De enige keer dat Johan Cruyff wel buitenom ging, joeg Niels Overweg de fraaie voorzet over de achterlijn. Da was in de zevende minuut en er zouden nog talrijke acties volgen. Die echter alle stuk liep op de uitstekende doelman Jaap Bloem. Eind goed echter al goed voor Thijs Libregts, die het als zijn belangrijkste taak nu ziet de discipline terug te brengen. „Die eerste twintig minuten, daar droom je alleen maar van, zo veel ruimte kregen wij en zoveel keer hadden we moeten scoren. en dan ineens een totale ineenstorting waarin spelers zich forceerden. Niet zo vreemd dat ik er goed aan doe om nuchter te blijven. Dat deed ik na de 0-4 tegen Roda JC en de 1-4 tegen Sparta ook..."