Bas Noordwijk werd de held van Harga op het moment dat hij de tweede strafschop van Evers uit zijn doel ranselde.
OUVERTURE MET 'STEKELS'
DS'79 had zich een betere ouverture kunnen wensen van de eer ten wedstrijd van het seizoen 1982-1983. Over de slag van 2-2 zal niemand mopperen, want op Harga bij SVV valt meestal weinig eer te behalen. Er waren andere facetten die de seizoenopening voor DS in petto had. Allereerst de tweemaal vijf en veertig minuten durende regenval die het veld tot een spekgladde vloer maakte. Veel erger nog was de absentie van Gerrie Mühren, onder wiens leiding DS de laatste weken tot een eenheid was gegroeid.

Held
Het derde punt: bij een voorsprong van 2-1 voor DS'79 miste Anne Evers een strafschop, waarmee een op dat moment veel sterkere ploeg de wedstrijd had kunnen beslissen. De held van Harga werd de fabelachtige keepende Bas Noordwijk, die naast de strafschop een groot aantal gloeiende kogels uit zijn doel ranselde. Het laatste punt waarover het laatste woord bij DS'79 nog niet zal zijn gezegd, is de wijze waarop scheidsrechter De Schepper de nieuwe spelregel voor de doelman hanteerde. Zeven minuten voor het rustsignaal klonk door de natte lucht zijn snerpende fluitsignaal. DS kreeg een vrije trap tegen omdat Bloem met de bal aan zijn voet te lang wachtte met de bal weg te trappen.

Nieuwe regel
DS alsmede Bloem reageerde zo verbaasd dat SVV snel de vrije trap nam. Richard Derckx tikte de bal naar Koevermans die maar meteen uithaalde: 1-0. Wel of geen juiste beslissing van De Schepper. De nieuwe regel geeft aan dat een doelman niet meer dan vier stappen mag nemen en dan de bal moet uitschieten. Over de bal aan de voet houden wordt niet gerept, evenmin als de in het begin gelanceerde vier seconden. Leo van der Kroft, van de scheidsrechterscommissie gaf geen uitsluitsel. Als waarnemer had hij 'het niet gezien'. Het enige waarvoor De Schepper de vrije trap heeft kunnen geven was spelbederf. Maar daar valt ook al over te discussiëren. DS'90 stond in ieder geval achter en dat gaf de nodige problemen. Met name in de defensie, waarin - al deed Ab van Oorschot het zeker niet onverdienstelijk - Mühren node werd gemist. Vóór de openingstreffer waren de kansen broederlijk gedeeld. DS mikte tweemaal rakelings naast de paal, terwijl SVV een gelijk aantal mogelijkheden om zeep hielp.


Koevermans (links) stuurt de bal feilloos langs Jaap Bloem.

In de fout
Nadat Jaap Bloem in 'de fout' was gegaan, tekende zich een duidelijk krachtverschil af. Uit de eerste de beste aanval scheurde een knappe een-twee tussen Evers en Overweg de verdediging van SVV open. De bal werd door Ger van der Heyden uit de gapende doelmond gekopt, waarop Niels Overweg werd neergelegd. Geen strafschop echter. Met Hakim Braham op rechts voor Marco de Vries kreeg de aanval van DS'79 meer inhoud. Al na twee minuten testte Anne Evers, met een ziedend schot, de kwaliteiten van Noordwijk die met een flitsende reactie van zijn been redde. Een schot van Henk van Leeuwen werd al even sterk gepareerd. Bij de enige fout die de Schiedamse doelman kon worden aangewreven kreeg hij voldoende assistentie om het gevaar ten koste van een hoekschop te keren. Voor SVV bleef op dat moment weinig meer over dan te counteren. Uiterst gevaarlijk, want Jaap Bloem moest heel ver uit zijn doel om de aanval van SVV te stuiten. Met behulp van Ab van Oorschot, die de vervolgens de bal uit het doel maaide, werd dreigend onheil voorkomen. SVV voerde vervolgens al een rondedans uit op het moment dat Edwin Gorter de bal spijkerhard op zijn eigen doelman terugspeelde en deze de bal maar net voor de doellijn te pakken kreeg, nadat Bloem in eerste instantie de bal niet klemvast had kunnen stoppen. Een onmogelijke zaak overigens, want zijn reactie op het harde schot was meer dan voortreffelijk. Ondanks de plaagstootjes van SVV werd DS sterker. In de zevende minuut stak Ger van der Heyde zijn been voor de doorgebroken Evers. De strafschop verzilverde hij zelf: 1-1. DS ging door. Het greep stevig in, wat Overweg op een gele kaart kwam te staan. Na precies een kwartier in de tweede helft ging de verdediging van SVV door de knieën. Hakim Braham ontweek met een sterke dribbel de buitenspelpositie van Anne Evers. Evers kreeg de tijd om voldoende terug te gaan, waarop hij de bal van Braham overnam. Met en vloeiende beweging joeg hij de bal achter van Noordwijk: 1-2.

Op rozen
Kende DS wat 'muurproblemen' het speelde van dat moment af in feite een gewonnen wedstrijd gezien het trage spel wat SVV ontwikkelde. In de 23-ste minuut had DS op rozen moeten zitten. Henk van Leeuwen werd tegen de grond gewerkt, waarop Anne Evers de tweede strafschop mocht nemen. Hij schoot de bal hard en zuiver in dezelfde hoek.
Bas van Noordwijk gokte echter goed. Katachtig wierp hij zich naar de bedreigde hoek en ranselde de bal tot hoekschop. DS verloor langzaam maar zeker de greep op de wedstrijd. Wakker geschud door het fantastische werk van Van Noordwijk vochten de spelers van SVV weer fanatiek terug. Het leverde de gelijkmaker op. Tien minuten voor het einde joeg van Alphen, na een voorzet van rechts, de bal ineens in de uiterste bovenhoek: 2-2. Het laatste woord was weer voor DS'79, maar met twee harde schoten stuitte Peter Matena op Noordwijk, die van geen wijken wilde weten.
SVV: Van Noordwijk; Van Alphen, Van der Vlist, Van Dijk, Van der Heyden; Meyboom (Schaap), Kiebert, Könneman; Derckx, Koermans, Meerhof.
DS'79: Bloem; Van der Linden, Van Oorschot, Overweg, Den Bakker, Evers, Gorter, Spaan; De Vries (Braham), Matena, Van Leeuwen.