Erwin Koeman, die FC Groningen aan drie kwaliteitsdoelpunten hielp, was als aanvallende- en brekende middenvelder,een ware plaag voor de verdediging van DS'79. Terwijl hij op de foto zijn 'schaduw' René Notten springend ruim klopt, stuurt hij de bal met het hoofd in de voor doelman Jaap Bloem tegengestelde richting.
GRONINGEN DOLT MET DS
FC Groningen heeft zich gisteren aan de Krommedijk naar hartelust uitgeleefd. De formatie van trainer Han Berger, bevrijd van alle druk, gebruikte DS als een sparringpartner. Het dolde dartel over het zware veld en creëerde de ene oogstrelende combinatie na de andere. DS'79 was tegen het door FC Groningen ontwikkelde voetbalgeweld volslagen kansloos: 1-5. Voor DS'79 mag de competitie vandaag al afgesloten worden, in plaats van volgende week waarin als slotakkoord de uitwedstrijd bij Ajax wacht.

Ongekende vorm
DS'79 wilde best wel, maar het moest optornen tegen een tegenstander die in de slotfase van de competitie een ongekende vorm heeft bereikt. FC Groningen spelde agressief, was altijd eerder bij de bal dan de spelers van DS'79 en mede door een surplus aan technische inbreng, maakte het de Dordtse ploeg al snel tot een geslagen tegenstander. Met Duco Bolte in de punt van de aanval en Dennis van der Gijp op het middenveld, omdat Dorjee niet kon beschikken over Edwin Gorter die met Jong Oranje in het zonnige zuiden van Frankrijk vertoeft, begon DS in het begin met een oogstrelend offensiefje. FC Groningen trok evenwel meteen de touwtjes strak aan en al in de zevende minuut raasde de ploeg op volle snelheid richting Jaap Bloem en brak Erwin Koeman de score open. Zo is het de gehele wedstrijd gebleven. FC Groningen ging op snelheid als een razende roland tekeer en zette DS'79 veelvuldig met de rug tegen de muur. Voor de 1500 toeschouwers as het een aangename verrassing om een ploeg in de slotfase van de competitie nog zo gemotiveerd te zien als dit FC Groningen.


Balgoochelaar Fandi haalt doeltreffend uit voor de derd treffer van FC Groningen. Cees Spaan (rechts) komt te laat om de bal te blokkeren.

Weinig bedenktijd
Slechts één speler kon zich niet optrekken aan het spel van zijn medespelers. Bud Brocken, de talentrijke rechterspits van FC Groningen, vond in Bert Bartelings een tegenstander die hem geen meter terrein - en de bal niet gunde. Na ruim een half uur had Han Berger het wel gezien en haalde hem naar de kant voor Theo Keukens. Gestuwd door Erwin Koeman en de voortreffelijk spelende Jos Roossien, had FC Groningen weinig bedenktijd nodig om zich geheel aan de omstandigheden aan te passen. Het speelde de bal vlekkeloos rond, vertrouwde volledig op de betrouwbaarheid van zijn verdediging en lanceerde van daar uit zijn vaak oogstrelende acties. De verdediging van DS kon het gat, na het openingsdoelpunt van Erwin Koeman nog vrij lang dicht houden. Ze moest echter wel breken onder het constant aanrollend Groninger geweld. In de 37-ste minuut dartelde Joos Roossien op links dor de verdediging van DS. Overweg bleef als vastgenageld aan de grond staan, waarop Roossien doelman Jaap Bloem voor de tweede maal onhoudbaar het nakijken gaf.

Spijkerhard
De jeugd bij DS werkte zoals immer spijkerhard, maar het kon het technisch niveau van de spelers van FC Groningen op geen stukken na bijbenen. Niettemin kreeg Jaap van der Wiel in de tweede minuut van de tweede helft een uitstekende gelegenheid om DS weer in de wedstrijd te brengen. In plaats van de ver uit zijn doel opgekomen Schellekens met een lobbal te verrassen, schoot hij de bal laag over de grond in en daar was Schellekens de grote meester. FC Groningen wist van geen ophouden. Fandi, Koeman, Van Tiggelen, doch ook de beide vleugelverdedigers Steenge en Mulder raasden als dartele herten over de vochtige grasmat. Na opnieuw een supersnelle rush van Roossien, betekende het slimme tikje terug naar Fandi, een achterstand voor DS van 0-3.

Schutter
Vier minuten later etaleerde Erwin Koeman zijn enorme schutterskwaliteiten door van ver de bal voor de vierde maal achter Jaap Bloem te jagen en weer vier minuten later tekende Koeman met het hoofd 0-5 aan. Het dapper volhouden van DS werd uiteindelijk ook beloond. Na een overtreding tegen Notten haalde Niels Overweg via de vrije trap en de Groningse muur scorend uit: 1-5.