Doelman Jan Klouwer sloofde zich uit de voorsprong van Volendam vast te houden. Alleen vergat de vervanger van de geblesseerde Frans Hoek wel eens de bal klemvast tegen het lichaam te drukken. Dennis van der Gijp ontging Klouwers misser overigens volkomen.

FC VOLENDAM BLIJ NA KNOEIPARTIJ
De zomerse colbert was verwisseld voor een dikke winterjas, maar dat was niet het enige verschil waar Leo Beenhakker dit weekeinde te maken kreeg. Zaterdagavond zat de rossige trainer nog in de dug-out bij de Spaanse topper tussen Real Zaragoza en Barcelona, amper 16 uur later was hij bibberend getuige van het foutenfestival dat zich in Volendam afspeelde tussen de plaatselijke voetbaltrots en DS'79. Het contrast was groot, zelfs dusdanig dat Beenhakker zich meermalen peinzend achter de oren krabde. Want ondanks de 2-0 zege, raakte hij onder de indruk van zijn toekomstige werkgever, al was het jammer genoeg in negatieve zin...
Puur degradatievoetbal heet het, als twee ploegen zich zo manifesteren als Volendam en DS dat op 300 meter van het IJsselmeer deden. Na een sprankelende start van de Noord-Hollanders, zakte het duel al na tien minuten als een plumpudding in elkaar. Tot grote woede van interim-trainer Simon Kistemaker trok Volendam zich na de snelle 2-0 voorsprong (dankzij twee zeer fraaie treffers van Ton Blanker en Jaap Jonk) massaal terug. Vertelde de teleurgestelde coach later: „Ik begreep er niets van. Staan we eindelijk met 2-0 voor, dan verwacht je ook dat de ploeg lekker vrijuit gaat spelen. Gebeurd precies het omgekeerde. Ik heb me schor staan schreeuwen".
Het koste Kistemaker zijn stembanden, maar het haalde weinig uit. Bevangen door de gedachte, dat bij winst het eredivisieschap voor 75% zou zijn veilig gesteld, durfde Volendam plotseling niets meer. Angst en fouten bepaalden vervolgens het wedstrijdbeeld en op de tribune moet Leo Beenhakker zich vertwijfeld hebben afgevraagd hoe dat over enkele maanden verder moet, als de ploeg voor een nieuw avontuur in de eredivisie staat. Sponsor Nike zal daarom op korte termijn een redelijk verlanglijst van hem kunnen verwachten, met als belangrijkste wens een rustbrenger op het middenveld.
Want dat is sinds het wegvallen van Dick Helling het grote gemis binnen de ploeg. Het was omdat na de 2-0 voorsprong invaller-doelman Jan Klouwer enkele fraaie reddingen verrichte en Dick de Boer alles wegkopte en schopte wat bij hem in de buurt kwam, anders was Volendam nog behoorlijk in de problemen gekomen. En dat wil wat zeggen, als je gisteren DS'79 aan het werk zag. Op één uitzondering na bewezen de Dordtenaren bijna negentig minuten lang, waarom de ploeg het volgend jaar in de eerstendivisie opnieuw mag proberen. Allen voor het talent Edwin Gorter, hij was de enige die een stevige voldoende scoorde, lijkt de aanstaande degradatie een ramp. Maar gelukkig hebben meerdere eredivisieclubs de 19-jarige middenvelder op hun verlanglijst staan.
Voor het overige was Volendam-DS'79 een wedstrijd van de armoe. Niettemin werd het belabberde niveau naar de achtergrond gedrukt, omdat de realiteit leerde dat door het 2-0 verlies van Willem II tegen FC Den Bosch, het eredivisieschap voor één jaar veilig is gesteld. En daar wilde menige Volendammer na afloop een flinke slok op drinken. Maar terwijl dat gebeurde, werd achter de schermen van de veelbesproken club alweer druk gesproken over de renovatie.
Met het contracteren van Leo Beenhakker, Bobby Haarms en Gerrie Mühren als coaches werd tenslotte fase I afgerond en de komende weken zal er met sponsor Michel Lukkien verder gesleuteld worden aan de formatie voor het volgend voetbaljaar. Twee aankopen zijn Volendam in het vooruitzicht gesteld, maar Leo Beenhakker liet na afloop van de wedstrijd tegen DS weten, dat zijn verlanglijst voorlopig nog niet te verwachten is. „Dit was mijn eerste ontmoeting met de ploeg, maar ik wil nog twee à drie keer komen kijken. Tenslotte zijn er nogal wat geblesseerden en wil ik tevens uitzoeken wat er in de jeugd rondloopt. Pas dan trek ik mijn conclusies".