Anne Evers (links) tracht doelman Jan de Boer met een listig lobje te verschalken.
DS: FLAIR EN WILSKRACHT
Als het ware gezicht van het huidige DS'79 gisteren echt is komen bovendrijven, dan valt er aan de Krommedijk nog heel wat te beleven. In een adembenemend voetbalgevecht, waarbij heroïsch werd gestreden om ieder vierkante centimeter, werd topper Heerenveen met 2-1 verslagen.

Hartverwarmend
Hartverwarmend was de instelling van twee ploegen die mede de dienst uitmaken in de eerste divisie. Meer dan hartverwarmend was het voortreffelijk veldspel dat DS'79 de 4000 toeschouwers voorschotelde. Geen zwak moment kende de formatie van Hans Dorjee, die in feite tactisch de wedstrijd naar zijn hand zette. Lang heeft het Dordtse legioen moeten wachten op de eerste overwinning op eigen bodem, maar het werd er dan ook een die klinkt als een klok.

Verdiensten
Superlatieven schieten eigenlijk te kort om de verdiensten van de spelers op te sommen. Eén er uit lichten moet wel. Hakim Braham acteerde gisteren aan de Krommedijk als nimmer te voren. Met twee gave doelpunten loodste hij DS'79 de thuishaven in, waarbij zijn eerste doelpunt de herinnering er aan voor altijd levendig zal houden. Het blijkt toch nog wel mogelijk te zijn; aanvallend voetbal in de eerste divisie. Heerenveen, sinds augustus van dit jaar ongeslagen, liet er geen enkele twijfel over bestaan dat het verdedigend voetbal schuwt als geen ander. DS'79 mocht zelfs de handen dichtknijpen dat het in de eerste de beste minuut niet met één óf 2-0 had achtergestaan. Na die vlammende opening zette DS echter knap orde op zaken en werd Heerenveen tactisch afgebluft. Hakim Braham, de wervelende linkerspits, trok regelmatig als een schicht naar binnen waarbij hij zijn directe tegenstander met zich mee lokte.


Cor Lems speelde, na een klein missertje in het begin, een uitstekende wedstrijd. Drie spelers van Heerenveen konden hem op dit moment niet in toom houden.

Open gaten
Het gevolg hiervan was dat de snelle Jacques den Bakker alle ruimte kreeg om zich in de open gaten te storen. Aan de andere kant bemoeide Edwin Gorter zich met dit spelletje, zodat het gevaar constant van twee kanten dreigde. In de tweede helft was de overmacht aan de buitenkanten wel afgelopen, maar toen stond DS al met 2-0 voor. Een veel te kleine voorsprong, gezien het aantal mogelijkheden welke DS met uitstekend verzorgd veldspel zelf creëerde. In feite was het niet voldoende afmaken van de kansen de enige smet die op dit sterke DS'79 kon worden aangemerkt. De echte doelrijpe kansen kwamen evenzo in de tweede helft, met zelfs drie in de laatste tien minuten. Door het missen ervan kwam DS zelfs in de slotfase nog in de problemen, want omdat de verlossende treffer uitbleef bleven DS én legioen leven in onzekerheid.

Gele kaarten
Het kwam er niet van, al kostte het Niels Overweg een gele kaart (zijn tweede), die overigens werd gecompenseerd voor het geel van Braber, die Peter Matena in de klei drukte. De opwindende opening van Heerenveen verraste DS bijna, want al in d eerste minuut werd Bloem verrast met een lob van Boy Nijgh op de lat en een teruggespeelde bal van Lems op Bloem, waar een tegenstander tussen stond. Bloem zorgde er voor dat het allemaal met een sisser afliep, waarop DS de rug strekte en SC Heerenveen onder vuur nam. Het was het begin van een tomeloze aanvalsgolf bij DS waarbij Joop Braber bij een hoekschop de bal in wanhoop maar over het eigen doel kopte en bij de volgende hoekschop de bal uit een gapende doelmond maaide. Nadat Ad van der Linden uit de wedstrijd was 'getikt' en Van Oorschot zijn plaats overnam, bleef Heerenveen-doelman Jan de Boer bij een dubbelschot van Gerrie Mühren en Edwin Gorter al grabbelend overeind.


Het geweldige doelpunt van Hakim Braham. Terwijl Braham nog op zijn rug ligt, zeilt de bal in de bovenhoek.

Stormrijp
Succes kon voor dit DS evenwel niet uitblijven. De verdediging van SC Heerenveen was zo dermate stormrijp en DS dicteerde de wedstrijd zo nadrukkelijk dat er wel een gat moest vallen. De openingstreffer werd het droomdoelpunt voor Hakim Braham. Bij een vrije trap van Cor Lems kopte Anne Evers de bal door naar Braham. Die ving de bal op zijn borst op; er volgde een achterwaartse salto waarbij hij in een beweging de bal in de touwen joeg: 1-0. Even leek het er op dat DS de voorsprong iets te snel wild uitbouwen, waardoor de precisie uit de pass verdween, maar een schitterende actie tussen Gorter, Braham, Lees en Evers bracht de ware klasse weer aan het licht. Het tweede doelpunt voor DS werd wel gescoord door Hakim Braham, maar kon alleen maar tot stand komen door het voortreffelijke werk van Henk van Leeuwen. Vrijwel op de doellijn trok Van Leeuwen de bal met een tegenstander voor zich toch voor, waarop Braham de bal slechts in het doel hoefde te lopen: 2-0. En dit zes minuten na de openingstreffer. Het hield een belofte in, want de verdediging van SC Heerenveen was dermate de kluts kwijt geraakt dat de mogelijkheden zich voor DS bleven aandienen. Edwin Gorter in het geheel een knappe pion, miste tot tweemaal toe net dat hele directe, waarmee hij had moeten toeslaan om mogelijkheden te verzilveren. Mocht Heerenveen bij de rust blij zijn met de achterstand van 2-0, bij een Friese ploeg weet je het nooit. Het kreeg in de tweede helft de straffe wind mee. Het kwam opnieuw onbevangen uit de startblokken, maar de verdediging van DS hield de zaak hermetisch gesloten. Opnieuw kreeg DS twee uitstekende mogelijkheden om de tegenstander knock out te 'slaan'. Voor de vierde maal stond een speler van Heerenveen een doelpunt in de weg op het moment dat Anne Evers de bal scherp voorzette en Van Wildenberg in uiterste nood de bal over het verlaten doel kopte. Hoe gevaarlijk de aanval van Heerenveen kan toeslaan bleek daarna, toen Nijgh en Gotink beste kansen kregen doch faalden. Er stonden drie hoekschoppen op rij van DS tegenover. Piet Boksma was de volgende verdediger van Heerenveen die een inzet van Henk van Leeuwen uit het doel gleed, pal voor Hakim Braham met een liesblessure het veld moest ruimen. Hakim Braham was nauwelijks in de kleedkamer of Heerenveen sloeg genadeloos terug. Boy Nijgh, een hele wedstrijd zie je hem niet en dan plotseling: Boem. Voor Jaap Bloem wist wat er aan de hand was, vloog de bal de kruising in: 2-1. Heerenveen rook natuurlijk nog een mogelijkheid, maar in de laatste tien minuten kreeg DS via Evers, Gorter en Lems nog drie kansen. Zelfs onder druk bewees DS daarmee de grote klasse.


Ad van der Linden, de gaande man, terwijl Ab van Oorschot door zijn trainer het veld wordt ingestuurd.

Scoreverloop
DS'79 - Heerenveen 2-1 (2-0). Terrein Krommedijk.
Toeschouwers 2800. Scheidsrechter Verhoef.
Scoreverloop: 20. Braham 1-0, 26. Braham 2-0, 76 Nijgh 2-1.
Bijzonderheden: Gele kaarten voor Braber (Heerenveen) en Overweg voor het onderuit halen van een tegenstander. Ad van der Linden (zwaar gekneusde enkel) viel al na een kwartier uit. Voor Cor Lems betekende het duel tegen Heerenveen het eerste na een afwezigheid van zes wedstrijden. „Het ging alleen in het begin niet best. Ik had me zo voorgenomen me te beheersen, dat ik niet in m'n spel kwam."
Opstellingen: (DS'79): Bloem; Van de Linden (15. Van Oorschot), Mühren, Overweg, Den Bakker; Lems, Gorter, Evers, Lees; Braham (72. Matena), Van Leeuwen.
(Heerenveen): De Boer; Akkerman (45. Heijne), Kist, Boskma, Braber; Van de Wijdenberg, Bosman, Gotink; Bakker (70. De Vries), Nijgh, Schulting.