Schouwenaar en Piet Wijnberg vechten het in de lucht uit. Bert Bartelings (links) kijkt toe wie er wint, met aan de andere kant assistentie voor beide kemphanen.
DS'79 DIEP IN DE PUT
Het zal verschrikkelijk moeilijk worden om DS'79 uit het mentale dieptepunt te halen, waar de ploeg momenteel in zit. Als een aangeslagen bokser, zo doolde DS na twintig minuten hoopgevend voetbal over de drassige grasmat van het stadion aan de Krommedijk. Edwin Gorter deed na twintig minuten tegen FC Den Bosch de hoop herleven dat DS zichzelf was en hij bracht de drieduizend toeschouwers op een aantrekkelijk kookpunt.

Van de kook
Nog in dezelfde minuut bracht diezelfde Gorter, na doodsimpel balverlies, DS weer volledig van de kook. Aan herstelwerkzaamheden kwam het elftal nadien niet meer toe, want FC Den Bosch nam niet alleen het cadeautje in alle dankbaarheid aan, doch liet de formatie van Hans Dorjee bij vlagen blamerend spitsroede lopen. Voetbal is een sport die bij een slechte prestatie direct negativisme oproept. Een aantal spelers van DS mogen zich dat hoogst persoonlijk aantrekken, maar het goede spel van met name Jaap van der Wiel mag daar beslist niet bij betrokken worden. Evenmin de aanstekelijke inzet van Cees Spaan en van Bert Bartelings. Beiden zijn geen technisch begenadigde spelers en maken fouten, maar met hun hartveroverende inzet zijn zij toonaangevend in het huidige DS. Tekenend voor anderen: Edwin Gorter scoorde zijn droomdoelpunt dat als doelpunt van de maand mag worden aangemerkt. Aan de andere kant een Edwin Gorter die en kopduel verliest van Theo de Jong en van afstand rustig staat te kijken hoe De Jong de Bossche aanval voedt. John Linford vormde twintig minuten lang met Jaap van der Wiel een duo dat de Bossche verdediging vastnagelde op het eigen zestienmetergebied.

Meter extra
Daarna weet Linford niets anders te doen dan met zijn handen te 'wapperen' om aan te geven waar hij de bal wel precies wil hebben. Een meter extra lopen was er niet meer bij. Zo kunnen nog een aantal spelers door de mangel worden gehaald. Geert Meijer, Jacques den Bakker en noem maar op, niemand kwam aan een prestatie toe welke inherent aan hun kwaliteiten mocht worden toegemeten. Gelukkig voor DS'79 heeft Jaap Bloem nog niets van zijn reeds wekenlange blakende vorm verloren, want anders zouden de tikken ongetwijfeld nog harder uitvallen. Hoe angstig DS momenteel wel is blijkt uit het volgende gegeven. Tot viermaal toe nam de Dordtse vertegenwoordiger in de eredivisie een voorsprong, in de wedstrijden tegen Go Ahead Eagles, Roda JC, Sparta en FC Den Bosch. Tot viermaal toe bleek het die last niet te kunnen dragen.


Het derde doelpunt. Met een gestrekt been tracht Kees Spaan het onheil nog te voorkomen, maar Lindhoudt heeft met zijn hoofd de juiste richting al gevonden.

Hoofd koel
De lef is er niet om na de opening even voortvarend te werk te gaan. Massaal vindt er een terugtrekken plaats in het eigen zestienmetergebied, waardoor de tegenstander alle wapens in handen worden gegeven om dodelijk uit te halen. Van geroutineerde en gelouterde spelers mag toch worden verwacht dat zij orde op zaken weten te stellen en vooral het hoofd koel weten te houden. Ook gisteren stond echter de man niet op die zich als leider aandiende. Hans Dorjee, die aan Harry Melis en Wim van der Steen geen krediet meer wenste te geven, heeft getracht in een nieuwe opstelling de nodige impulsen op te roepen. Het duo Piet Wijnberg/ Terry Lees vormde het hart van de verdediging. Jacques den Bakker keerde terug als linker- en Bert Bartelings nam de plaats als rechterverdediger in. Met een viermans middenveld, waarin Gerrie Mühren de leidende rol moest vervullen en Linford/Van der wiel als sterk storende spitsen, leek er in eerste instantie 'muziek' te verwachten. Via een nog immer te laag tempo, doch zeker wel verzorgd spel, joeg Gerrie Mühren in de zestiende minuut de bal, na aangeven van Gorter, de bal millimeters over de kruising. En drie minuten later tikte Mühren, na een overtreding tegen Jaap van der Wiel, de bal naar Gorter die er een gouden doelpunt uit sleepte: 1-0.


Geert Meijer wint dit kopduel, maar ook hij is niet bij machte om DS'79 naar een aanvaardbaar niveau te tillen.

Kortstondig
Hoe kortstondig was de vreugde om het juweeltje. Edwin Gorter, evenals anderen als een haas teruggekeerd tot diep in de eigen helft, vergat met de bal aan de voet normaal op zeker uit te spelen. Het breedtepassje kwam verkeerd uit, waarna Schouwenaar dankbaar profiteerde van dat onprofessioneel falen: 1-1. Nauwelijks vijf minuten later kon Gorter de op links opstomende Aichorn niet afstoppen. Er volgde een voorzet bij de tweede paal, waar Van der Horst in alle vrijheid mocht inkoppen: 1-2. DS dreigde te worden weggespeeld. Van georganiseerd tegenspel was geen sprake meer. Een bal afspelen naar een medespeler was er niet meer bij. DS was lamgeslagen en stond als aan de grond genageld. Was de last van het moeten winnen in het vierpuntenduel tegen FC Den Bosch in de eerste helft al te zwaar gebleken, met de wind tegen was de kans op herstel in de tweede helft minimaal te noemen.

Groter
De last werd alleen maar groter toen vier minuten voor de rust scheidsrechter De Munnik weigerde om aan DS een strafschop toe te kennen. Jaap van der Wiel was gladjes op rechts doorgebroken en stuurde de bal op maat naar Gorter. Gorter werd gehaakt, doch DS claimde tevergeefs. Met Hakim Braham voor Linford kwam er in de tweede helft even een opleving. Jaap van der Wiel laveerde opnieuw door de Bossche stellingen doch werd, voor hij beslissend kon uithalen, professioneel neergelegd. Met een gele kaart voor Bartelings, voor te fel inkomen, en een serie missers van FC Den Bosch voor een leeg DS-doel, kon de dodelijke tik niet uitblijven. In de 66-ste minuut kreeg FC Den Bosch een serie hoekschoppen te nemen. Lindhoudt kopte de bal van dichtbij onhoudbaar achter Jaap Bloem: 1-3. Geen moment heeft DS vervolgens van FC Den Bosch de kans gekregen om iets van zijn gezicht te redden.

Scoreverloop
DS'79 - FC Den Bosch 1-3 (1-2). Terrein Krommedijk. Toeschouwers 3500. Scheidsrechter De Munnik.
Scoreverloop: 19e min. Gorter 1-0, 20e min. Schouwenaar 1-1, 24e min. Van der Horst 1-2, 66e min. Lindhoudt 1-3.
DS'79: Bloem; Bartelings, Lees, Wijnberg, Den Bakker; Spaan, Mühren, Gorter; Van der Wiel, Linford (Braham), Meijer.
FC Den Bosch: Van Grinsven; Van Bijnen, Adriaanse, Van Herpen, Aichorn; Lindhoudt, Van Nielen, De Jong; Brands, Van der Horst, Schouwenaar.