Marco van Basten wordt door de losgeslagen jeugd van Ajax in triomf over het veld gedragen, nadat hij het honderdste doelpunt voor Ajax in deze competitie had gescoord. De honderden jongeren hielden de wedstrijd twintig minuten op voor scheidsrechter Hobe het duel opnieuw kon aanvangen. Het bewakingskorps dat bij Ajax de orde moest handhaven, trad niet op, evenmin de politie.
DS'79: UTHUILEN
De wijze waarop het legioen van Ajax afscheid meende te moeten nemen van het voetbalseizoen, was beschamend. Met nog twaalf minuten te spelen scoorde topscorer Marco van Basten het honderdste doelpunt voor de Amsterdammers. En op dat moment werden de hekken losgesmeten. Een horde belhamels renden het veld op om Van Basten op de schouders te nemen, met als gevolg dat het duel twintig minuten moest worden gestaakt. Scheidsrechter Hobé was lankmoedig, want hij bracht het geduld op te wachten tot het moment dat er eindelijk weer wat orde in de chaos was, waarop hij de wedstrijd toch nog tot een goed einde bracht.

Op te vijzelen
DS7'9 gebruikte de laatste tien minuten om het gezicht, het stond op dat moment met 7 achter, nog wat op te vijzelen. Harige Melis scoorde, en dit tegen de zin van het legioen dat om 'tien-tien' brulde. Marco van Basten werd de grote man bij Ajax, met een totaal van vijf doelpunten, waaronder een glaszuivere hattrick in de eerste helft. Het werd van Basten overigens gemakkelijk gemaakt, omdat Hobé al in de achtste minuut de bal op de stip legde bij een overtreding van Niels Overweg buiten het strafschopgebied. Deze strafschop luidde overigens wel de grote nederlaag voor DS'79 in, want nauwelijks twee minuten later knalde Gerald Vanenburg hard o de lat en maakte Van Basten met een omhaal het karwei toch af. Ajax raakte op drift en ging op jacht naar het honderdste doelpunt in de competitie. En tegen het geweld dat Ajax op dat moment ontketende, kon DS'79 niet op. DS'79 mag dan wel met 7-2 een flinke draai om de oren hebben gekregen, het heeft toch nog een handvol uiterst reële kansen gehad om de score een veel dragelijker aanzien te geven.


Met een schitterende omhaal scoort Marco van Basten zijn en het tweede doelpunt voor Ajax. In totaal trof Van Basten vijfmaal doel.

Koele afmaker
Had Ajax echter in Van Basten een koele afmaker, DS miste die node, zoals het die de hele competitie al had gemist. Het gegeven dat Ajax dit seizoen zijn honderdste doelpunt nog zou scoren, gaf een verklaring voor het beslist agressieve spel van de Amsterdammers. En natuurlijk was er nog de stille hoop dat bij een nederlaag van PSV de tweede plaats achter Feyenoord binnen bereik zou komen. Zover kwam het niet, al begon het duel met bloemen van de F-side voor de vetrekkende Jesper Olsen, die met luide bijval werd uitgeluid. DS'79 begon overigens overtuigend, want al in de zesde minuut werd een Dordtse treffer voor Cees spaan door buitenspel afgeremd. Het verschil in kwaliteit tussen de beide elftallen diende zich echte snel aan en op het moment dat Van 't Schip richting Jaap Bloem stormde en Overweg hem volgens Hobé binnen de lijnen vloerde, was bij Ajax het hek van de dam. Twee minuten later lag de bal, alweer Van Basten, opnieuw achter een vertwijfeld springende Jaap Bloem en in de 22ste minuut kon Lees opponent Vanenburg niet bijhouden. Lees stuitte hem ongeoorloofd en opnieuw scoorde Van Basten van elf meter: 3-0.


Jacques den Bakker keerde na een langdurige blessure terug in het elftal van DS'79. In Peter Boeve (rechts) vond hij zeker geen gemakkelijke tegenstander.

Houtwerk
Voor DS had inmiddels Wim van der Steene al een fraaie mogelijkheid om zeep geholpen en vervolgens was het de teruggekeerde Jacques den Bakker, die alleen voor Menzo, het houtwerk trof. Zat het DS bepaald niet mee, Ajax wist van geen ophouden. Een gaaf passje van Schoenaker naar Van 't Schip betekende 4-0 en op slag van rust dreigde er voor DS een catastrofe toen Gasselich op aangeven van Boeve, Bloem de verkeerde kant opstuurde en de stand naar 5-0 tilde. Een galmend 'tien-tien' vanaf de tribunes kreeg geen gestalte, omdat DS zich manmoedig bleef verweren en al na tien minuten in de tweede helft het genoegen smaakte om de hatelijke nul van het bord te krijgen. Notten stuurde Dennis van der Gijp de vrije ruimte in, waarop de Dordtse spits de bal listig over Menzo in het doel wipte: 5-1. Ajax dreigde weg te zakken, doch op het moment dat Van Basten na een hoekschop van Molenaar koppend voor 6-1 zorgde, laaide het enthousiasme weer op. Gedragen door het legioen dat smeekte om 'honderd-honderd' ging Ajax opnieuw op jacht. Al weer was Marco van Basten die, na aangeven van Vanenburg, aan de roep van het legioen gehoor gaf: 7-1. Daarna de chaos op het veld, waarop scheidsrechter Hobé het spel twintig minuten onderbrak. Nadat de wanboel was opgeruimd, was het DS dat het duel nog even dicteerde. Uit een voorzet van Wim Los, kopte Harry Melis raak (7-2), waarmee de ploeg in ieder geval nog loon naar werk kreeg.

Scoreverloop
Ajax - DS'79 7-2 (5-0), Toeschouwers: 5000, Scheidsrechter: Hobé, Terrein: Stadion De Meer. Scoreverloop: 6. Van Basten (strafschop) 1-0, 9. Van Basten 2-0, 21. Van Basten (strafschop) 3-0, 31. Van 't Schip 4-0, 44. Gasselich 5-0, 55. Van der Gijp 5-1, 64. Van Basten 6-1, 66. Van Basten 7-1, 83. Melis 7-2.
Opstellingen: Ajax: Menzo; Ophof, Koeman (52. Mölby), Silooy, Boeve; Rijkaard, Schoenaker, Gasselich; Van 't Schip (45. Molenaar), Van Basten, Vanenburg.
DS'79: Bloem; Los, Lees, Overweg, Bartelings; Van der Steene (45. Melis), Notten, Spaan; Lems (45. Van der Wiel), Van der Gijp, Den Bakker.
Bijzonderheden: Het zevende doelpunt van Marco van Basten beteknde het honderste doelpunt van Ajax in deze competitie. Dat was voor enkele honderden toeschouwers het sein het veld te betreden, waardoor de wedstrijd twintig minuten stil kwam te liggen.