Gerrie Mühren stal opnieuw de show door aanvallers van SC Veendam tot machteloze pionnen te maken.

DS: DE PUNTEN TELLEN
Eens te meer is gebleken dat kleine clubs voor DS'79 een groot obstakel vormen. Met de demonstratie tegen FC VVV in het achterhoofd, werd het duel met SC Veendam, zeker gezien het scoreverloop, een fikse tegenvaller. Verdedigend stak DS'79 gistermiddag in een ongenaakbare vorm. De laatste linie van de Dordtse kandidaat voor de eredivisie liet geen enkele steek vallen. De aanval bleef evenwel flink onder het verwachte niveau. Kansen kreeg DS voldoende, maar aan de afwerking ontbrak te veel om Veendam al in een vroeg stadium op de knieën te kunnen krijgen. Met uitzondering dan van die ene keer dat Anne Evers, na een verrukkelijke een-twee-combinatie met Hakim Braham, doelman Hiddo Reys met een striemend schot voor een voldongen feit plaatste.
Zoals verwacht bleek SC Veendam geen opponent om tegen te schitteren. Onbegrijpelijk is het zelfs dat een ploeg die niets meer te winnen of te verliezen heeft, nog immer nadrukkelijk kiest voor een spelconcept waarin de counter een hoofdrol wordt toebedeeld. SC Veendam heeft veel te weinig inhoud om zelfs dat spelletje tot in de finesses uit te voeren. Het gegeven dat Jaap Bloem slechts één keer echt op de proef werd gesteld - hij moest een schot van Henk van der Vlag met de voet keren - zegt meer dan voldoende. De punten tellen zwaar en aan die opdracht heeft DS voldaan. De wijze echter waarop een promotiekandidaat zich door dit duel worstelde, was beslist geen waarborg voor het nog te behalen restant van punten om de grote overstap waar te kunnen maken.

Goed werk
Zoals gezegd: verdedigend mankeerde er nauwelijks iets bij DS. Gerrie Mühren stal de show op zijn bekende manier. Niels Overweg degradeerde Rudi Metz tot een waardeloze pion, terwijl Cees Spaan, naast het uitschakelen van Van der Vlag, een voortreffelijke dubbelfunctie vervulde met zijn hulp aan Jacques den Bakker. De laatste had zijn handen meer dan vol aan de grillige McNulty, veruit de beste speler bij SC Veendam. De rol die hij van zijn trainer Hans Alleman had meegekregen vervulde hij uitstekend. Hij moest het opkomen van Jacques den Bakker indammen. McNulty deed zijn werk uitmuntend, waardoor een niet onbelangrijke gifangel werd uitgetrokken. Aan de andere kant belette Jacques den Bakker dat McNulty in aanvallend opzicht aan zijn trekken kwam. Het was het meest boeiende tweegevecht uit de wedstrijd. Vooral ook omdat Den Bakker naast zijn verdedigende rol tweemaal het houtwerk, met zuiver gerichte schoten, op zijn weg naar een doelpunt vond.


De uithaal van Anne Evers, waarmee hij DS de volle winst bezorgde.

Weerslag
Ab van Oorschot was een waardige vervanger voor Ad van der Linden, waarmee het beste deel van de Dordtse ploeg is bellicht.
Het zwakke optreden van de aanvalslinie vond vooral zijn weerslag op het middenveld, dat door het vele balverlies te veel brekend werk moest verrichten. Kansen waren er voldoende. In de achtste minuut al geselde Jacques den Bakker met een verrassend schot buiten bereik van Hiddo Reys de paal. Het houtwerk stond derhalve de grote wens van oefenmeester Hans Dorjee in de weg, die hoopte op een snel openingsdoelpunt. Dit vooral om de defensieve houding van de tegenstander zo snel mogelijk op te heffen. Er kwam nog een tweede mogelijkheid in de openingsfase toen Niels Overweg gedurfd door het centrum 'opstoomde' en met een gave dieptepass Cees Spaan lanceerde. Spaan kwam centimeters tekort om Reys te kunnen verrassen.


Niels Overweg toonde zich tegen SC Veendam opnieuw de ware prof. Rudi Metz, de bonkige spits van Veendam kreeg letterlijk en figuurlijk geen been aan de grond.

Vetragend spel
Even, na een kwartier, dreigde er voor DS een catastrofe. Niels Overweg won een duel van Rudy Metz doch blesseerde daarbij zijn knie. Het liep goed af, omdat Overweg de pijn verbeet en zo een ongekend brok karakter aandroeg. DS had het nodig. Veendam immers trachtte met vetragend spel de vaart uit de wedstrijd te halen. Breedtepassjes in overvloed, terugspeelballen eveneens. En DS maar jagen, waardoor krachten werden gesloopt. DS wilde best. Na dik twintig minuten kreeg Hiddo Reys een waar bombardement van schoten te verduren van Anne Evers, Hakim Braham en Terry Lees. Met name Braham had de beangstigende ban kunnen breken op het moment dat hij vrij voor Reys de bal kreeg toegespeeld. De bal gierde na zijn halve omhaal over de lat. Nervositeit, een glad en hobbelig veld; alles speelt mee in de race naar een titel. Vooral het eerste. Te gehaast trachtte DS de opening te forceren met als gevolg veel balverlies

Flitsende reactie
Na een half uur plukte Veendam daar bijna de vruchten van. McNulty zette Den Bakker op het verkeerde been en bracht Van der Vlag in stelling. Bloem redde met een flitsende reactie met de voet. DS domineerde, maar zonder overtuiging. Hulp van Niels Overweg was welkom. De Dordtse voorstopper stichtte opnieuw opperste verwarring in de verdediging van Veendam met een sterke rush door het centrum, waar hij - een meter buiten de lijnen - vakkundig werd neergelegd. Anne Evers vuurde bij de vrije trap hoog over. DS trachtte bij de aanvang van de tweede helft het spel meteen weer naar de zijde van Veendam te verplaatsen doch het vond in SC Veendam een tegenstander die ongeveer tien minuten lang uit zijn schulp kroop. Het bleek evenwel niet bij machte om de superieure Dordtse verdediging ook mar even in verlegenheid te brengen. Na die tien minuten pakte DS de aanvallende draad weer op en schudde Jacques den Bakker eindelijk weer lastpost McNulty van zich af. Opnieuw had vrouwe Fortuna geen mededogen met de linkerverdediger, want terwijl hij de bal na een machtig schot richting Reys stuurde, hield de lat hem van de zo verdiende treffer af. Het was uitstel van executie, want in de vijftiende minuut kwam dan eindelijk het zo vurig gehoopte succes. Na een vlekkeloze combinatie met Hakim Braham, werd de verdediging van Veendam uitgespeld, waarop de Dordtse topscorer de bal steenhard in de touwen joeg: 1-0. Met de inbreng van Rob van Hemert als linkerspits werd Jacques den Bakker eindelijk bevrijd van McNulty, die naar de andere kant verhuisde om tegen Ab van Oorschot zijn geluk te beproeven. Met twee wissels, Korte en Koos voor Louwens en Frans Metz, trachtte Hans Allemans het tij voor zijn ploeg nog te doen keren. Het kwam er niet van omdat DS in ieder geval zoveel rust wist op te brengen dat het iedere aanvalspoging van Veendam in de kiem wist te smoren.


Het is duidelijk, de jeugd ziet Anne Evers niet graag vertrekken. Spandoeken aan de Dike-side spreken boekdelen.

In het zijnet
DS kwam al evenmin meer tot scoren, omdat Hans Boer een bal van de doellijn toverde en Braham Reys op zijn weg naar het doel vond. Twee minuten voor het einde leek de score dan toch nog een draaglijker aanzien te krijgen. Een sterke combinatie tussen Van Hemert en Evers, bracht de laatste vrij voor doelman Reys. De laatste mogelijkheid eindigde in het zijnet. Wat overbleef was dat de punten uiteindelijk tellen.

Scoreverloop
DS'79 - Veendam 1-0 (0-0). Terrein: Krommedijk. Toeschouwers 4000, Scheidsrechter Jan Keizer. Scoreverloop: 59 Evers 1-0.
Bijzonderheden: Bij DS'79 bleven Cor Lems en Ad van der Linden geschorst aan de kant.Opstellingen: DS'79: Bloem; Van Oorschot, Mühren, Overweg, Den Bakker; Lees, Evers, Spaan; Gorter (60 Van Hemert), Matena en Braham.
Veendam: Reys; J.Brouwer, Boer, Van Loon, Oosterwold; Louwes (70 Koops), Van der Vlag, Frans Metz (70 Korte); McNulty, Rudolf Metz en Roossien.