Floyd Doesburg en Rob van Hemert ogen de bal na die door Edwin Gorter (niet zichtbaar) is ingeschoten.
DS'79 OP VALREEP IN VUUR EN VLAM
Zelfs Bobby Ferguson, de manager van Ipswich Town, en zijn chief-scout haalden niet begrijpend de schouders op. „In Engeland was dit zeker geen rode kaart geweest", aldus Ferguson aan de Dordtse Krommedijk, waar hij er met beide ogen getuige van was dat de door hem begeerde Cor Lems drie minuten voor het einde van DS'79 - Vitesse (2-2) naar de kleedkamer werd gestuurd, voor de tweede maal dit seizoen.
Eensluidend waren de reacties op de beslissing van scheidsrechter Chris van der Laar: onbegrijpelijk en ongelofelijk. Hij zag in een actie van Lems jegens Roel Smand 'moedwillig' trappen van een tegenstander. DS'79 stond in vuur en vlam en de circa 2500 toeschouwers schreeuwden hun kelen schor. Het optreden van de Enschedese arbiter leek in de slotminuten dan ook werkelijk nergens op.
„Het is een zeer subjectieve beslissing van deze man", aldus bestuurslid Gerard Bouwer. „Een andere had hooguit de gele kaart gekregen. Maar het was Lems".
Nu gaat het te ver om te beweren dat Cor Lems zo onschuldig als een kind was. De temperamentvolle Dordtse middenvelder, die uitstekend voor de dag kwam, raakte geïrriteerd door het steeds slechter wordende optreden van Van der Laar, die zelfs weigerde corrigerend op te treden toen Arie Romijn na een zeker niet kinderachtige overtreding van Lems zijn handen niet kon thuishouden. Cor Lems raakte van de kook, zijn acties werden harder en Roel Smand maakte kennis met de elleboog van de Dordtenaar. Arbiter Van der Laar verzuimde het geel te trekken, waarmee hij veel ellende had kunnen voorkomen.
Het duel zelf was een saaie vertoning. Edwin Gorter dankte na twee minuten Vitesses doelman Lloyd Doesburg, die zich na aangeven van Anne Evers verkeek op een draaiend schot. De scheidende Evers miste in de eerste helft, waarin DS veel sterker was, scherpte om tal van kansen met succes af te ronden.
Na rust kwam Vitesse door twee goals van Ben Hulshoff op simpele wijze aan een voorsprong (1-2). De Dordtenaren kwamen op gelijke hoogte toen Smand Evers binnen het zestienmetergebied bij zijn shirt pakte en de topscorer zelf de strafschop verzilverde (2-2).
Voor aanvang van de wedstrijd had de naar Fortuna Sittard vertrekkende DS-aanvoerder wegens zijn verdiensten voor de club uit handen van voorzitter Jan Ames een gouden horloge in ontvangst mogen nemen. De Dordtse supportersvereniging riep de kort voor aanvang geblesseerd geraakte Ad van der Linden tot speler van het jaar uit.