Met wapperende manen kopt Dick Schoenaker 1-1 in het Dordtse doel. Frank Rijkaard bukt, Jacques den Bakker kan de treffer niet voorkomen.

GELUK LACHT AJAX TOE
De enige verdienste van Ajax was dat het erin slaagde DS'79 in slaap te sussen. Binnen vijf minuten stelde het in de vooruitgespeelde wedstrijd orde op zaken (van 1-0 naar 1-2) waarbij de meeste dank uitging naar Nico de Bree. De 39-jarige stand-in voor de geblesseerde Jaap Bloem miste te veel wedstrijdritme (vier maanden), waardoor hij telkens in moeilijkheden kwam bij hoge ballen. De veteraan bleek aan reactie te hebben ingeboet. Niettemin nam Hans Dorjee de eigenaar van een bloeiende discotheek in Brussel volledig in bescherming. Weinig waardering had de Delftenaar daarentegen voor fluitist Jan Hobé. „Hij vergiste zich regelmatig, maar die angst had ik vooraf al. Hij floot voor de eerste keer Ajax en dat was van invloed op zijn beslissingen. Om een voorbeeld te geven: hij liet de Amsterdammers acht keer verkeerd ingooien en gaf hoekschoppen cadeau. Het ergste geval betrof ongetwijfeld de overtreding die Jan Molby tegen Cor Lems maakte. Iedereen bleef staan kijken wat Hobé zou doen. Maar voordat we er erg in hadden lag de gelijkmaker van Dick Schoenaker achter onze doelman". In spelopvatting was DS'79 erg gretig. De uitblinkende Cor Lems, die zich uiterst correct gedroeg, en Edwin Gorter gaven Frank Rijkaard en Dick Schoenaker ontstellend weinig ruimte op het middenveld. Van een flitsende Amsterdamse aanval was daardoor geen sprake. Gerald Vanenburg draaide bij balbezit voortdurend in de buurt van Ronald Koeman, waardoor de ballen doodeenvoudig niet aankwamen. Niet ten onrechte paste Aad de Mos daardoor een wissel toe. Hoewel hij hem liever had laten staan, werd spits John Bosman als 'zondebok' aangewezen en vervangen door Jan Molby.


Protest van Terry Lees bij de grensrechter, die het spel met de scheidsrechter volgens hem te nadrukkelijk meespeelde.

Geluk
„Met vier middenvelder", aldus De Mos, „slaagden we er eindelijk in DS'79 op eigen helft terug te dringen. Dat was dringend nodig omdat we niet zoveel andere mogelijkheden hadden. DS'79 zette ons regelmatig vast. Eerlijk, ik zag de situatie tegen FC Den Bosch weer helemaal voor me. Maar ik moet zeggen dat we geluk hadden bij het tweede doelpunt. Ook in die situatie stond DS'79 te slapen. Alles bij elkaar kunnen we met een gerust hart de winterstop tegemoet zien. Van Basten en Gasselich trainen alweer en na zondag tegen Sparta moet het mogelijk zijn de drie punten achterstand op Feyenoord te handhaven. Dat is voor mij het uitgangspunt geweest". Ajax kwam al heel snel in moeilijkheden bij schoten van Cor Lems en Hakim Braham, maar zag tot zijn tevredenheid dat Nico de Bree een zwakke schakel was in het Dordtse doel. In de 25e minuut reageerde hij te laat op een vrije trap van Ronald Koeman. Hij stond te laat op, waardoor hij de voorzet van Johnny van 't Schip miste, maar Terry Lees bracht op de doellijn redding. De oud-doelman van NEC, Anderlecht, RWDM en Beerschot bracht nog wel een doorbraak van Frank Rijkaard tot staan, maar vergiste zich met een uitgooi naar Jacques den Bakker. Van 't Schip, die de bal pardoes voor zijn voeten kreeg, schoot echter naast. Een vuurpijl van Sonny Silooy bracht Ajax in verlegenheid. Ook Jan Molby kreeg de bal niet weg, waardoor Edwin Gorter met zijn traditionele schuiver Hans Galjé het nakijken gaf, 1-0. Tussen de bedrijven door trapte Frank Rijkaard de doelman van DS'79 na en ontstond massaal protest tegen het toekennen van een hoekschop. Dat alles ging met veel opwinding binnen en buiten de lijnen gepaard. Alleen de jeugd van Ajax hield zich rustig, omdat het opgesloten zat in een nieuw apart vak. De burgemeester van Dordrecht had het zo gewild, anders had DS'79 gisteravond niet eens mogen spelen. De ploeg van Hans Dorjee maakte een fysiek sterke indruk, maar was niet bij de les toen de gelijkmaker kwam van Dick Schoenaker. En stond een kwartier voor tijd toe te kijken hoe Frank Rijkaard ongehinderd de bal in het lege doel kon koppen. Nico de Bree dook onder de hoekschop door, Terry Lees kopte de bal uit doel, maar wel naar Frank Rijkaard die het buitenkansje aanvaardde, 1-2.