Tweemaal Johan Cruyff, de enige speler van Feyenoord die de handen van de tienduizend toeschouwers op elkaar kreeg door zijn magistraalg gezag in het veld. Boven passeert de 35-jarige voetbalgrootmeester de 23-jarige verdediger Bert Bartelings, nadat hij eerder Edwin Gorter (20 jaar) had uitgespeeld.

WEG IS VRIJ VOOR FEYENOORD
DS'79 zal voor wat betreft het Paasweekeinde vooral terugdenken aan de wedstrijd tegen Feyenoord. Werd in Sittard tegen Fortuna/S de zoveelste afknapper (4-1) van het seizoen geïncasseerd, aan de Krommedijk werd het verslagen door die enge grote voetbalmeester die Nederland rijk is, een weergaloze Johan Cruyff: 0-3.

Het grote kasstuk
Feyenoord werd daarnaast, ondanks de ongetwijfeld vele vakantiegangers, voor DS'79 het grote kasstuk waar de ploeg al die maanden in de eredivisie tevergeefs op had gewacht. Zelfs PSV trok niet meer dan 3500 toeschouwers naar de Krommedijk, terwijl Feyenoord gisteren in het door de zon overgoten stadion oude tijden deed herleven met een massale opkomst van rond tienduizend toeschouwers. Financieel gezien dan toch een succes, maar sportief gezien beleefde DS'79 weinig vreugde aan het Paasweekeinde. Een tot de 'tanden gewapend' Fortuna kende in stadion De Baandert in Sittard geen enkel mededogen met de ploeg waar Frans Körver straks trainer van wordt.

Mijn instelling niet
Körver: „Als DS dat verwacht had, kent ze mijn instelling niet. Een andere zaak is dat als Fortuna wel bereid is om tot het uiterste te gaan, ik dat ook had verwacht van de spelers van DS'79. Niettemin speelde DS'79 al een heel stuk beter dan in de thuiswedstrijd tegen Hemond Sport." In feite werd de Dordtse opponent gedwarsboomd door een ribblessure van Jaap Bloem die hij opliep in een botsing met Van Well. Gehinderd door die blessure kreeg Bloem tien minuten daarna de bal niet onder controle bij een vrije trap van Van Well, waarop de bal in het doel rolde. Met twee doelpunten van Anne Evers, in de 35ste minuut van de eerste helft en in de eerste minuut van de tweede helft, en een treffer van Hoyer werd DS op een achterstand van 4-0 gezet. Edwin Gorter redd vervolgens de eer, na aangeven van Niels Overweg.


Cees Spaan (rechts) vecht een van zijn robbertjes uit met André Hoekstra, die door de Dordtse speler vrijwel volledig aan banden werd gelegd.

Debuut
Met het uitvallen van Jaap Bloem in Sittard, maakte Dick van der Starre zijn debuut in de eredivisie, wat een vervolg kreeg in het duel met Feyenoord. Van der Starre heeft, evenals de overige zes amateurs die momenteel deel uitmaken van het elftal, zeker niet gefaald. Tegen Feyenoord hield de jeugd zelf bijna een half uur stand, voor de titelpretendent zich eindelijk voor het grote legioen wist te presenteren. Met Johan Cruyff als de grote dirigent van de aanvallen, bleef DS in die periode verdedigend zelfs knap overeind. Met name Ruud Gullit en André Hoekstra, respectievelijk bewaakt door Bert Bartelings en Cees Spaan, beleefden aan de Krommedijk geen prettige voetbalmiddag. Feyenoord heeft evenwel Johan Cruyff, de enige die kans zag om de hechte verdedigingslinie van DS uiteen te rafelen. DS zal omzien in wrok op René Notten, die de taak had om Cruyff het spelen te beletten, doch die taak niet aankon.

Geluk
Het roemruchte Feyenoord had daarnaast het geluk aan zijn zijde, met name bij het eerste doelpunt. In de 27-ste minuut mocht Cruyff een vrije trap nemen, na een overtreding van Gullit op Bartelings die ongelukkig op de bal kwam te vallen en zodoende de vrije trap wegens hands tegen kreeg. Terwijl DS zich uiterst druk maakte om het falen van scheidsrechter Verhoef, plantte Johan Cruyff de bal haarzuiver op het hoofd van de aanstormende Benny Wijnstekers die Dick van der Starre kansloos klopte: 0-1. De gele kaart die Bartelings vervolgens kreeg voorgeschoteld, na een botsing met Troost, was al evenmin een rechtvaardige zaak. Feyenoord - veel professioneler - had er maling aan. Het ging na de 0-1 vrijer spelen op het moeilijk bespeelbare veld zonder echter tot hogeschoolvoetbal te komen. Het resultaat telde slechts en al haalde DS met die 0-1 het rustsignaal, een bedreiging kon het voor zijn tegenstander niet vormen. Johan Cruyff bleef dirigeren en nadat hij zeker wist dat Ruud Gullit in Bartelings zijn 'meester' had gevonden, zocht hij andere wegen. Beurtelings verschenen Nielsen, Van de Korput en vooral Wijnstekers in de aanval en dat betekende handen vol werk voor de verdedigers van DS.


Bovendien bleek Johan Cruyff het scoren nog lang niet verleerd. De debuterende doelman Dick van der Starre wordt met een simpele voetbeweging gepasseerd.

Ongelukkig
Een ongelukkig moment van Van der Starre luidde de tweede treffer voor Feyenoord in. Van der Starre wierp de bal naar Terry Lees, die meteen op zijn huid werd gezeten door André Hoekstra. Er volgde een tikje naar Johan Cruyff, die onberispelijk uithaalde: 0-2. Van der Starre herstelde zich kort daarop voortreffelijk door op knappe wijze de bal na een schot van Cruyff uit de bovenhoek te ranselen. Het betekende uitstel van executie, want luttele minuten later zette Cruyff zijn 'schaduw' Notten op het verkeerde been, waarop hij voor de derde maal de bal achter Van er Starre goochelde: 0-3.

Macht
Met Van der Wiel voor Notten en Melis voor Van der Gijp trachtte DS de bakens nog iets te verzetten, maar tevergeefs. De macht van Johan Cruyff was zelfs zo groot dat hij de bal rustig uittikte om de twee wissels bij DS mogelijk te maken, nadat Verhoef daar klaarblijkelijk nog geen trek in had. Een kwartier voor tijd brak de maestro zijn vertoning af en verdween met Ruud Gullit naar de kleedkamer. Jammer voor het grote publiek, want Feyenoord hield zich verder alleen nog maar bezig met het consolideren van de voorsprong.