Met de knie lift Anne Evers de bal over de vertwijfeld springende doelman Den Boer in de touwen. Verdedigers van Heerenveen zien machteloos toe.
VERMINKT DS VOLMAAKT
Heel even slechts beroerde Anne Evers de bal met zijn knie. Ruim voldoende echter om de voortreffelijke doelman Jan den Boer kansloos te passeren. Zo haalde DS'79 nog geen drie minuten voor het einde de verrukkelijke overwinning van 0-1 binnen bij Heerenveen. Een met dolle vreugde begroette triomf die voor DS'79 de deur naar het grote voetbalwalhalla, de eredivisie, wagenwijd openzette.

Een droom
Winst bij Heerenveen, het leek een droom die bijna nooit in vervulling kon gaan. Uiterlijk deerlijk verminkt betrad DS de heilige grond in de Hel van het Noorden. Niels Overweg zat met een somber gezicht op de tribune. Een verrekte knieband maakte hem het spelen onmogelijk. Edwin Gorter treurde niet, maar hij verbeet de pure ellende van het niet kunnen spelen van een vals klinkend fluitje. Een gezwollen kuit, opgelopen tegen Veendam, hield hem eveneens buiten de basis. Ad van der Linden zat nukkend de laatste wedstrijd uit van de hem door de tuchtcommissie opgelegde schorsing. En tot overmaat van ramp werd Jacques den Bakker al na tien minuten door Boy Nijgh op een smerige manier (ongestraft) DE WEDSTRIJD UITGESCHOPT. Mentaal kan DS - en dan bedoelen we de hele selectie - blijkbaar niet kapot, want de overgave waarmee de invallers zich van hun taak kweten, was formidabel.


Zo, dat was het dan. Geel voor Cor Lems van de Groninger Bouke Draaisma.

Voorbeeldig
Ab van Oorschot, al vele malen als 'vervanger' binnen de lijnen gestuurd, speelde zijn beste wedstrijd van dit seizoen. Bert Bartelings had het zo niet nog moeilijker doch ook hij kweet zich voorbeeldig van de hem opgedrongen taak om, na Jacques den Bakker, de snelle Jaap Schuurman uit te schakelen. Terry Lees verhuisde weer eens naar de positie van Niels Overweg en op een paar schoonheidsfoutjes na, was hij mede verantwoordelijk voor de nul van Heerenveen. Twee kleine slippertjes ook van Gerrie Mühren die echter een ploeg vol vertrouwen niet kunnen deren. Cees Spaan mag in alle lofuitingen zeker niet ontbreken. Wat een inzet en incasseringsvermogen. Het is heel wat wat Spaan weet op te brengen.

Middenveld
De wedstrijd zou op het middenveld worden beslist en tot groot geluk van Hans Dorjee kon hij weer teruggrijpen op Cor Lems, die een meer dan voortreffelijke tweede helft speelde. Dat was nodig ook, want Anne Evers had het verschrikkelijk moeilijk tegen Reindert Dolstra, die niets naliet om Evers uit zijn spel te brengen. Lems en Spaan speelden evenwel zo sterk dat Heerenveen desondanks de slag om het middenveld niet konden winnen. Lems verloor toch nog een slag, die tegen scheidsrechter Bouke Draaisma. Onbegrijpelijk is het dat Draaisma de grove overtreding van Boy Nijgh tegen Jacques den Bakker wegwimpelde met een klein toespraakje tot Nijgh. Vervolgens trok hij voor Lems wel de gele kaart bij een poging om van achteren de bal te spelen. Lems zal die handeling, blijkbaar vastgeroest in zijn spel, moeten afleren, want het blijkt menig scheidsrechter - en soms wel degelijk terecht - mateloos te irriteren. Anne Evers (weer hij?) zorgde voor de beide winstpunten, waarmee hij - ondanks zijn straffe bewaking - de Dordtse aanvalslinie uitstekende te hulp schoot. Matena, Braham en Van Hemert werkten hard, doch aan hun afwerking mankeerde wel het een en ander. Matena had de pech dat doelman Den Boer een gloeiende kogel van hem nog net over de lat tikte. Jan de Boer was een grote sta in de weg voor de Dordtse aanvaller, dat zeker. Niettemin had Rob van Hemert tweemaal een goede gelegenheid de score open te breken. De eerste keer won Den Boer, de tweede maal passte hij naar de toestormende Evers, die ver naast schoot. DS'79 heeft Heerenveen niet lang in het onzekere gelaten over wat het in Heerenveen kwam doen. Al in de tweede minuut zweefde de bal uit de eerste hoekschop via Cees Spaan scherp voor het doel en bleek de dubbele dekking voor Hakim Braham op dat moment te veel van het goede. In diezelfde korte spanne tijd was Anne Evers al tweemaal door Reindert Dolstra tegen het gras gewerkt, een vingerwijzing dat hij strikt aan zijn opdracht wenste te voldoen. Toen kwam voor DS die vervelende negende minuut, waarin Nijgh van achteren de enkel van Den Bakker vol trof. Na vier minuten oplappen kwam Jacques den Bakker weer terug,maar na een klein half uur werd de pijn onverdraaglijk en maakte Bert Bartelings zijn entree.


Den Bakker uitgeteld. Verzorging aan de zijlijn.

Te tam
Opvallend facet: de zo gevreesde Friese furie bleek een te tam geheel om DS daadwerkelijk van de kook te kunnen brengen. Met de komst van Bartelings immers was de lengte in de verdediging tot een minimum gereduceerd. Toch weigerde Heerenveen om via hoge voorzetten de kopkracht van spelers zoals Nijgh, Schulting en Bakker in stelling te brengen. Het vertrek van Eddy Bosman van Heerenveen naar Go Ahead Eagles heeft bij de ploeg wel heel nadrukkelijke sporen achter gelaten. DS trok er profijt van, het speelde rustig in de verdediging en loerde op iedere mogelijkheid om hard te kunnen toeslaan. In de 32-ste minuut een goede mogelijkheid voor Hakim Braham, nadat Ab van Oorschot de bal op zijn hoofd liet neerdalen. Braham kopte vrij voor doel naast. Heel sterk speelde Van Oorschot vervolgens drie man uit, nadat DS door een overtreding van Anne Evers wat in de problemen was gekomen.

Foutloos
Hij wisselde dat voortreffelijke moment echter af met een te zachte terugspeelbal op Mühren, waarop Schulting via twee knalharde schoten de kwaliteiten van Bloem testte. Jaap Bloem verwerkte ze foutloos, al had hij bij het tweede schot, vol effect, wel de nodige moeite de bal onder controle te krijgen. De rust werd bereikt nadat Gerrie Mühren met een schitterende kromme pass de snel opkomende Bartelings bereikte. Den Boer weigerde te capituleren. In het eerste kwartier van de tweede helft kreeg DS'79 de beste kansen van de wedstrijd. Een knappe voorzet van Lems werd door Van Hemert net gemist, waarna Braham omhalend over vuurde. Bij de tweede voorzet van Cor Lems, die alsmaar groeide in zijn spel, tikte Anne Evers de bal te kort terug op Braham, waarmee een nieuwe mogelijkheid de mist in ging. En na een missertje van Mühren, dat goed werd rechtgetrokken, tikte Van Hemert de bal in de voeten van Evers, die naast schoot.


Een juichende trainer Dorjee.

Tweestrijd
Van Hemert had de wedstrijd in de 25-ste minuut al kunnen beslissen. Hij werkte zich knap tussen twee verdedigers door en stond oog in oog met doelman Den Boer. De tweestrijd verloor hij. Voor Terry Lees liep inmiddels een moment van ondoordachtzaamheid, hij liet de bal pasklaar voor een tegenstander liggen, goed af omdat geen aanvaller van Heerenveen er gebruik van wilde maken. De wedstrijd leek inmiddels uit te monden in een gelijkspel. Anne Evers stak daar geheel onverwachts drie minuten voor het einde en stokje voor. Peter Matena kopte bij een voorzet van Lems de bal verrassend door, waarop Teun Kist over de bal maaide. Het 'knietje' van Anne Evers was vervolgens voldoende voor de zo kostbare winst, waar eigenlijk niemand meer op rekende.

Scorverloop
DS'79 - Volendam 2-2 (1-1). Terrein Krommedijk. Toeschouwers 10.000. Scheidsrechter Van Swieten. Scoreverloop: 1. Braham 1-0, 16. Holshuyzen 1-1, 59. Evers 2-1, 81 Tuyp 2-2.
OPSTELLINGEN (DS'79): Bloem; Van der Linden, Mühren (55. Gorter), Overweg, Den Bakker, Matena (45. Van Hemert).
(Volendam): Hoek; Kwakman, Jonk, Schokker, Zwarthoed; Tuyp, Holshuyzen, Helling; Tol (37. Steur), Guyt, Kramer (70. Mooijer).
Bijzonderheden Van Swieten deelde geen gele kaarten uit in de qua spanning aantrekkelijke wedstrijd. Mühren, Matena en Tol vielen uit vanwege blessures en quizmaster Frank Kramer ging af, omdat hij uit de wedstrijd was gespeeld door Ad van der Linden.