Met een harde kopstoot stuurt Peter Matena de bal langs doelman Llody Doesburg. DS'79 leidt met 1-0.

BLOEM REDDER IN NOOD
Met het gelijke spel van 2-2 bij Vitesse in Arnhem gaat DS'79 hooggenoteerd de winterpauze in. Een winterstop die uiterst welkom is. DS'79 immers heeft zo ongeveer de grens van het aantal blessures weer bereikt, waarop een redelijk aanvaardbaar elftal in het veld kan worden gebracht. Zonder Anne Evers (dijbeenblessure), Ad van der Linden (enkel) en de op halve kracht spelende Jacques den Bakker en Cor Lems was het treffen in Arnhem verre van optimistisch tegemoet gezien.De tijd heeft alle wonden en wat dat betreft heeft DS zo ongeveer de tijd tot 23 januari, waarop wordt aangevangen met de tweede helft van de competitie. Vitesse - DS'79 is een wat Engels aandoende wedstrijd geworden.
Geen sprankelend voetbal, maar wel dermate spectaculaire momenten dat de drieduizend toeschouwers zich geen moment hebben verveeld. Op het uitermate zware terrein hebben de spelers er het beste van gemaakt. Met name in de eerste helft was dat meer dan mocht worden verwacht, al zal DS'79 zich zo'n beetje de haren uit het hoofd te trekken dat het tot tweemaal toe een kostbare voorsprong verspeelde. Vitesse moet wel uitermate verrast zijn door de wijze waarop DS zich had ingesteld. Geen afbraakvoetbal, maar vrijuit op de aanval. Als thuisspelende ploeg zat er voor Vitesse eigenlijk weinig anders op dan de aanval te zoeken. Vitesse schrok zich echter te pletter van de Dordtse brutaliteit, welke binnen negen minuten al een treffer opleverde.

Het tweede doelpunt voor Vitesse, Romijn wint het duel met Bloem, terwijl Jacques den Bakker als vastgenageld bij de eerste paal staat.

Keerpunt
Het doelpunt dat Peter Matena aantekende betekende echter meteen een keerpunt voor DS, want de gretige aanvalsleider kreeg een uiterst onfatsoenlijke trap in de lies na en moest met een flinke bloeduitstorting het veld verlaten. DS'79 was meteen van zijn lengte in de aanval beroofd, een nadelige zaak die zich snel zou laten voelen. Hakim Braham, toch uitstekend op dreef vond geen speerpunt meer voor zijn hoge voorzetten, terwijl aan de andere kant Rob van Hemert zijn sterke optreden van vorige week niet wist waar te maken. De taak om DS winnend langs Vitesse te loodsen lag derhalve bij het middenveldtrio en buitenom aanvallende verdedigers. Jacques den Bakker, in Zeist tijdens de training van het Olympisch elftal geblesseerd -en wellicht ook met de tiendaagse reis naar Portugal met de selectie in het hoofd bleef duidelijk beneden zijn normale niveau.

Geen vuist
Aan de andere kante diende Ab van Oorschot zich wel veelvuldig aan, maar DS kon daarmee geen vuist maken gezien de balverliefdheid van onder anderen Edwin Gorter waardoor Van Oorschot vaak voor joker de ruimte insprintte. DS kreeg daarnaast te maken met een speler die eens de Dordtse kleuren verdedigde. De kleine Wim Meyers werd bij het nemen van hoekschoppen een ware obsessie voor de Dordtse eerste divisionist. Telkenmale als de kleine, soms te speelse Meyers zich met het nemen van deze taak belastte, sloop de paniek zichtbaar in de Dordtse verdediging. Het leverde Vitesse dan ook het nodige rendement op. Daarnaast zag Hans Dorjee zich genoodzaakt om in de tweede helft een tactische wissel in het veld toe te passen. Gerrie Mühren liet te veel ruimte aan tegenstanders, waarop hij libero Terry Lees naar het midden schoof en Mühren weer als laatste man posteerde.

Terwijl Rob van Hemert juicht omdat DS opnieuw aan de leiding gaat, is Gerard Marsman (links), een brokje wanhoop nadat hij de bal in eigen doel heeft geklopt.

De bijter
Door de wissel hield DS uiteindelijk het gelijke spel van 2-2 vast, want Lees bleek op dat moment de juiste bijter die geen tegenstander nog een meter ruimte gaf. Veel te danken heeft DS aan doelman Jaap Bloem, die in onhoudbare situaties Vitesse van scoren afhield. Negen minuten had DS slechts nodig om de wankele verdediging van Vitesse uit haar voegen te spelen. Een lange bal bereikte Hakim Braham, die de bal op maat voortrok. De blonde kop van Peter Matena was eerder bij de bal dan de grijpgrage handen van doelman Lloyd Doesburg en de granaat sloeg in: 0-1. Het was de beloning voor gedurfd aanvalspel, welke Matena evenwel met een uitschakeling moest bekopen. Hij strompelde na de trap in de lies nog wel even verder, doch maakte vervolgens plaats voor Edwin Gorter.

Meer pressie
Na de opening van DS mocht meteen meer pressie van Vitesse worden verwacht. Die kwam via Wim Meyers. Jaap Bloem tikte echter de harde kogel van Meyers bekwaam tot hoekschop, waaruit niettemin de gelijkmaker werd geboren. Meyers plaatste de bal scherp voor, waar de vuisten van Bloem voor opruiming zorgden. Meyers knalde opnieuw hard in doch weer voorkwam Bloem de dreigende treffer. De terugspringende bal kwam dit keer voor de voeten van Marcel Quint, die hard en laag inschoot: 1-1. Het open spel bleef. Dan weer was Vitesse aan bod, dan weer oogde DS naar een doelpunt. Vrouwe Fortuna hielp de Dordtse formatie een handje bij een hoekschop van Edwin Gorter. Vlijmscherp priemde hij de bal voor het doel, waar Gerard Marsman klaar stond om de bal weg te koppen. Via zijn kruin vloog de bal voor de tweede maal onhoudbaar langs Doesburg: 1-2. Vitesse strekte de rug en liep storm. Een zwiepend schot van Hannie Das leverde door een katachtige reactie van Jaap Bloem geen rendement op. Wel de daaruit voortgekomen hoekschop. Wim Meyers, hij weer, priemde de bal laag voor. Jacques den Bakker werd bij de eerste paal volledig verrast, waarop Bloem en Romijn zich als panters naar de prooi wierpen. Romijn won en dat betekende 2-2.

Vreugde bij de spelers vanVitesse, nadat een bombardement van schoten uiteindelijk heeft geleid tot de gelijkmaker.

Vleugels
Vitesse kreeg vleugels. Het toonde zich bij elke actie net iets agressiever, waardoor DS moeilijke momenten beleefde. Zeker in de tweede helft, waarin te veel spelers van DS balverlies leden. Jaap Bloem bleef evenwel, in de twaalfde minuut stopte hij driemaal achter elkaar een steeds opnieuw ingeschoten bal als een held overeind. Het is nu wel duidelijk dat DS in Bloem een doelman heeft die punten voor zijn ploeg weet te verdienen. Met Vitesse als de meest aanvallende ploeg, met toch een knap verdedigend DS, bleef de tweede helft zonder treffers. Het nam niet weg dat de spectaculaire momenten zo niet alles, maar wel ontzettend veel goed maakten.

Scoreverloop
Vitesse - DS'79 2-2 (rust 2-2). Terrein Nieuw Monnikenhuize. Toeschouwers: 2000. Scheidsrechter Gans.
Scoreverloop: 10. Matena 0-1, 3. Quint 1-1, 17. Marsman (eigen doel) 1-2, 22. Romijn 2-2.
Opstellingen Vitesse: Doesburg; Bosz, Marsman, Quint, Smand; R. Das, Hendriks, H.Das; Van Oosterom (Gerdsen), Romijn (Kramer), Meijers.
DS'79: Bloem; Van Oorschot, Lees, Overweg, Den Bakker; Lems, Van Leeuwen (Spaans), Mühren; Braham, Maten (Gorter), Van Hemert.