Johan Cruyff tracht koppend doelman Jaap Bloem te verschalken. De maestro krijgt geen kans, wat door Niels Overweg met groot genoegen wordt geconstateerd.

'KRIJGERTJE' NEKT DS
DS'79 verloor in de Rotterdamse Kuip met 2-1 van Feyenoord, maar het heeft de sterrenformatie van Libregts tot diep flets doen verbleken. Behoudens het eerste kwartier waarin Feyenoord een regelrechte knock out dreigde uit te delen, heeft DS'79 de wedstrijd gemaakt. Het speelde een dermate clever spelletje dat Feyenoord daarop het antwoord volledig schuldig moest blijven.

Toch beschamend
Drie minuten voor het einde mocht het dan toch beschamend de volle winst opstrijken, nadat scheidsrechter Jan Keizer een glijpartij naar de bal van Cees Spaan, waarbij de bal al uit was, in zijn ogen te zwaar vond en een vrije trap aan Feyenoord toekende.
Grensrechter Bouke Draaisma had een andere mening en gaf een doodgewone doeltrap aan. Keizer legde vervolgens zelf de bal voor Johan Cruijff neer, die vervolgens het hoofd vond van Ruud Gullit, die koppend Jaap Bloem versloeg. De opluchting bij de spelers van Feyenoord was zichtbaar. Zelden zullen ze een dergelijk doelpunt met zoveel vreugde hebben begroet.

Al even opgelucht
Het Rotterdamse legioen borg meteen de fluit op en juichte al even opgelucht mee. Wat hadden ze evenwel laten zien, de sterren die pronken met een Gouden Gids. Het gezicht van dit Feyenoord was niet meer dan een kleurloos laagje lak, dat zelfs na het openingsoffensief volledig dreigde te verschilferen. Nationale voetbalhelden, door een uitzinnig nationaal legioen nog naar een overwinning op Spanje gestuwd, zagen gistermiddag geen kans om op het simpele spelletje van DS'79 een antwoord te vinden.


Peter Houtman (links) haalt vol uit. Niels Overweg kan de bal niet meer blokkeren, waarop Jaap Bloem door de inslaande granaat wordt geklopt.

De ruimte
DS'79 gaf Feyenoord de ruimte, het weigerde een straffe mandekking toe te passen, waar het tenslotte geen raad mee wist omdat bij iedere aanval de Dordtse pionnen zo zorgvuldig in elkaar schoven dat het leek of er twintig spelers van DS in het veld stonden. Een te overgrote portie zelfzuchtigheid - als er zichtbaar toch te weinig individuele klasse is - leidt al evenmin tot een prestatie die de voetballekkerbek tot jubel verheft. Johan Cruyff wist het ook niet meer. Als maar hoorde hij spelers om de bal roepen die werden geschaduwd door een Dordtse opponent. Het kan gewoon niet lang meer duren of dit Feyenoord loopt eerdaags pijnlijk met zijn hoofd tegen de lamp, want zoveel geluk als het gisteren nog kreeg toegeworpen, is niet iedere week af te dwingen. Dat de ploeg kan voetballen, bewees het in het eerste kwartier. Misgrepen van Gerrie Mühren en Terry Lees bracht de Feyenoordaanval in stelling, maar die weigerde, na het vele schone aanvalswerk, DS koel te killen.

Dringende nood
Vier hoekschoppen, vrijwel op rij, moest het indringende nood verkerende DS weggeven om onheil af te wenden. Tot de negende minuut ging dat goed. Op dat moment zeilde een weggekopte bal voor de voeten van Peter Houtman, die hard en rak uithaalde: 1-0.
De matige opening van DS in De Kuip had natuurlijk een achtergrond. een groot aantal spelers zette immers voor de eerste keer voet op het heilige Rotterdamse gras. Jaap van der Wiel, al verwend met zijn optreden in de eredivisie bijvoorbeeld kwam schoorvoetend het stadion binnen. Hakim Braham, Jaap Bloem, Edwin Gorter - en noem ze maar op - natuurlijk ook. Van dat standpunt uit gezien was het daarom verbluffend dat DS niet meteen zijn zinnen verloor, doch langzaam maar zeker de strop om de nek van Feyenoord aantrok. Na een kwartier zelfs al een oogstrelende combinatie tussen Braham, Den Bakker, Van der Wiel, waaruit Edwin Gorter door net naast te schieten, in de afwerking daalde.


Jacques den Bakker en Jaap Bloem speelden beiden een uitstekende partij.

Niet meer stuk
DS'79 kon in de 23-ste minuut niet meer stuk toen Wim van der Steene de bal voorlepelde en Braham doorkoppend de vrijstaande Jaap van der Wiel bereikte, die Joop Hiele met een fantastisch geplaatst schot volslagen kansloos maakte: 1-1. Vanaf dat moment was het helemaal gedaan met lef waarmee Feyenoord het duel was aangegaan. DS dicteerde. Het liet Cruyff, Gullit en al die matadors spitsroede lopen via een ogenschijnlijk groot veldoverwicht. De egoïstisch solistische toeren waren tot niets gedoemd, omdat Jacques den Bakker, Niels Overweg, Gerrie Mühren en Terry Lees in kwaliteit niet voor hun tegenstanders onderdeden. Niels Overweg zal zichzelf zondag zo'n vrije middag willen toebedelen als die hij gisteren tegen Peter Houtman had. Niet aan de bak gekomen, zoals dat heet, die Oranje spits.

Schaduw
Wim van der Steene was de schaduw voor Johan Cruyff, Cees Spaan voor André Hoekstra. De beide Dordtse spelers hebben beslist de middag voor hun tegenstanders vergald. Daarnaast had de verdediging van Feyenoord de handen meer dan vol aan de beweeglijke aanvalslinie van DS, waarin alleen af en toe het overzicht op medespelers wel eens werd gemist. Feyenoord mocht in feite zelfs niet mopperen dat het niet met 1-2 achter kwam. In de 38e minuut zeilde de bal na een hoekschop van Melis over de Rotterdamse verdediging naar het hoofd van Jaap van der Wiel. Die werd zo verrast dat hij in goede positie de bal millimeters naast kopte. Het zou te gek zijn om te veronderstellen dat Feyenoord geen kansen kreeg, maar via gezamenlijke inspanning bleef DS uitstekend op de been. Zonder Wijnsteker, geblesseerd en met een warm lopende Ad van der Linden langs de lijn voor de licht geblesseerde Wim van der Steene, behield Feyenoord voor het oog het veldvoordeel.

Curve omhoog
DS'79, dat opnieuw in zijn spel een curve omhoog maakte, hield de 'gouden' aanval van zijn tegenstander volledig in zijn greep. DS, DS, het galmde door de Kuip. Het werd schuchter overgenomen door het Feyenoord, Feyenoord, op het moment dat de ploeg al voor het merendeel van de negentienduizend toeschouwers volledig was afgegaan. Feyenoord bleef een vernietigende vernedering bespaard, omdat Keizer bleef volharden in zijn mening dat Spaan een overtreding beging terwijl de bal al achter was. Cruyff, de grote meester, kan nog immer in een moment een wedstrijd beslissen. Hij plaatste uit de vrije trap de bal haarscherp op het hoofd van de inkomende Gullit, die Jaap Bloem van dichtbij verraste: 2-1.

Scoreverloop
Feyenoord - DS'79 2-1 (1-1). Toeschouwers 21.00, waarvan 19.213 betalende. Scheidsrechter: Keizer.
Scoreverloop: 9. Houtman 1-0, 23. Van der Wiel 1-1, 86. Gullit 2-1.
Opstellingen Feyenoord: Hiele; v.d. Korput, Gullit, Nielsen, Wijnstekers (46. Van Til); Hoekstra, Stafleu, Cruyff; Jeliazkov, Houtman, Vermeulen.
DS'79: Bloem; Lees, Mühren, Overweg, Den Bakker; v.d. Steene, Gorter, Spaan; Van der Wiel, Braham, Melis.
Bijzonderheden: Bloemen voor Ben Wijnstekers vanwege z'n 250e wedstrijd.