Hoog torende Hakim Braham boven een verdediger van SVV uit. De bal is al onderweg naar de uiterste bovenhoek, waar ze als een granaat zou inslaan.
DS IN SUPERIEURE HOOFDROL
Met de eclatante overwinning van 3-1 op het Schiedamse SVV sneed het mes voor DS'79 gistermiddag behoorlijk aan twee kanten. Het verlies van de twee voornaamste concurrenten in de top van de ranglijst, SC Cambuur twee en SC Volendam één punt, betekent immers dat de rol van dS'79 een heel belangrijke aan het worden is. En zoals het 'gehavende' DS zich met name in de eerste helft voor het thuisfront presenteerde, schept grote verwachtingen voor de toekomst.

Vorm
Oefenwedstrijden om des keizers baard, kunnen een uiterst bedrieglijke weergave geven van de werkelijke waarde van een uitslag. Met de zege van 3-1 heeft DS'79 duidelijk gemaakt dat de ploeg in een uitstekende vorm verkeert. Vooral de wijze waarop een uiterst defensief ingesteld SVV in de eerste helft op de knieën werd gedwongen, dwong veel respect af. Schitterende combinaties via het blindelings vinden van medespelers lagen ten grondslag aan de twee treffers voor de rust. Hakim Braham verdiende met zijn tweede goal een uitbundig applaus, zo vakkundig joeg hij de bal met het hoofd in de uiterste hoek.

Geschaafd
Als dit spel van voor de rust maatgevend is voor het toekomstbeeld, dan zal niemand er verbaasd van moeten opkijken dat de Dordtse formatie wel eens een reële kampioenskandidaat zal zijn. Toch zal er nog wel wat geschaafd dienen te worden, want de krachtvretende aanvalsgolf van de eerste helft vond zijn directe weerslag in de tweede helft op een goed, doch loodzwaar veld. Een kwartier dreigde het voor de rust zo superieure DS onder de voet te worden gelopen door een tegenstander die vanaf dat moment van banque speelde. De voortreffelijke Gerrie Mühren, Niels Overweg en doelman Jaap Bloem sleepten DS door de moeilijke en gevaarlijke periode.


Van dichtbij stuurt Hakim Braham de bal onder de vallende doelman Bas Noordwijk door in het net.

Inhoud
Want al kan niemand met zekerheid zeggen dat SVV nog wel voldoende kracht bezat, zeker is wel dat één treffer voor de Schiedammers op dat moment voor DS fatale gevolgen had kunnen hebben. Het kwam er uiteindelijk niet van, vooral omdat DS'79 uiteindelijk over veel meer inhoud beschikte. Op het moment dat Rob van Hemert voor het derde doelpunt van DS tekende, was het ook gedaan met de weerstand van SVV. Met Nico de Vries weer tevreden zijn pijp trekkend op de tribune startte DS als een flonkerende briljant. Messcherp sneden de combinaties door de Schiedamse linies, waarbij Niels Overweg en Gerrie Mühren om beurten dwars door het centrum de 'lichtgewicht' aanval van DS steunden. SVV liep inmiddels te hoop.Iedereen had het te druk met gaten dichten, of assistentie te verlenen waar een doorbraak van DS'79 dreigde. Doelman Bas van Noordwijk tikte achtereenvolgens een schitterend schot van Cor Lems tot een hoekschop en kreeg voldoende assistentie van 'de muur' bij een vrije trap van Gerrie Mühren.

Black out
Daarvoor echter was DS door een volledige black-out van de grensrechter van een waarlijk klasse doelpunt beroofd. Gerrie Mühren was op onnavolgbare wijze langs een aantal tegenstander gegleden. Bij de laatste sta-in-de-weg maakte hij met de voet en beweging, wipte de bal vervolgens langs de tegenstander en schoot hard in. Geen pass maar een tegenstander, maar toch ging de vlag omhoog omdat Braham buitenspel stond. DS raakte er niet van onder de indruk en bleef op de helft van SVV jagen op en opening, via combinaties en individuele acties. De eerste opening kwam in de 23ste minuut. Jacques den Bakker raasde langs de zijlijn en zette de bal voor. Anne Evers kopte de bal door voor de voeten van Hakim Braham, die doelman Van Noordwijk kansloos klopte: 1-0.


De 'gouden' treffer van Gerrie Mühren, die om onbegrijpelijke reden werd afgekeurd.

Gulzig
Aan DS was het te merken dat er gulzig van het doelpunt 'geproefd' werd. De geoliede formatie bleef doorgaan, al mocht verwacht worden dat SVV, geconfronteerd met een achterstand wel moest aanvallen. Speldenprikken in die richting, maar meer niet. Een doorbraak van Rob Koevermans werd vakkundig door Jaap Bloem ontregeld en verder dicteerde DS de wedstrijd. De bekroning voor het voortreffelijke veldspel kwam in de 38ste minuut. Een knappe voorzet van Van Hemert leek in eerste instantie voor de aanvallers van DS onbereikbaar. Plotseling was daar echter Hakim Braham die hoog de lucht intornde en met een krachtige hoofdknik de bal in de lange hoek joeg: 2-0. De golf van aanvallen hield aan, met als enige smet dat het derde doelpunt maar niet wilde komen. Zo tilde Anne Evers de bal over de lat, na al weer een afgemeten voorzet van Van Hemert.

Wanhoop
Wat kon dit DS eigenlijk gebeuren. Niets, was de conclusie. Het begin van de tweede helft zou anders uitwijzen. De wanhoop nabij gokte SVV op een alles of niets offensief. DS wankelde. Er weden kleine foutjes gemaakt, terwijl de accuratesse uit het spel wegvloeide. Een ander ingesteld SVV schiep zich ruimte en stoorde zo sterk dat DS nauwelijks nog aan aanvallend voetbal toekwam. Wilde tonelen voor het doel van Jaap Bloem, maar toch had SVV verkeerd gegokt. Een flitsende combinatie tussen Van Hemert en Braham bracht opluchting. Gorter miste een unieke kans, na voortreffelijk combineren van Anne Evers en Hakim Braham. Die razendsnel uitgevoerde counter knaagden aan het zelfvertrouwen van de spelers van SVV. Terwijl zij zich kapot beukten, joeg DS hen de stuipen op het lijf. In de 26-ste minuut was het gebeurd. Anne Evers verscheen alleen voor Bas van Noordwijk en schoot tegen de doelman van SVV op. De terugspringende bal werd opnieuw een prooi voor de gretige Evers die meteen voorzette en het hoofd vond van Rob van Hemert. Een kort knik was voldoende: 3-0. DS baadde in weelde en kon zich nog een aantal schoonheidsfoutjes permitteren. Tot het moment dat Ferry Meerhof frank en vrij in de gelegenheid werd gesteld om tegen te scoren: 3-1. Waarmee SVV dan toch nog aardig wegkwam.


Doelman Bas van Noordwijk tracht achterover de kopbal van Braham te keren. Zijn duik was tevergeefs.

Scoreverloop
DS'79-SVV (2-0). Terrein: Krommedijk. Toeschouwers: 3500. Scheidsrechter Henk van Ettekoven. Scoreverloop: 22 Braham 1-0, 37 Braham 2-0, 68 Van Hemert 3-0, 81 Meerhof 3-1. Bijzonderheden: Bij DS'79 ontbrak Peter Matena wegens een knieblessure. Om dezelfde reden bleef SVV'er Jan Köneman aan de kant. De Dordtse club oefent in het carnavalsweekeinde wellicht aan de Krommedijk tegen Sparta. Praag, SVV fungeert woensdagmiddag om vijf uur op Harga als sparringpartner van het Nederlandse UEFA-team. De DS-reserves verloren een vriendschappelijk duel met de tweede keus van Willem II met 2-1. De enige treffer kwam van Peter van pelt. Op 3 februari behandelt de KNVB de arbitragezaak die SVV-trainer Nol de Ruiter tegen z'n oude werkgever Wageningen heeft aangespannen. Opstellingen: DS'79: Bloem; Van der Linden, Mühren, Overweg, Den Bakker, Lems, Lees, Evers; Gorter, Braham en Van Hemert.
SVV: Van Noortwijk; Van der Heide, Warnaar, De Man, Van Kapel; Koevermans, Van Dijk (46 Kiebert), Van der Vlist; Schaap, Meerhof en Dercks (60 Bleiksloot).