Johnny Dusbaba (links) tijdens een 'luchtgevecht' met Anne Evers, is op de goede weg.
DS ZET NAC VOOR SCHUT
Een groter compliment kon DS'79 niet krijgen. Ruud Geels, de aanvalsleider van NAC: „Laten ze deze twee elftallen meer wisselen. NAC in de eerste divisie en DS'79 in de eredivisie". Ruud Geels baseerde zijn uitspraak zeker niet op het uiteindelijke resultaat van 4-2, waarmee DS'79 de Bredase opponent in feite had vernederdt. „Het is ongelooflijk", zei hij. „Dit elftal heeft enorme perspectieven. Een ijzersterk middenveld en een oerdegelijke verdediging, welke zich overigens wel een paar slordigheidjes permitteerde. Aanvallend is DS evenmin te onderschatten, al is de voorhoede wel grillig". Uitgaande van de complimenten van Ruud Geels; DS'79 heeft NAC zeker in de eerste helft volledig overklast. In een oefenwedstrijd, al werd er bij vlagen op het scherp van de snede gespeeld, tellen niettemin andere normen. Van DS'79 is bekend - Ajax weet er alles van - dat hij tegen eredivisieploegen niet wenst af te gaan. Inzet bij iedereen. NAC zal zich er achter verschuilen, want vooral in de eerste helft was de inspiratie ver te zoeken. Het nam niet weg dat DS'79 speltechnisch voor NAC mocht dienen als leermeester, want in feite werd NAC een complete afgang bespaard.

Beschamend
Anne Evers miste bijvoorbeeld een strafschop en pal daarop een unieke gelegenheid om de score voor DS uit te bouwen. Zodoende haalde NAC in feite toch al beschamend de rust met een achterstand van 3-1, welke voor hetzelfde geld 5 óf 6-1 was geweest.
DS heerste op het middenveld. Een voortreffelijke Cor Lems brak, stuwde en deelde op maat de fraaiste passes uit. Edwin Gorter als rechter spits scoorde twee buitengewoon fraaie doelpunten. En in de verdediging werd de bal rustig rondgespeeld en liep de NAC-voorhoede spitsroede. Pas nadat Terry Lees, die wegens praten een gele kaart kreeg, was vervangen door Ab van Oorschot, haperde de machine bij DS. Overigens niet zo erg dat NAC de gelegenheid kreeg om echt terug te komen, mar wel werd duidelijk dat DS soms overmoedig en soms te nonchalant, kansen weet weg te geven waar anderen zeker wel van zullen profiteren.

In de tang
Vanaf het beginsignaal nam DS zijn tegenstander afdoende in de tang en in de vijfde minuut al moest NAC ervaren met welk een wilskrachtige tegenstander het te doen had. Bij een aanval over rechts, via de teruggekeerde Ad van der Linden, volgde een pass naar Edwin Gorter die met een vlijmscherp schot de bal ver buiten bereik van doelman Quintus van Meulen de bal in de hoek deponeerde. Het steriele geschuif van de aanval van NAC vermocht DS nauwelijks problemen te geven. Aan de andere kant lag dat heel anders. Na een sterke combinatie tussen Gerrie Mühren, Edwin Gorter en Peter Matena wist Ad Krijnen op het laatste moment de bal uit de gapende doelmond te halen. Het tekende het overwicht van DS, dat in de twintigste minuut een nieuwe bekroning vond. Hans Kraay jr. beging een grove overtreding tegen Cor Lems. Lems deponeerde de bal op het hoofd van Rob van Hemert die millimeters naast kopte. De aanval leek afgeslagen, maar met een lange bal retourneerde Mühren de bal richting NAC-doel. Van der Meulen liep uit en werd vervolgens door een subtiel kopballetje van Anne Evers geklopt: 2-0. Tien minuten later een fraaie actie van Van Hemert, die Edwin Gorter op maat bediende. Gorter draaide op de vierkante meter om doelman Van der Meulen en tekende bekwaam voor 3-0. Het hek leek van de dam, want nadat Leen Swanenburg het leed voor NAC (3-1) wat had verzacht, kreeg DS een strafschop. Op onnavolgbare wijze verschafte Anne Evers zich een uitstekende uitgangspositie voor het vierde doelpunt. Jack de Kroon bleef weinig anders over en haalde Evers onderuit. Anne Evers belastte zichzelf met het nemen van de strafschop. Tot opluchting van geheel NAC schoot de aanvoerder van DS de bal naast.


Jacques den Bakker (niet zichtbaar) brengt de score voor DS'79 op 4-1. Anne Evers oogt de bal na tot deze in het net tot rust komt.

Inbreng
Een liesblessure plaagde Ruud Geels dermate dat hij het strijdtoneel verliet, waarop Johnny Dusbaba zijn opwachting maakte. De ex-speler van Ajax en Standard Luik kwam precies op tijd, want mede door zijn inbreng gleed NAC niet verder af. Waarom Terry Lees bij een verkeerde beoordeling van de scheidsrechter zovel drukte maakte dat hij een gele kaart kreeg, was een raadsel. DS had NAC namelijk volledig in de tang in een wedstrijd waarin het woord vriendschappelijk best geschrapt mocht worden. Spijkerhard waren sommige duels. Met name Hans Kraay bezondigde zich er aan. Ook voor hem geel, na alweer een grove overtreding tegen Cor Lems. Met Van Oorschot voor Lees stoomde DS direct weer richting NAC-doel, met als oogst in de vierde minuut al een doelpunt van Jacques den Bakker.

Grote klasse
De linkervleugelverdediger werd bij dit doelpunt redelijk geholpen door een tegenstander die in zijn poging om te redden wat er te redden viel, de bal een duwtje in de voor DS goede richting meegaf. De rush van Jacques den Bakker, waaraan het doelpunt vooraf ging, was van grote klasse en vernederde NAC in al zijn voegen. Via een uitstekende combinatie tussen Swanenburg en Johnny Dusbaba, waaruit laatstgenoemde 4-2 aantekende, leek NAC op de goede weg terug. Vooral ook omdat het spel van DS wat rommeliger werd. NAC kreeg evenwel geen enkele kans om het gehavende prestige nog enigszins te redden. Daarvoor had het al te veel tegen het knappe spel van DS moeten inleveren.