Doelman Jaap Bloem van DS'79 zag zaterdagavond de bal vijfmaal langs zijn oren vliegen. De Dordtse doelman kon er niets aan doen.
DS'79 OVER DE KNIE
Het leek op een sciencefictionfilm die in het Geusseltstadion in Maastricht werd afgedraaid. Het onwezenlijke was de pakkende uitslag van het titanengevecht tussen twee naar hoger sferen lonkende voetbalgrootmachten in de eerste divisie. MVV - DS'79 werd 5-1. Alle reden voor iedere rechtgeaarde Maastrichtenaar om de 'film' tot de beste van het jaar uit te roepen. Pas heel laat in de avond, toen plotseling het woord FC Den Haag in de overvolle spelerskantine bij het stadion viel, realiseerde regisseurvoetbaltrainer Clemens Westerhof zich dat zijn film nog lang niet af was. En bij het terugdraaien van tweemaal drie kwartier filmmateriaal moest Westerhof wel toegeven dat het scenario vol fouten stak. Terug naar de realiteit. Aan de overwinning van MVV was niets, maar dan ook niets af te dingen. De rood-witte brigade uit Maastricht strafte uiterst professioneel een aantal zwakke momenten van de tegenstander af. Maar afgegaan is DS'79 op de soppige grasmat van het Geusselt-stadion zeker niet. Want hoe raar het ook mag klinken: de best spelende voetbalformatie verloor een belangrijk voetbalduel. En dat was DS'79. Zoals de Dordtse eerste divisionist afrekende met FC Den Bosch en SC Cambuur, zo leek het ook MVV te gaan overmeesteren. Met puur aanvallend voetbal werd het laaiend enthousiasme van achtduizend toeschouwers tot een minimum beperkt.Superieur dicteerde DS'79, met oogstrelend voetbal, de topper welke voor de Dordtse brigade niettemin in een anticlimax zou eindigen.

Onherkenbaar
Hoe kon het zo superieure DS'79 in de eerste helft zo onherkenbaar in de tweede helft onderuit gaan? Er waren een aantal factoren.
Nadat Anne Evers met een sublieme kopbal DS'79 al na acht minuten in de eerste helft in riante uitgangspositie had gebracht, vergat Rob van Hemert om de afstand van MVV tot een onoverbrugbare te maken. Terwijl hij met een rustig tikje DS naar een 0-2 voorsprong had kunnen schieten, joeg hij de bal keihard tegen de onderkant van de lat, die vervolgens het veld weer in sprong. Vanachter de doellijn? Niemand weet het. Het werd in ieder geval geen 0-2 en pal er op eveneens geen 0-3 op het moment dat Van Hemert en Matena schromelijk faalden bij de afwerking van een afgemeten voorzet van Hakim Braham. Dat waren de eerste beelden die er toe leidde dat MVV een op dat moment in feite verloren wedstrijd kon overleven.


Braham heef de hele wedstrijd de adem van bikkelharde Linders in zijn nek gevoeld. Toch speelde Braham zeker geen slechte wedstrijd.

Dramatisch
Het dramatische moment voor DS'79 brak vervolgens aan in de 22-ste minuut met als hoofdrolvertolker Jacques den Bakker. Op twee meter afstand van Bloem, en met alle mogelijkheden om de bal in combinatie met Mühren uit te verdedigen, tikte Den Bakker de bal veel te zacht terug op de Dordtse doelman. Die wierp zich op de bal en voor de voeten van de ijlings toestormende Van Bommel, die zich wijselijk op het natte gras liet vallen. Strafschop oordeelde scheidsrechter Hobee, waarop Bert van Marwijk MVV, volledig tegen de verhouding in, naast DS knalde. De grootste fout beging DS evenwel op het moment dat MVV in de vierde minuut van de tweede helft een voorsprong van 2-1 uit de houd toverde. Massaal, waarbij alle voetballogica werd vergeten, trok DS na dit doelpunt in de aanval. Het zette daarmee de deur voor MVV wagenwijd open, met als gevolg dat MVV binnen de minuut de stand naar 3-1 wist te tillen.

Een lot
Het van banque-voetbal van DS betekende daarna zoveel als iets terugwinnen óf alles verliezen. Het werd het laatste, waarop MVV zich reeds in de eredivisie waande. De gevolgen voor DS'79? Ze zijn er nauwelijks, want ook het afgelopen weekeinde is weer eens gebleken dat iedere wedstrijd in de eerste divisie een lot uit de loterij is. Want al verloor DS, het had toch geen al te slechte zaterdagavond toen bleek dat koploper Volendam voor de tweede achtereenvolgende keer in de fout was gegaan en twee achtervolgers, FC VVV en SC Cambuur, kostbare punten hadden moeten inleveren. Tien dagen geleden stond DS'79 voor de loodzware opdracht om drie zware wedstrijden tot een goed einde te brengen. Het uitgangspunt bij de club was dat er vier punten uit de drie toppers gehaald moest worden, om volop in de race te kunnen blijven. De vier punten waren na twee duels al binnen, waarop een lichte hoerastemming binnensloop, want als DS bij MVV ook nog punten zou pakken, dan stond de poort naar het voetbalwalhalla in feite wagenwijd open.

Knokken
DS'79 zal, evenals de andere gegadigden, tot de laatste wedstrijd moeten knokken om het beoogde doek - eredivisie - te behalen. De weg is nog lang. Een echt in goeden doen spelend DS'79, zoals bijvoorbeeld tegen Den Bosch en Cambuur, had zich - dat staat als een paal boven water - bij MVV niet zo mogen laten afdrogen zoals dit keer is gebeurd. Een aantal spelers speelde beneden, of zelfs ver beneden hun niveau. Rob van Hemert bijvoorbeeld heeft zich geen moment echt laten zien. Tekenend voor zijn tanende vorm was de wijze waarop hij een oogstrelende mogelijkheid voor DS om zeep hield. Peter Matena had een extra tegenstander; het zware en natte veld, waardoor zijn snelheid en loopvermogen tot een minimum zag beperkt. Maar niet alleen in de aanval kende DS pionnen die het normale niveau niet haalde. Ad van der Linden en Jacques den Bakker, doch ook Gerrie Mühren en Niels Overweg straalden nimmer dat grote zelfvertrouwen uit van voorgaande wedstrijden. Het nam alleen niet weg dat DS onder aanvoering van de weer in uitstekende vorm verkerende Anne Evers superieur aan de eerste helft begon. Acht minuten was de wedstrijd oud toen Anne Evers een hoekschop afdwong. Cor Lems trok de bal met een grote boog voor, waarop Anne Evers met een fantastische kopbal doelman Chris Baetsen versloeg: 0-1. Het ruggesteuntje gaf DS vleugels en tellen later moest Baetsen trappend redden bij een doorbraak van Hakim Braham, die door Evers in de richting van het Maastrichtse doel was gestuurd. Nauwelijks twee minuten na het openingsdoelpunt kreeg Rob van Hemert de kans om DS in winnende positie te schieten. Gerrie Mühren lepelde de bal uit een vrije trap naar de vrijstaande Van Hemert, die steenhard uithaalde. Een rustig tikje was voldoende geweest om Baetsen te verslaan. Nu sprong de bal via de onderkant van de lat het veld weer in.


Scheidsrechter Hobee hoort de protesten van de spelers van DS'79 aan, maar hij weigerde een oog dicht te knijpen al heeft hij op dit moment beide ogen dicht.

Abrupt
Doelman Baetsen moest vervolgens opnieuw met de voet redding brengen bij een doorbraak van Braham, terwijl de aanval van DS hierna stuk liep op buitenspel van Van Hemert, nadat Peter Maten door Mühren vrij voor de Maastrichtse doelman was getoverd. De lawine van aanvallen van DS werd abrupt onderbroken door de te zachte terugspeelbal van Den Bakker op Jaap Bloem. Van Bommel liet zich vallen, met het voor DS nadelige gevolg. Keihard joeg Van Marwijk de bal vanaf elf meter onder Jaap Bloem door in het net: 1-1. DS kwam er eigenlijk nauwelijks van onder de indruk. Anne Evers schroeide met een kogel de vingertoppen van Baetsen, waarna Terry Lees met een gave pass Braham in kansrijke positie stuurde. De Dordtse aanvaller tikte de bal naar Van Hemert, die met de unieke kans geen raad wist en de bal voorlangs tikt. Peter Matena kwam een fractie van een seconde te laat om het in tweede instantie te kunnen klaren. Na 45 minuten overheersing, kwam het drama voor DS in de tweede helft. In de vierde minuut ging de complete verdediging van DS in de fout. John Massot puurde er honderd procent rendement uit. Nog geen minuut later klapte de buitenspelval bij DS niet dicht. Marcel Adams maakte er een prinsheerlijke wandeling van en klopte Bloem en DS: 3-1. Als een goede aanvoerder zweepte Anne Evers DS op tot nieuwe daden. Het werd in de drang naar herstel kil afgestraft. In de 76-ste en in de 85e minuut zorgden Mascott en Adam voor de totale ontluistering.

Scoreverloop
Scoreverloop: 8e in. Evers 0-1, 22e min. Van Marwijk 1-1, 47e min. Massot 2-1, 48e min. Adam 3-1, 76e min. Massot 4-1, 85e min. Adam 5-1. Toeschouwers 8000. Scheidsrechter Hobee.
MVV: Baetsen; Delahaye, Jansen, Van Marwijk, Linders; Duyzings, Maas, Poppe, Massot, Adam, Van Bommel.
DS'79: Bloem; Van der Linden (Van Oorschot), Overweg, Mühren, Den Bakker; Lees, Evers, Lems, Braham, Matena, Van Hemert (Gorter).