Braham voor DS'79 in duel met Bosschenaar Aichorn.
MONSTER ZONDER WAARDE
De extra competitie die de KNVB in het leven heeft geroepen om de clubs, bij het wegvallen van SC Amersfoort en FC Amsterdam, financieel wat te steunen blijkt een grote flop. De wijze waarop sommige clubs menen met de waarde van het 'toernooi' te moeten omspringen, blijkt averechts tegen de voorwaarde van de KNVB, aanvallend voetbal, in te druisen. Als publiciteitstrekker heeft dit soort wedstrijden om des keizers baard, reeds afgedaan. Slechts achthonderd toeschouwers zaterdagavond bij het extraatje DS'79 - Vitesse. Als kijkspel blijkt de financiële aanvuller niet meer dn een monster zonder waarde, om over het financiële aspect maar te zwijgen.

Meebrengen
Na aftrek van onkosten moet het entreegeld door beide clubs worden gedeeld. Wat inhoudt dat Vitesse, gezien de achterhonderd toeschouwers, geld moest meebrengen. De woorden van Hans Dorjee, de trainer van DS'79, na het treffen met Vitesse waren sprekend: „Ik speel liever tegen een goede amateurclub, dan dat ik dit soort wedstrijden moet spelen." Dorjee had het gelijk volledig aan zijn kant. DS immers was, om de aantrekkelijk wat te verhogen, gestart met vier spitsen. Als extraatje stuurde hij na tien minuten ook Gerrie Mühren wat meer naar voren, waarmee DS'79 in feite zonder laatste verdediger speelde. Wat stelde Vitesse er tegenover? Behoudens het doelpunt een schitterende treffer van Romijn, niets. Veel te vaak speelde, de ploeg met elf man op eigen helft. Zeker dertig keer werd de bal, terwijl die nog gemakkelijk gespeeld kon worden, op zeker in de handen van de voortreffelijke doelman Floyd Doesburg.

Aanfluiting
En niet een keer durfde laatste man Kramer zijn weg te zoeken over de middellijn. Kortom DS met in het achterhoofd het komende duel tegen SC Cambuur aanstaande dinsdag- bakte er niet veel van, maar Vitesse begreep er niets van. Wat voor toeschouwers een confrontatie moest worden met vrijuit aanvallende spelers, werd een regelrechte aanfluiting voor het voetbal zoals het gespeeld kan worden. Iedereen heeft altijd de mond vol- zeker spelers- over de wijze waarop punten veroverd moeten worden. Eindelijk is er een mogelijkheid geboden om straffe mandekking en systemen overboord te gooien en wat was het resultaat; een wedstrijd welke met een doelpunt werd beslist omdat Vitesse ten koste van alles de 'kostbare' voorsprong niet meer wenste prijs te geven. Voor DS'79 werd het extraatje tegen Vitesse in feite en slechte generale voor komende dinsdag, omdat de ploeg niet de inhoud bezat om de verdediging van Vitesse eenmaal uit te spelen. De waarde voor DS lag slechts in het gegeven dat het duel als bindende wedstrijd gold, waardoor Niels Overweg - na zijn schorsing van twee wedstrijden, slechts nog een wedstrijd voor de competitie buitenspel staat. Het tweede positieve punt voor DS was dat Terry Lees, na zijn schorsing, weer wat wedstrijdritme kon opdoen en dat Jacques den Bakker, evenals Cor Lems, wat konden herstellen van blessures door aan de kant te blijven. Meer zat er niet in,al heeft DS in ieder geval beslist wel aanvallend voetbal gespeeld. De inhoud hiervan bleef evenwel te nadrukkelijk onder de maat om er hoera over te roepen.


Doesburg reikt hoger dan Hakim Braham.

Assistentie
Slechts één keer heeft DS de kans gehad om de eenmaal opgelopen achterstand gelijk te trekken. Wijnveld haalde een inzet van Rob van Hemert van de doellijn. Het was de enige keer dat Floyd Doesburg daadwerkelijk assistentie nodig had. DS startte overigens oogstrelend via een combinatie tussen Evers, Braham, Gorter en Matena, waarbij uiteindelijk Anne Evers overkopte. Met Terry Lees als voorstopper was wel duidelijk wat Dorjee voor het belangrijke treffen met SC Cambuur voor ogen had. Daarnaast experimenteerde Dorjee met Klaas Weijers als rechter spits en Cees Spaan als linkerverdediger. Beide experimenten moeten als mislukt worden beschouwd. De inbreng van Weijers was te gering om de aanval een beslissend stootje te kunnen geven. Cees Spaan, de sterke mandekker, wisselde sterke met zwakke momenten af en kon Jacques den Bakker geen moment doen vergeten. Tot het moment dat Vitesse op 0-1 kwam, had DS'79 veruit het beste van het spel gehad, al diende Romijn zich al direct aan als een moeilijke tegenstander voor Terry Lees.

Veel goeds
Een combinatie Spaan-Gorter-Matena beloofde veel goeds. Het schot van Matena zoefde millimeters naast, terwijl pal daarop Rob van Hemert tevergeefs de kwaliteiten van Doesburg op de proef stelde. Met name de doelman Vitesse was het enige hoogtepunt in een elftal die kennelijk niet wenste te verliezen. In de 29-ste minuut een misverstand tussen Spaan en Lees, waarbij Spaan vergat de bal de ruimte in te jagen. Nu joeg Romijn de bal spijkerhard achter Jaap Bloem: 0-1. Wat DS daarna ook probeerde, het leed iedere keer schipbreuk op de verzameling van verdedigers voor het doel van Doesburg. Een schitterend schot van Anne Evers werd al even bekwaam door Doesburg gestopt. Na de thee hetzelfde spelbeeld. DS in de aanval en Vitesse slechts sporadisch schoorvoetend een weg zoeken naar de andere kant.

Bijsmaak
Het duel kreeg voor Vitesse nog een wrange bijsmaak. Terwijl Harrie Das een overtreding beging tegen Hakim Braham, smakte hij zelf tegen de grond. Met twee fikse oogwonden, die later moesten worden gehecht, moest Das het veld verlaten. Het vormde een onderdeel van de trieste balans van een extra wedstrijd die geen wedstrijd is. Het zo belangrijke toetje, de verplichte strafschoppen na afloop, bood al evenmin iets spectaculairs. DS'79 schoot de bal uiterst kundig vijfmaal langs Doesburg, terwijl Jaap Bloem de laatste van de vijf, genomen door Nijdam, uit zijn doel ranselde.

Scoreverloop
Scoreverloop: 29ste minuut Romijn 0-1. Toeschouwers 800. Scheidsrechter De Vrieze.
DS'79: Bloem, Van der Linden, Lees, Mühren, Spaan, Gorter, Evers, Weijers, Matena, Braham, Van Hemert.
Vitesse: Doesburg, Wijnveld, Marsman, Kramer, Smand, Van de Akker, De Graaf, Gerdsen, Romijn, Harry Das, Nijdam.