DS'79 IS ER BIJNA
Als DS'79 zondag aan de Krommedijk ook Volendam, de nummer twee in de eerste divisie, de punten ontfutselt, is de promotie naar de eredivisie een feit! Zie hier de conclusie na de moeizame 1-0 winst op Heerenveen en de halve misstappen van de concurrenten in het afgelopen weekeinde.
Het moet gezegd dat het geduld van de meegereisde Dordtse fans zaterdagavond wel op de proef werd gesteld. Pas twee minuten voor het eindsignaal van Bouke Draaisma was aanvoerder Anne Evers verantwoordelijk voor de beslissende treffer, waarmee hij nogmaals z'n kapitale waarde voor DS'79 bewees. Aan dit doelpunt ging een enorme blunder vooraf van de anders zo trapvaste aanvoerder Teun Kist.
Het betekende meteen de capitulatie van het uitgeschakelde Heerenveen dat zo fanatiek tegenstand bood dat Hans Dorjee na afloop opmerkte „dat het op deze manier voor ons moeilijk voetballen was", temeer daar Niels Overweg (knie) en Edwin Gorter (kuit) buiten de lijnen bleven.
Terry Lees, evenmin volledig fit, fungeerde echter als een uitstekende voorstopper en droeg mede bij aan het schadevrije optreden van Jaap Bloem, terwijl Cor Lems zich ontpopte tot uitblinker, al werd de Rotterdammer (terug na een schorsing) wél weer op de bon geslingerd na een hardhandig actie.
DS'79 mocht dan ook wel aanspraak maken op de overwinning, omdat het technisch beter was, een uitgebalanceerder geheel vormde en met meer overleg z'n combinaties uitvoerde.
DS'79 schoot met offensieve bedoelingen uit de startblokken maar kreeg spoedig een tegenvaller te incasseren, toen Jacques den Bakker door Boy Nijgh uit de wedstrijd werd geschopt. De Brabander kwam kort daarop weliswaar terug, maar verdween na een half uur toch uit het veld (z'n plaats vervanger was Bert Bartelings), waarna hij voor onderzoek naar het ziekenhuis werd getransporteerd. De diagnose luidde dat Den Bakker niets had gebroken.
In de eerste helft waren de kansen en de gerichte schoten dun gezaaid. Het enige wapenfeit tijdens de openingsfase was een projectiel van Peter Matena, waar doelman Jan de Boer de grootste moeite mee had. Het duurde tot kort voor de pauze alvorens Jaap Bloem zich kon onderscheiden bij twee knallen van Jan Schulting.
Na de hervatting trok DS'79 het initiatief naar zich toe. Cor Lems trok aan de rechterkant permanent de aandacht met gave voorzetten en handige passeerbewegingen. Het leek erop dat DS'79 z'n opponent zou overklassen doch Heerenveen vocht energiek terug. Aan de andere kant testte Boy Nijgh tot tweemaal toe Jaap Bloem op z'n kwaliteiten.
Gaandeweg werd de druk op de Friese veste groter. De Heerenveen-afweer wankelde bij tijd en wijle, zoals na een vlotte combinatie tussen Braham, Matena en Evers die laatste voltooide met een schot dat rakelings naast de paal caramboleerde. Nog dichter bij de winnende treffer was Rob van Hemert. Achtervolgd door Teun Kist stormden hij op Jan de Boer af die nog juist redde. Het betekende slechts uitstel van executie, omdat Anne Evers tijdens de apotheose wel een gaatje vond.
Een beter moment had hij niet kunnen uitkiezen...