DS DUPE VAN 'ANGSTHAZEN'

Nico de Bree, nieuw in het doel van DS'79, wordt belaagd door Frank Rijkaard. Deze actie leverde geen treffer op, maar Rijkaard zou uiteindelijk Ajax toch de winst bezorgen.
Om te kunnen winnen van Neerlands topploegen, moet je meer dan alle geluk van de wereld hebben. DS'79 ontbeerde gisteravond in de vrieskou dat geluk en verloor derhalve van Ajax met 1-2. Evenals vorige week tegen Feyenoord een voor DS'79 zure nederlaag. Voor achtduizend en vijfhonderd toeschouwers maakte de Dordtse eredivisionist tegen de landskampioen de wedstrijd en Aad de Mos, trainer van Ajax, had als goedmakertje dat DS zeker een punt verdiende.

Met lege handen
DS'79, het is een nuchtere constatering, staat weer twee weken met lege handen. Handen die het zo graag gevuld had gezien met kostbare punten. Het kwam er niet van. Door gedeeltelijk eigen schuld, maar evenzo in de hand gewerkt door de abominabele leiding van de man die voor het eerst in zijn leven Ajax van de KNVB mocht fluiten. Het lijkt een dooddoener, maar dat is het zeker niet. Scheidsrechter Hobé zal nog veel moeten leren voor hij en echt topduel aankan. Als hij dat ooit zal leren, want de missers die hij zich gisteravond aan de Krommedijk permitteerde zal hem ook bij de KNVB als uiterst zwak doen overkomen.

Over het hoofd
Bij beide treffers van Ajax zag hij, terwijl hij er met zijn neus bovenop stond, overtredingen over het hoofd die dik gedrukt staan in het regelboekje. Doelpunt nummer één kwam voort uit een pure obstructie tegen Cor Lems, waaraan hij nonchalant voorbijging, en doelpunt nummer twee rook niet naar buitenspel, maar dat was het. Drie minuten voor het einde wuifde hij een handsbal van Johnny Silooy in het strafschopgebied weg - de derde in de hele wedstrijd - alsof er voor een scheidsrechter geen spelregels bestaan. Toch moest DS ook de handen in eigen boezem steken. Met name bij het eerste doelpunt maakten de spelers van DS zich boos over de 'wanprestatie' van de scheidsrechter, in plaats van de bal en Olsen te volgen.


Wim van der Steene (derde van links) kopt hard in, maar doelman Galjé, niet zichtbaar, zal de bal pareren.

Funest
Dat was funest, want de geslepen Olsen buitte de situatie handig uit, trok de bal voor waarop Schoenaker scoorde. En dat op een moment dat DS vijf minuten eerder het stadion op zijn grondvesten had doen schudden, toen Edwin Gorter zijn ploeg volkomen verdiend op een voorsprong van 1-0 had gebracht. Het zijn die kleine facetten welke een ploeg zich in de eredivisie niet kan permitteren. DS'79 heeft wel de schrale troost dat het zich in de eredivisie met de beste ploegen kan meten. Technisch individueel sterke spelers lopen zich stuk op het tactisch concept, terwijl DS niet schroomt om aanvallend een vuist te maken.

Waarderen
De 8500 toeschouwers zullen met name dat laatste op bijzondere wijze hebben gewaardeerd, want de koude van de woensdagavond was snel vergeten door het hartverwarmende elan waarmee DS zijn tegenstander tegemoet trad. Binnen een kwartier kreeg DS drie kansen om van te watertanden en Ajax om van te ijsberen. Doelman Hans Galjé moest bij de eerste al zijn talent aanspreken om een steenharde kopbal van Wim van der Steene uit zijn doel te plukken. Een misser van Galjé, die bij een hoekschop van Gorter onder de bal doorging, werd voor de neus van de inkomende Harry Melis door Ronald Koeman uit de gapende doelmond gehaald. En als laatste werd een mislukt schot van Hakim Braham millimeters door de inglijdende Harry Melis gemist. Het waren drie mogelijkheden waarbij Cor Lems, met een nadrukkelijk stempel in de wedstrijd zijn terugkeer bij DS'79 vierde.

Openbaring
De rentree van Lems was een openbaring. Hield hij zich in de eerste helft nog in, in de tweede helft kwam de kleine middenvelder, die de voorkeur had verkregen boven Cees Spaan, tot volle ontplooiing. Maar niet alleen het optreden van Lems was een openbaring. De verdediging van DS dwong, met aan het hoofd Gerrie Mühren, alle respect af. Terry Lees, de onverzettelijke Brit, Niels Overweg en Jacques den Bakker speelden in de laatste lijn een voortreffelijke wedstrijd. Zo goed zelfs dat Nico de Bree - plankenkoorts of gemis aan wedstrijdritme? - zich een aantal fouten ongestraft kon permitteren. Na ruim een half uur trok Ajax voor het eerst de wedstrijd naar zich toe. Steeds sneller vond de bal een medespeler, mede omdat de technische kwaliteiten bij Ajax in ruimere mate aanwezig bleken te zijn.


Nico de Bree maakte niet alleen fouten. Met een 'gerichte' snoekduik berooft hij hier Ronald Koeman van een goede doelkans.

Kippen plukken
Waardering voor Gerald Vanenburg zal er echter in Dordrecht niet meer zijn. Met zijn handen deed hij meer dan hij met zijn voeten wel kan. Lems is bij DS wel heel nadrukkelijk voor te hard optreden in het verleden voor het voetlicht gezet. Gerald Vanenburg maakte het beslist bonter en kan beter bij een poelier gaan werken om kippen te plukken. Al met al kwam DS wel in de problemen op het moment dat Nico de Bree, bij een vrije trap van Koeman, de bal los liet en de bal opnieuw voor een verlaten doel kon lepelen. Terry Lees knikte met het hoofd alle gevaar uit de dreigende situaties. Toch was DS blij dat het zonder kleerscheuren de rust haalde. Zeker nadat De Bree de bal naar de met zijn rug naar hem toegekeerde Jacques den Bakker wierp en Van 't Schip een levensgrote kans kreeg. Johnny van 't Schip faalde hopeloos. De hoofdprijs in het voetbal moet je verdienen. Met die gedachte ging DS meteen weer furieus van start in de tweede helft.

Net naast paal
Al na twaalf minuten diende zich een uiterst reële mogelijkheid aan, nadat De Bree een spetter van Ronald Koeman onschadelijk had gemaakt. Een lange, hoge voorzet werd doorgekopt door Peter Matena, de bal vond vervolgens het hoofd van Hakim Melis. Peter Matena was ter plekke voor de afwerking doch hij zag de bal ver buiten bereik van Galjé net naast de paal vliegen. Aad de Mos kreeg haast en liet twee spelers warmlopen. Voor hij echter Jan Mlby inzette voor John Bosman joeg DS zijn tegenstander genadeloos naar een achterstand. Een slecht weggewerkte bal van Johnny Silooy werd door Harry Melis voor de voeten van Edwin Gorter gelegd. Als een doorschietende granaat vloog de bal langs Galjé in de touwen. Het feest aan de Krommedijk barstte los, DS leidde met 1-0.


Eén van de vele schermutselingen voor het DS-doel waar keeper De Bree het soms hard te verduren kreeg.

Feest
Mede gezien de weerstand die Ajax bood, leek het een langdurig feest te worden. Hoe immers hadden de Dordtse middenvelder Koeman, Olsen en Vanenburg niet hun wil opgelegd. Vijf minuten later echter verslikte Hobé zich in de spelregels. Invaller Mlby mocht aarzelend doorwandelen en schoof de bal naar Olsen, die Schoenaker in staat stelde het Dordtse feest te bedereven: 1-1. Weer vijf minuten later kneep Hobé zijn ogen dicht toen Olsen Lems tegen het hoofd trapte, wat de geprikkeldheid bij DS alleen maar - over zoveel onrecht - deed toenemen. Genadeloos sloeg Ajax vervolgens toe. Bij een snelle counter forceerden de Amsterdammers een hoekschop, die razendsnel door Vanenburg werd genomen. Mlby kopte in, doch Terry Lees kopte de bal uit het doel.

Ongestraft
Buitenspel, reageerde DS bij het schot van Mlby. Het was twijfelachtig. Hobé liet in ieder geval doorspelen, waarop Frank Rijkaard de Amsterdamse zege tot een feit maakte. Het overleefde het slotoffensief van DS met alle geluk van de wereld, met name op het moment dat Silooy de bal opzettelijk met de hand beroerde. Het bleef onbestraft. Het geluk liet DS in de nijpende slotminuten wel heel nadrukkelijk in de steek toen Gorter via een vrije trap de deklat geselde. Het was het laatste wapenfeit van een moegestreden DS dat voor de tweede maal moest ervaren dat het lang duurt voor je als topclub in de eredivisie echte erkenning krijgt.

Scoreverloop
Scoreverloop: 66e min. Gorter 1-0, 71e min. Schoenaker 1-1, 76e min. Rijkaard 1-2. Toeschouwers 8500. Scheidsrechter Hobé.
DS'79: De Bree; Lees, Mühren (Van der Wiel), Overweg, Den Bakker; Lems, Gorter, Van der Steene; Braham, Matena en Melis.
Ajax: Galjé; Silooy, Ophof, Rijkaard, Boeve; Koeman, Olsen, Vanenburg; Van 't Schip, Bosman (Mlby), Schoenaker.