Sierlijk duel tussen Ruud Gullit en René Notten.

DS'79 ERVARING RIJKER, ILLUSIE ARMER
Wat al langer was gevreesd, werd gisteren realiteit. Het doek is definitief gevallen voor DS'79. Bijna twaalf maanden na de bejubelde promotie naar de eredivisie, zakt het opnieuw naar de eerste divisie. Een ervaring rijker, een illusie armer. De toprecette (8000 toeschouwers) tegen Feyenoord was voor DS'79 slechts een pleister op de wonde, die al tijdens de prille fase van deze competitie werd opengereten. Een kleine opleving gaf dan wel in november/december een sprankje hoop in Dordrecht, maar na de winterstop zakte de debutant als een plumpudding in elkaar. Het in 1982-1983 op lager niveau nog superieure DS'79 werd voor de top gewogen en te licht bevonden. Het merkwaardige is dat noch het bestuur, noch de spelers, noch trainer Hans Dorjee direct verantwoordelijk kan worden gesteld voor de afgang. De leiding veronderstelde vooraf terecht dat het vertrek van Anne Evers, Niels Overweg en Cor Lems - van wie de laatste twee snel terugkeerden - voldoende was gecompenseerd met de aanwerving van Wim van der Steene, Piet Wijnberg, Harry Melis, John Linford en Geert Meijer. Een taxatiefout, zo bleek achteraf, want de vijf nieuwelingen vielen om uiteenlopende redenen stuk voor stuk tegen. Geert Meijer mislukte zelfs finaal aan de Krommedijk en werd dan maar uitgeleend aan NAC, terwijl John Linford vanwege z'n onhebbelijke gedrag spoedig ontslag werd aangezegd. Een ingreep, waarvan menig bestuurslid nu spijt heeft als haren op z'n hoofd gezien de huidige productiviteit van de Brit bij FC Den Haag.

Dieptepunt
Andere facetten die bijdroegen tot de degradatie waren de vormcrisis bij (uitgebluste) Terry Lees en de langdurige absentie van Gerrie Mühren, Jacques den Bakker en Ad van der Linden. Het moet gezegd, dat DS'79 een recordaantal blessures en schorsingen boekte. Met als dieptepunt de confrontatie van gisteren, toen maar liefst acht contractspelers aan de kant bleven.
Dorjee was dan ook gedwongen permanent te kiezen uit spelers die of het rijpingsproces niet hadden voltooid (Van der Wiel, Van der Gijp, Los, Kulsdom) of simpelweg niet capabel waren voor de eredivisie (Braham, Matena, Bartelings, Melis). Dat, gevoegd bij de tactische blunders en de persoonlijke fouten en de tegenvaller is verklaard!
Toekomstige oefenmeester Frans Körver wacht een weinig benijdenswaardige taak een vrijwel nieuw team te formeren (waarvan niet onmiddellijk promotie wordt verwacht) nu Braham, Van der Linden, Lees en Mühren zeker opstappen, Bloem nog dubt over contractverlenging, Matena schermt met Fluks, Gorter lonkt naar een andere werkgever en Meijer waarschijnlijk aan NAC wordt verkocht. Voorts is twijfelachtig of Notten en Overweg blijven. Hun afscheid zou routineverlies betekenen, anderzijds acteerden ook zij onder de maat.
Het laat zich raden, dat DS'79 binnenkort weer begint op het nulpunt. Ondanks de continuering van de verbintenis met de shirtreclamesponsor (Flair) zijn de mogelijkheden voor DS'79 om zich te roeren op de transfermarkt nihil. In de zuinig opgezette begroting was gerekend op 450.000 gulden aan recette-inkomsten. Dat bedrag werd pas gisteren overschreden, omdat dit seizoen voor de thuisduels gemiddeld slechts zo'n 3500 mensen de kassa's passeerden. Ruim 1500 minder dan de vorige competitie.
Verliesgevend was het kortstondige eredivisie verblijf dus niet, maar een royaal gevulde kas leverde het DS'79 evenmin op. Het kritische Dordtse volk bleek te prestatiegevoelig om warm te lopen voor de topclubs . Beter een hoofdrol in de eerstendivisie dan anoniem (of onderaan) meedraaien op het hoogste niveau.