Dennis van der Gijp (links) tracht de doelman Jan Klouwer te verschalken. Het zou niet lukken.

DE DROOM IS VOORBIJ
De Blauwe Schuit, het symbool van het vissersdorp, vaart in Volendam slechts in hoogtijdagen. Vorig jaar bij de promotie was het zo ver. Dit seizoen hebben de Volendammers andere gedachten over hun club, die aan de benedenverdieping van de eredivisie huist. De kans dat Volendam gaat degraderen is gisteren, na de nederlaag van DS'79, 2-0, behoorlijk afgenomen maar reden tot feest gaf dat allerminst.

Allerminst nodig
Voor DS'79 was het verblijf in de eredivisie al gloorde er de laatste weken nog wat hoop al zo goed als afgeschreven. Toch deed de nederlaag pijn, want ze was allerminst nodig geweest. Vandaar dat Volendam zich na de wat gelukkige triomf op DS'79 niet al te veel illusies moest maken. De jeugd van DS liet het gisteren, evenals wat meer geroutineerde spelers, afweten. Er straalde niet dat vertrouwen van uit dat de ploeg de laatste weken in zijn spel zo kenmerkte. Volendam was in eigen huis in feite geen haar beter. Het trof tweemaal de roos, maar daar was ook alles mee gezegd. Geen moment kon de ploeg zich als een eredivisieformatie manifesteren.


Dennis van der Gijp, geflankeerd door twee Volendammers.

Een gunstige dag
En dat gaf toch wel te denken, al liet Pe Mühren na afloop via de microfoon weten dat het een gunstige dag voor Volendam was geweest omdat Willem II had verloren Al enige weken is Hans Dorjee gestart met de verjonging van het huidige DS'79 elftal. Een gunstige zaak, maar met het winnen van twee duels is de jeugd opgescheept met de zware belasting van 'het kan misschien nog wel'.

Weerslag
En dat heeft op het spel van de ploeg zijn weerslag niet gemist. Er was geen sprake meer van het frank en vrij aanvalsspel waar Willem II en PEC/Zwolle aan ten onder gingen. Aanvallend en verdedigend - dat laatste vooral in de beginfase - was er niet die concentratie die nodig was om Volendam in toom te houden. Het middenveld van DS, vorige week nog het beste deel van de ploeg, speelde beduidend minder wat weer een vervolg vond op het aanvalsspel van DS. De linkerflank bezetting met Piet Wijnberg en Bert Bartelings, was de zwakste stee, Bartelings bleef te veel hangen en bond niet Jan Schokker aan zich, maar andersom. Piet Wijnberg bleef te veel aan zijn man gekluisterd, ook als die naar binnen trok, waardoor er op links levensgrote gaten vielen die niet meer waren te dichten.


De Volendamse keeper rent op een aanstormende Bert Bartelings toe.

Bibberde
Als kijkspel was Volendam - DS'79 een verre van beste vertoning. Eenmaal op 2-0, bibberde Volendam bij iedere aanvalsactie van zijn tegenstander toch nog als een juffershondje. Het zocht geheel onnodig zijn heil in massaal verdedigen en bereikte er alleen mee dat DS geen gaatje kon vinden om de aansluiting te bewerkstelligen. Eigenlijk ook wel, want Dennis van der Gijp en Bert Bartelings kregen een paar droomkansen waaruit in normale omstandigheden gescoord wordt. De angst om niet te verliezen was begrijpelijk, vooral aan de zijde van Volendam, omdat het nog altijd drie punten voorsprong op zijn tegenstander telde. Een iets meer geïnspireerde DS had de nederlaag wellicht kunnen voorkomen, want de twee doelpunten die Volendam aantekende kwamen voort uit verwaarloosde situaties. Bij de eerste gingen Wijnberg en Jaap Bloem (half) in de fout waardoor de pinnig spelende Ton Blanker een gapend gat voor zich vond. Met een knappe omhaal joeg hij de bal in de braak liggende opening. Bij de tweede treffer kreeg Jaap Jonk veel te veel vrijheid om een op maat gesneden voorzet van Ton Blanker gaaf langs Jaap Bloem te knikken. De stormachtige opening van Volendam schokte het zelfvertrouwen van de spelers van DS, die niet begrijpend enige tijd doelloos achter de bal aanholden. Toch kwam de pit terug en daarmee moest Volendam bij vlagen met de rug tegen de muur. Een priemend schot van Edwin Gorter, door de muur van spelers van Volendam, vloog slechts millimeters naast. Vervolgens stuurde Wim Los met een gave pass Dennis van der Gijp vrij voor doelman Jan Klouwer. Van der Gijp kon niet de rust opbrengen om toe te slaan. Zonder de opportunistische snelheid van Bert Bartelings in de aanval, zat er te weinig druk achter de Dordtse acties om de onrust in de gelederen van Volendam af te straffen. Met geel voor Cor Lems en Ab Plugboer werd aangegeven dat er bepaald niet zachtzinnig werd gespeeld. En naarmate de strijd vorderde - en Volendam de zege in zicht kreeg - werd er niet op een tik gekeken. Twee elftallen worstelden zich na het einde met een voor DS'79 dramatische afloop. Volendam lachte, maar als het niet op korte termijn beter uit de verf komt, dan kon het lachen nog wel eens vergaan.

Scoreverloop
Volendam - DS'79 2-0 (2-0), Scheidsrechter: Mulder, Toeschouwers: 4500. Scoreverloop: 6. Blanker 1-0, 8. Jonk 2-0.
Opstellingen: FC Volendam: Klouwer; SChokker, De Boer, Guyt, Zwarthoed; Holshuysen (56. Teuben), Jonk, Plugboer (78. Molenaar); Steur, Blanker, Wim Tol.
DS'79: Bloem; Los, Van der Steene, Overweg, Wijnberg (45. Lees); Lems, Notten, Spaan: Gorter, Van der Gijp, Bartelings.
Bijzonderheden: Gele kaarten voor Lems (DS'79) en Plugboer (Volendam). Piet Wijnberg kwam na rust niet meer in het veld omdat hij last van zijn knie zou hebben.