DS'79 IN SPEKTAKELSTUK LANGS HEERENVEEN

Hakim Brahams hoogstandje aan de Krommedijk. De Heerenveners Braham (links) en Van de Wildenberg staan er versteld van. DS'79 leidt, 1-0.
Voor al die mensen die het enthousiasme van radioverslaggever Theo Koomen met een korreltje zout nemen. DS'79 - Heerenveen (2-1) was écht een spektakelstuk. Op misschien het begin van de tweede helft na had het duel alles wat voetbal aantrekkelijk maakt. Twee aanvallend ingestelde ploegen, briljante acties en natuurlijk ook fouten. Eerlijk is eerlijk, na het afwegen van dat alles bleek de overwinning bij de ploeg terecht gekomen die daar het meest recht op had: DS'79 dus. Tegenstander Heerenveen was eigenlijk maar twee momenten serieus in de wedstrijd: één kwartier voor tijd, toen Boy Nijgh de marge verkleinde en DS in lichte paniek bracht. En natuurlijk meteen na de aftrap, toen John van de Wildenberg zomaar mocht doorlopen en op de lat schoot.

In vorm
Voor de rest was het al DS'79, wat de klok sloeg. En juist in de eerste helft (Dorjee; „Het beste voetbal, dat we tot dusver hebben laten zien") lukte alles, alhoewel de schutterende Friese defensie ook zijn niet weg te cijferen steentje bijdroeg. Het enige dat bij de thuisploeg te wensen overliet, was de afwerking. En precies op het moment dat de eerste twijfel de kop op leek te steken, was daar Hakim Braham. De vrije trap kwam van Cor Lems, de doorgekopte bal nam Anne Evers voor z'n rekening en toen, ja, toen kreeg Hakim die ingeving. Met de rug naar het doel, de bal eerst op de borst en vervolgens die werkelijk schitterende omhaal naar de verste hoek, waar doelman Jan de Boer tevergeefs naar de bal reikte: 1-0.
Het geloof keerde op slag terug. In de 26e minuut, nauwelijks vijf minuten later, treuzelde routinier Teun Kist met uitverdedigen en Henk van Leeuwen zag zijn kans schoon. Onmiddellijk bediende 'mooie' Henkie de eveneens loerende Braham en koppend verschalkte de vaak verguisde Tunesiër De Boer voor de tweede maal: 2-0. In de daaropvolgende periode tot aan de rust had DS'79 bij Heerenveen een sportief slagveld kunnen (en moeten) aanrichten, maar om nog onduidelijke redenen werd het team van Henk van Brussel gespaard. Gorter, Van Leeuwen, Braham, Lees, ze waren zo dicht bij de 3-0 en misschien nog wel meer.
Een supertevreden Dorjee na afloop: „Het afwerken is een probleem, maar desondanks was de 2-0 bij rust toch een verzekering voor de tweede helft. Ik wist nog heel goed van Excelsior in de nacompetitie (4-0 winst, ES) hoe dit Heerenveen te bestrijden is. Van Leeuwen en Braham zet je dicht bij elkaar in de spits en de vleugels laat je voor opkomende mensen. Vooral Jacques den Bakker heeft daar prima gebruik van gemaakt, ook al omdat Eddy Bakker natuurlijk niet een meter verdedigde.
De tweede fase was inderdaad een gelopen koers. Ondanks het windvoordeel kon het Friese tegenoffensief de thuisploeg niet echt verontrusten. Tenminste, tot een kwartier voor tijd, toen Boy Nijgh zomaar door de Dordtse defensie mocht soleren: 1-2. Die stand leverde in de slotfase gele kaarten, een nog feller aanvallend Heerenveen en een counterend DS'79 (met wéér enorme kansen) op.
De score bleef ongewijzigd, evenals trouwens de totaalindruk van het spektakelstuk.