Tussen twee verdedigers van Sparta Praag in stuurt Anne Evers de bal richting doelman André Houska. De sluitpost van Sparta Praag bleef in alle situaties meester van het terrein.
DS VOND LEERMEESTER
DS'79 vond in Sparta Praag gistermiddag vooral technisch zijn leermeester. Op het goed ogende, doch uiterst moeilijk bespeelbare veld aan de Krommedijk verloor DS'79 met 0-2 van de Tsjechische tegenstander vooral dankzij de grotere technische kwaliteiten van de spelers van Sparta Praag.
Niettemin werd het voor DS een leerzame oefenwedstrijd, waarin het uitgangspunt lang aantrekkelijk voor de Dordtse ploeg bleef. Een levensgroot misverstand tussen doelman Jaap Bloem en Terry Lees, die de bal over zijn eigen doelman in het net plaatste, verknalde in feite een voor DS'79 riant uitzicht op een eervol resultaat. Met name in de eerste helft was de Dordtse eerstedivisieclub beslist niet de mindere van de Tsjechische tegenstander die de handen dicht mocht knijpen dat het met 0-0 de rust haalde. Slechts twaalfhonderd toeschouwers hadden de koude getrotseerd om het vermaarde Sparta Praag aan het werk te zien. Gezien het harde veld met een klein spiegelglad bovenlaagje en een daardoor springende bal, was het totale beeld van het duel zeker niet slecht.

Grote voorliefde
Opvallend was echter wel dat de Tsjechen een grote voorliefde koesteren voor een wat afwachtende houding om DS'79 via razend snelle counters te verrassen. Glijdende spelers van DS, die tijdens de wedstrijd van schoeisel verwisselden, hadden in de aanvangsfase nogal wat problemen met directe tegenstanders en de omstandigheden. Vrij snel evenwel pasten zij zich aan de wispelturige nukken van de bal aan, waarop een evenwichtig duel ontstond met een aantal aantrekkelijke mogelijkheden voor de thuisclub. Dat de score uiteindelijk gunstig uitpakte voor Sparta Praag dankte het in niet geringe mate aan de voortreffelijke acties van de jeugdige doelman André Houska. De tweede doelman van Sparta Praag, maar net twintig jaar, bleef in het Dordtse aanvalsgeweld moeiteloos overeind. Zelfs in de slotfase waarin hij een spijkerharde kopbal van Hakim Braham onder de lat wegranselde.


Peter Matena (links) in duel met aanvoerder Josef Chovanec, die handen en voeten vol had om de Dordtse spits in bedwang te houden.

Opmerkelijk
Opmerkelijk was opnieuw dat DS'79 door de knieën ging nadat het elftal noodgedwongen op twee plaatsen gewijzigd moest worden. Niels Overweg, nog altijd sukkelend met zijn liesblessure, en Anne Evers, die een bal verkeerd op zijn hoofd had gekregen, keerden in de tweede helft niet terug. Het betekende de vuurdoop van Klaas Wijers, de ex-speler van SC Amersfoort. Om in moeilijke omstandigheden je ware gezicht te moeten laten zien, valt niet mee. Een oordeel vellen over de kwaliteiten van Wijers is dan ook niet op zijn plaats. Hij kwam op het gladde veld wel moeilijk uit de voeten, doch dat gold voor meerdere spelers. Na de gewenningsperiode bleek dat Sparta Praag in ieder geval geen verliezende tegenstander wilde zijn. Gewaarschuwd door de door DS behaalde resultaten tegen NAC en Borussia Mönchengladbach, mochten de aanvallers van DS zich in ieder geval verheugen in een straffe mandekking. Niettemin bezorgde Peter Matena met zijn acties de centrumverdediger Jozef Chovanek voldoende werk om voortdurend waakzaamheid af te dwingen.

Uitstekend weg
DS kwam overigens in de beginfase uitstekend weg bij een voorzet van Stanislav Griga en Jaap Bloem uitgleed. Niels Overweg verwerkte de bal glijdend tot hoekschop, waardoor het gevaar kon worden afgewend. Doelman Houska vestigde vervolgens voor de eerste maal de aandacht op zich door stijlvol een spetter van Rob van Hemert tot hoekschop te verwerken. Bij een kopbal van Anne Evers, na maatwerk van Cor Lems, bleef Houska eveneens knap overeind. De vlam sloeg echt in de pan op het moment dat Jacques den Bakker en Terry Lees een dubbelschot van Vlatimil Calta uit het lege doel wisten te werken. Er volgde tien minuten vuurwerk op van DS, met een levensgrote kans voor Peter Matena. De direct vurende spits van DS vond evenwel een niet te vermurwen Houska op zijn weg die het harde schot knap pareerde.

Reflex
Een hard schot van Gerrie Mühren werd in een reflex gestopt, waarna Rob van Hemert mistastte bij een dot van een kans. Met Klaas Wijers en Edwin Gorter voor Niels Overweg en Anne Evers volgde in het begin van de tweede helft een Tsjechische offensief, waarop DS'79 het antwoord schuldig moest blijven. Een kanonnade van schoten werd overleefd, maar in de veertiende minuut was er voor Jaap Bloem geen houden aan. Vlak voor zijn neus werd de bal een aantal keren vlekkeloos gekaatst tot de bal voor de voeten kwam van de vrijstaande Stanislav Griga. Met een simpel tikje velde hij de totaal uit positie gespeelde Bloem: 0-1.


De jeugdige André Houska vormt op dit moment een te groot struikelblok voor Braham.

Krampachtig
Een nu veel krampachtiger DS'79 trachtte de schade te beperken, doch het miste de kracht om de Tsjechische verdediging uit positie te spelen. In de 28-ste minuut werd DS definitief geklopt. Terwijl Terry Lees, die ruim de tijd had de bal naar voren te spelen, werd opgeschrikt door een kreet van Bloem volgde een afgemeten lobbal over Bloem heen: 0-2. In de laatste vijf minuten kwam DS nog even sterk terug, doch een te harde voorzet van Peter Matena werd door Braham gemist, terwijl doelman André Houska bij een kopbal van Hakim Braham DS van de laatste illusie beroofde.

Scoreverloop
Scoreverloop: 59e min. Griga 0-1, 73 min. Lees 0-2. Toeschouwers 1200. Scheidsrechter Verhoef.
DS'79: Bloem; Van der Linden, Overweg (Wijers), Mühren, Den Bakker; Lems (Oostdam), Evers (Gorter), Lees; Braham, Matena, Van Hemert.