Grijze haren bezorgde Marco vanBasten de toch al niet meer zo jeugdige Niels Overweg, nochtans één van de steunpilaren van DS'79.
DS'79 NEEMT IN STIJL AFSCHEID
DS'79 heeft in stijl van het eerste en voorlopig enige seizoen in de eredivisie afscheid genomen. Na de 1-5 voor eigen publiek vorige week tegen Groningen, ging de degradant gisteren bij Ajax met 7-2 ten onder in een wedstrijd die bijna twee uur duurde. Ajax bewees dat je niet eens landskampioen hoeft te worden om belaagd door supporters voortijdig het veld te verlaten, op schouders gedragen te worden of je shirt aan een fan kwijt te raken. In navolging van het Feyenoord-legioen bestormde gisteren de Amsterdamse aanhang het veld om - bij gebrek aan beter - het honderdste competitiedoelpunt te vieren. Anders dan bij de Rotterdammers vorige week in Tilburg, was er in de Meer totaal niet van enige spontaniteit sprake. Bij het zevende en in totaal honderdste doelpunt stormden enkele honderden jongens met nog dertien minuten op de klok het veld op, daarbij geholpen door een bewaker die het hek vriendelijk open deed, maar verder dan een paar aarzelende spreekkoren kwamen ze niet. Spits Marco van Basten, gisteren goed voor vijf doelpunten en die honderdste van Ajax, ging even op de schouders.

Geïmiteerd
Scheidsrechter Hobé moest de wedstrijd twintig minuten stilleggen, totdat alle quasi-feestvierders weer achter de hekken waren verdwenen. Het zegt genoeg dat de rest van de 5500 toeschouwers het optreden van de jongenlui geïrriteerd met ongeduldig handgeklap beloonde, beseffend dat er eigenlijk weinig te vieren was. De verwende Amsterdammers zagen hun favoriet dit jaar naast alle hoofdprijzen grijpen en achter Feyenoord en PSV pas als derde in de competitie eindigen. Bovendien mag een aantal van zeven doelpunten tegen het ontstellend zwakke DS'79 nauwelijks een reden voor grote feestvreugde zijn. „Met dit spelersmateriaal zal DS volgend seizoen zeker niet in de eredivisie kunnen terugkeren, ook niet via de nacompetitie," onderstreepte routinier René Notten de zwakte van de Dordtse club, waar hij tien weken verbleef. Begin maart haalde DS'79 hem uit het Belgische Harelbeke in een allerlaatste poging om de ploeg voor degradatie te behoeden. „Maar toen ik hier kwam, had iedereen die degradatie al nagenoeg geaccepteerd," aldus Notten. „Dat had ook duidelijk zijn weerslag op de instelling. Al bij een 1-0 achterstand liet iedereen het hoofd hangen. En als een speler licht aan een enkel was geblesseerd, wilde hij al niet meespelen, terwijl dat zeker mogelijk was geweest."

Voortouw
Vooral dat gebrek aan mentaliteit, moet Notten gestoken hebben, want juist daarin heeft hij in zijn tijd bij DS'79 geprobeerd het voortouw te nemen. Ook tegen Ajax liet hij zich op het middenveld gelden als een harde werker en stond hij met een uitstekende voorzet aan de basis van het eerste tegendoelpunt, dat op naam kwam van Dennis van der Gijp.

Overtredingen
Tegen het superieure Ajax leek de juiste instelling overigens wel bij de Dordtenaren aanwezig, maar helaas mondde dat uit in te vel onnodig harde overtredingen. Veel haalde dat niet uit tegen de klassen betere Amsterdammers, die aanvankelijk met hetzelfde wapen antwoorden, geholpen door de warrig leidende scheidsrechter Hobé. Een beter antwoord vond Ajax al gauw in schitterende combinaties en de daaruit voortvloeiende doelpunten, waar het elftal dit seizoen in eigen stadion patent op heeft.

Tevreden
Trainer Aad de Mos blikte daarom ook zeer tevreden op het voorbije seizoen teug: „De mensen zijn zeker aan hun trekken gekomen, we hebben hier in De Meer een gemiddelde van vijf doelpunten per wedstrijd gehaald. En aan het begin van de competitie werd gezegd dat we niet eens Europees voetbal zouden halen, dat Groningen en zelfs PEC Zwolle voor ons zouden eindigen. Nu kan ik zeggen dat dit toch een geslaagd seizoen is geweest, ondanks alle ellende." Met dat laatste doelde De Mos onder andere op het langdurig ontbreken van sterspelers Olsen en Van Basten en het ernstige ongeluk met de instortende dug-out in Den Haag. De Mos kwam gisteren zelfs tot de conclusie dat Ajax met Olsen en Van Basten wel eens kampioen had kunnen worden. In de laatste wedstrijden hebben de Amsterdammers zeker een kampioensvorm aan de dag gelegd, wel geholpen door tegenstanders als Excelsior en DS'79 die in kwalitatief opzicht geen enkele tegenstand konden bieden. Zo was DS al na negen minuten op een beslissende 2-0 achterstand gezet en kon Ajax vrijuit combineren voor het doel van de scheidende doelman Jaap Bloem.

Eén man
Al die combinaties eindigden bij één man, Marco van Basten, die daarvan drie keer kon profiteren en nog eens twee strafschoppen achter Bloem schoot, de titel van nationaal topscorer veiligstellend. DS mocht met die speelwijze van Ajax gelukkig zijn. Menigmaal schoof een Ajacied in doelrijpe positie de bal naar Van Basten, die niet altijd doeltreffend kon afronden. Met name daardoor bleef Ajax voor rust op 5-0 steken en omdat het na de pauze maar wat aanmodderde kon DS'79 met een beperkt 7-2 verlies de eredivisie vaarwel zeggen.