Hakim Braham, voor doelman Hentenaar, heeft koppend de score voor DS'79 opengebroken.
UNITAS VOOR DS NET IETS TE TAM
De vriendschappelijke wedstrijd tussen Unitas en DS'79 heeft met name voor DS niet het beoogde doel opgeleverd. DS'79 klopte de amateur-hoofdklasser ruim met 1-4, maar dat was eigenlijk niet zo belangrijk. Veel belangrijker voor oefenmeester Hans Dorjee was het inbrengen van zijn middenveldtrio Lees, Evers en Lems. Op papier is dit drietal beslist de sterkste middenveldbezetting die Dorjee naar voren kan brengen. Het experiment zat in de terugkeer van Cor Lems in de hoofdmacht, nadat zijn schorsing van zes wedstrijden weer tot het verleden behoort.

Gescheurde lip
DS startte met genoemd drietal, maar van een experiment kwam niets. Al na drie minuten moest Terry Lees met een gescheurde lip het veld verlaten en kreeg DS, met Henk van Leeuwen teruggetrokken en Edwin Gorter op de rechterspitsplaats het 'oude' gezicht van de laatste weken. Dat Henk van Leeuwen voor DS een belangrijke pion kan zijn in de competitie, gaf de vroege omschakeling ook aan. Van Leeuwen leefde zich uit en scoorde zelfs een knap doelpunt. Het scoren ging DS trouwens toch wel vlot af, want naast de vier doelpunten behoedde het houtwerk tot tweemaal toe Unitas voor een nog grotere nederlaag. Unitas was toch een voor DS waardige opponent. Het bood uitstekend tegenspel, maar kwam in beslissende fasen net dat tikkeltje kwaliteit te kort om de eerste divisieclub te kunnen afstoppen. De hoofdklasser gaf in de eerste helft zelfs onnodig twee doelpunten weg. Met meer beweging in de ploeg, met beter aansluiten van de linies en met wat minder zelfzuchtig optreden had de schade beslist beperkt kunnen blijven. DS was gistermiddag geroutineerd genoeg om de fouten van de tegenstander op sportpark Molenvliet genadeloos af te straffen.


Cor Lems raast in vogelvlucht langs Chris Bosse.

Vakkundig
De met name hechte verdediging van DS hield de Gorcumse aanval vakkundig in bedwang, al had deze treffer beslist moeten worden voorkomen. Gerrie Mühren die de vijftienhonderd toeschouwers liet genieten van zijn voortreffelijke techniek en spelinzicht, maakte één fout en die werd door Bert van Wijk resoluut afgestraft. DS zag in Gorcum een oude bekende terug Chris Bosse. De ex-speler van de Dordtse formatie was een van de betere spelers bij Unitas. Zijn taak; het uitschakelen van Anne Evers. Bosse is daar niet aan toegekomen, met name omdat Evers betere spelers naast zich vindt dan Bosse, die alleen het middenveld natuurlijk niet voor zich kon opeisen. DS zette op dat middenveld Unitas vrijwel klem. Terwijl DS via deze linie de aanvallende opbouwde, bleven bij Unitas te veel spelers in aanval of verdediging hangen, met als gevolg dat DS zich naar hartelust kon uitleven.

Aantrekkelijk
In het zeker aantrekkelijke duel wist Unitas bijna een half uur het hoofd te bieden tegen de aanvallen van DS. Pas toen wervelde Edwin Gorter uitstekend langs een paar tegenstanders en zette hij de bal op maat voor, waarna Hakim Braham inkopte: 0-1. Zes minuten later leek het er even op dat Unitas zou worden weggetikt. Een jagende Cor Lems zorgde voor een verkeerde pass van Stuy van der Herik, waar Henk van Leeuwen attent op reageerde. De inmiddels naar het midden verhuisde Van Leeuwen stuurde de bal naar Hakim Braham die langs doelman Hentenaar dribbelde en Jacques den Bakker een niet te missen kans bood: 0-2. Met Rob van Hemert voor Den Bakker - die werd gespaard voor de wedstrijd dinsdag in amateur-oranje in Emmen tegen West-Duitsland - moest DS bij de start van de tweede helft n eerste instantie terug.

Koelbloedig
Een kopbal van Van Iersel, te zwak ingekopt voor Jaap Bloem, en een missertje van Ad van der Linden, waarbij Stuy van der Heerik een kans kreeg, leverden voor Unitas echter niet het gewenste rendement op. Een staaltje koelbloedig wachten van Hakim Braham op medespelers in de aanval, leverde DS het derde doelpunt op. Braham schoof de bal gepast naar Anne Evers, die hard uithaalde: 0-3. Het foutje van Gerrie Mühren leverde Unitas de eretreffer op, want tegen het zuiver geplaatste schot van Bert van Wijk moest Jaap Bloem het antwoord schuldig blijven: 1-3. Het laatste woord was weer aan DS'79. Een gave een-twee combinatie. Braham - Van Leeuwen, stelde de laatste in staat om de eindstand op 1-4 te bepalen.
DS'79: Bloem; Van der Linden, Overweg, Mühren, Den Bakker (Van Hemert); Lees (Gorter), Evers, Lems (De Vries); Braham, Van Leeuwen, Van Oorschot.